FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA.
CHEMICKÉ SLOŽENÍ ATMOSFÉRY
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Martin Král a Ondřej Hlásek
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
VÍTR.
Základy meteorologie.
Extrémní fenomény počasí
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
AUSTRÁLIE Podnebí Austrálie.
Meteorologie: nebezpečné jevy 3
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
Tlak vzduchu, tlakové útvary
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
VŠEOBECNÁ CIRKULACE ATMOSFÉRY
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Tlak a proudění vzduchu
POČASÍ.
Globální cirkulace atmosféry
Krausová, Ničová, Jirotková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Atmosféra – vzdušný obal Země
KOLIK STUPŇŮ MAJÍ POLÁRNÍ KRUHY?
AMERIKA – PŘÍRODNÍ POMĚRY
TROPICKÉ CYKLÓNY petr klika.
Indický oceán Anotace Materiál obsahuje zadání úkolů pro práci s atlasem. Vysvětluje, co jsou monzuny a tropické cyklóny. Součástí je mapa a fotografie.
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
VY_32_INOVACE_ 11 Tornáda Tornáda.
POHYB VZDUCHU.
Tichý a Indický oceán Martin VRZALA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
JET STREAM Tryskové proudění Tereza Kohoutková GÚ PřF MU 2008.
PODNEBÍ NA ZEMI.
MONZUNOVÉ VĚTRY Mgr. Petr Králík.
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Atmosféra (X. Část) Název školy
Podnebí, podnebné pásy.
= souvislý plynný obal Země Atmosféra nemá jednoznačnou vrchní hranici, plynule řídne a přechází do vesmíru. Všeobecně uznávanou hranicí může být tzv.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Subtropický podnebný pás
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
JAK SE RODÍ POČASÍ.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
11. e Mírný podnebný pás Zelená Mezi 40o až 60o 4 roční období
Galileova transformace
Transkript prezentace:

FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3

Odkud fouká? vítr je vyrovnávání tlaků mezi níží a výší fouká z výše (více vzduchu) do níže

Proč se tvoří vzdušné víry? pusťte obarvenou kuličku na gramofon, nebo se projděte po roztočeném kolotoči působí Coriolisova síla křivka po které se budete pohybovat je spirála Země se otáčí kolem své osy (jako gramodeska) vítr, který vane z tl. výše se chová jako kulička na gramofonu a stáčí se do víru

Výměna vzdušnin mezi tl. výší a níží Větry se stáčí po spirále směr pohybu vzduchu je v níži a výši různý, rotace větru ve výši a níži je rovněž opačná: V - po směru hod. ruček, N - proti smysl rotace na jižní polokouli je opačný (druhá strana gramodesky)

Co je na mapě a co na družicovém snímku Která z níží způsobila vír oblačnosti z družicového snímku? ta největší (s nejmenším tlakem)

Jaký vzduch k nám proudí studený nebo teplý tlaková výše je západním směrem od nás proudí k nám vítr ze severu, který je často studený tlaková výše je východně od nás proudí k nám vítr z jihu, který je často teplý

Pasáty a monzuny Pasáty jsou větry převládající v tropických oblastech okolo rovníku Vanou celoročně z oblastí vysokého tlaku subtropické šířky do oblasti nízkého tlaku nad rovníkem stáčení ve směru od východu k západu je dáno rotací Země http://cs.wikipedia.org/wiki/Pasát

Monzun je vítr, který mění směr se změnou ročního období Monzun je vítr, který mění směr se změnou ročního období. V létě přináší vlhký vzduch z oceánu na pevninu, a v zimě suchý vzduch z pevniny do moře. Monzuny se objevují v celé Africe, Asii, ale nikde nehrají tak důležitou roli, jako na Indickém subkontinentu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Monzun

Hurikán, uragán, tajfun, cyklon názvy jsou vlastně synonyma, vždy jde o silnou tlakovou níži, ve které větry proudí rychlostí okolo 150 km/h nejprudší větry jsou okolo středu, ale v samém středu zvaném „oko hurikánu“ je klid a neprší.

Tromby - tornáda Výskyt tornáda pod bouřkovou oblačností průměr tornáda bývá jen několik desítek metrů, ale vzduch se pohybuje takovou rychlostí, asi 500 km/h, že ničí vše co mu stojí v cestě a trosky zvedá do ovzduší 1) spodní základna oblačnosti 2) pomalu rotující "wall-cloud", 3) rychle rotující tornádo, 4) kondenzační nálevka 5) vír prachu a trosek nad povrchem http://www.valka.cz/clanek_11230.html

otázky a úkoly na obrázcích urči jaký vzduch přináší tlakové níže na synoptické mapě urči tlakové výše a níže, naznač směr proudění a řekni odkud a jaký vzduch k nám proudí

http://www.in-pocasi.eu/synopticke-mapy/