Osobnost pachatele trestných činů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
OBECNÁ PSYCHOLOGIE VYUŽITÍ PSYCHOLOGIE V PRAXI
¨ Kriminogenní faktory
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
OSOBNOST.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
Kriminalita a prevence
Rozdíly mezi osobnostmi
Historie a vývoj kriminologie
Rizikového chování v dospívání
Aplikovaná psychologie
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
VIKTIMOLOGIE.
Psychologické aspekty zdraví
Teorie vzdělávání dospělých
Základy psychologie – úvod
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Kriminalita mládeže.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
TRESTY a OCHRANNÁ OPATŘENÍ
Základy psychopatologie
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
 Charakteristika kriminologie, předmět, pojem a význam  Stav, struktura a dynamika kriminality  Vznik kriminologie, historické směry  Uveďte jednotlivé.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Profilování pachatelů trestných činů Barbora Hynková Učo
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychologické disciplíny I.ČástZákladníSpeciální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
VIKTIMOLOGIE.
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Kriminalita a prevence
Kriminalita a prevence
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Metody psychologie.
Teorie vzdělávání dospělých
Předmět a obsah kriminologie a její metodologie
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Kriminální recidiva.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Pedie Co mají společné?.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Historie a vývoj kriminologie
Stav, struktura a dynamika kriminality
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Úvod do psychologie II. přednáška
Kriminální recidiva.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Transkript prezentace:

Osobnost pachatele trestných činů

Osobnost pachatele trestných činů, pojem a struktura osobnosti Charakteristika kriminologie, předmět, pojem a význam Stav, struktura a dynamika kriminality Vznik kriminologie, historické směry Uveďte jednotlivé kriminologické školy, jejich charakteristiku Vznik čsl. Kriminologie, prameny Faktory kriminality, příčiny a podmínky kriminality Speciální a obecná prevence Osobnost pachatele trestných činů, pojem a struktura osobnosti Kriminogenní faktory formování pachatele, typologie pachatelů Recidiva, pojem, vývoj názorů na recidivu Příčiny recidivy, prevence Viktimologie, pojem, předmět zkoumání Význam viktimologie pro trestní právo Proces viktimizace, pojem viktimnosti Kriminalita mládeže, fenomenologie a etiologie kriminality mládeže Prevence a profylaxe kriminality mládeže Návykové látky, alkoholová a nealkoholová toxikománie Organizovaná kriminalita, pojem, význam, druhy Stav, prognosa a prevence organizované kriminality, mezinárodní aspekt

Pachatel trestného činu Jeden ze základních prvků procesu kriminogeneze Osoby, kt. se dopustili činů označených zákonem jako trestné činy, osoby trestně nestíhané orgány v trestním řízení (děti, nepříčetní), osoby po výkonu trestu, potenciální pachatelé, osoby se soc.pat. chováním Poznatky využívá kriminalistika, soudní psychiatrie, psychopatologie a trestní právo.

Osobnost pachatele Organický celek duševního života člověka zahrnující jak biologický základ jedince, tak i společenské podmínky jeho života včetně společenských vztahů Studium specifik jedince i odlišnosti či shoda s osobnostmi dalších jedinců či skupin Zdroj pochopení a vysvětlení jeho kriminálního jednání, zacházení s ním

Typologie pachatelů Typologie – metoda umožňující třídění soustav, objektů a jevů pomocí typů Typ – komplex vlastností, rysů či jiných znaků osobnosti, které sice nepostihují celou osobnost jedince, ale jsou společné většímu počtu osob – skupina v rámci konkrétní typologie „čisté typy“ neexistují V počátcích spojeno s kriminálním činem, později zohledňovány další faktory (soc.-spol. podmínky, úloha oběti, situace….) Typologie zohledňující převážně Biologické charakteristiky Psychologické charakteristiky Sociologické charakteristiky

Typologie pachatelů - biologické Kriminální antropologie, teorie fyziognomické a frenologické (založené na měření lebky) Lambrosova teorie o tzv. rozeném zločinci (rozlišoval i mezi jednotlivými typy zločinců – zloději, vrazi…) E. Kretschmer: konstituční typologie (1888) Typu somatickému odpovídá typ temperamentu i převládající kriminální jednání Koncepce ztotožňující psychopata s pachatelem (obdobně jako oligofren = pachatel)

Typologie pachatelů - biologické Nová klasifikace duševních chorob: označení Specifická porucha osobnosti (psychopatie, oligofrenie) Není nemoc, ale porucha osobnosti a chování dětí a dospělých Disharmonická, s abnormálními rysy, některé projevy mohou vést až ke kriminálnímu jednání (paranoidní, nezdrženlivá a výbušná porucha) Cca 30% všech trestných činů 70-100% recidivistů Soudně psychiatrické posudky

Typologie pachatelů - psychologické Poznatky z psychologie osobnosti, klinické psych., psychopatologie, obecné psych., psychiatrie H.J. Eysenck: teorie rozdílného podmiňování, osobnostní dotazník (PEN) obsahuje i tzv. škálu kriminálního sklonu, využívaný i v ČR Osobnost popisována: Schopnosti, charakter, temperament, volní vlastnosti, motivace, postoje, zájmy, psychické zvláštnosti, někdy i faktory druhého řádu Adaptace na vnější prostředí (maladaptace) Koncepce oligorfenního (dnes retardovaného) pachatele – od 20.stol. měření IQ

Typologie pachatelů - sociologické Sociální prostředí, proces soc.učení, hodnotová arientace, soc.začlenění „O každém zločinci nelze tvrdit, že by se stal zločincem v každé době a za každých podmínek“ F. Liszt: zločinci příležitostní a ze zvyku (napravitelní) , nepolepšitelní -> individuálně preventivní funkce trestání (odstrašení, náprava, zneškodnění) Mnohé navazují na teorii diferencovaného sdružování, kde je kriminální chování výsledkem soc.učení, zločinci většinou duševně zdraví

úkol Osobnostní dotazník PEN – základní informace