Vyváženost SOS Vyvážené SOS –Omezení délky vyhledávací cesty ve struktuře počtem logických stránek M O(f(M)): O(M), O(log M), O(1), … Složitost (počet.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OZD: Hašování RNDr. Michal Žemlička.
Advertisements

Nový přístup k aplikacím Vema
Cvičení 9 – Ekonomická funkce nelineární v parametrech :
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-17.
Disky Disková rozhraní. Pevný disk Rok 1956 Fyzická struktura disku.
Vyhodnocování dotazů slajdy k LS I155 Jaroslav Pokorný.
Red-Black Stromy Binární Vyhledávací Stromy, u kterých je časová složitost operací v nejhorším případě rovná O(log n)
Souborové systémy.
SQL – tříhodnotová logika
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle činnosti paměťové buňky.
ZÁKLADY EKONOMETRIE 10 cvičení Cobb-Douglas PF
Principy překladačů Běhová podpora Jakub Yaghob. Běhová podpora Statická podpora jazyka Překladač Interface na knihovny Hlavičkové soubory Dynamická podpora.
1 Fast kd-tree Construction with an Adaptive Error-Bounded Heuristic Warren Hunt, William R. Mark, Gordon Stoll prezentace : Radek Richtr.
ADT Strom.
Metody řazení s lineární časovou složitostí
Skip-List je datová struktura, která může být použita jako náhrada za vyvážené stromy. představují pravděpodobnostní alternativu k vyváženým stromům (struktura.
B-Strom.
2IT – PVY – objektové DBS Bc. Jiří Šilhán
ORGANIZACE DATOVÉ STRUKTURY SOUBOR
Praha6.cz Nové trendy v e-publishingu Statické stránky, mapa stránek, menu a fulltextové vyhledávání.
Dynamické modelování PVY 2. pololetí 4.cv Bc. Jiří Šilhán.
Organizace a zpracování dat I
B-strom je dynamická indexová struktura.
Stromy.
Databázové systémy Architektury DBS.
Číselné soustavy david rozlílek ME4B
Základní vlastnosti A/D převodníků
Podnikové informační systémy C7 – Data Mining a získávání znalostí České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní ústav Řízení a ekonomiky podniku.
Matematická logika Michal Sihelský T4.C. Matematická logika Vznikla v 19. století Zakladatelem byl anglický matematik G. Boole ( ) prosadil algebraické.
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Operační systémy Přednášky pro výuku předmětu Operační systémy Ing. Antonín Vaněk, CSc. DFJP, Univerzita Pardubice září 2003.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Vnitřní paměti a jejich rozdělení. 2 Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Vnitřní paměti se vyrábějí.
BLAST (basic local alignment search tool) Vyhledává podobné sekvence v databázích. Stal se nástrojem pro všechno. Určitou dobu kolektiv autorů držel krok.
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Vnitřní (operační paměť)
Odvození zarovnání více řetězců z párového zarovnání, SP-skóre Ondřej Kazík 2008.
Plánování trajektorie pro bezpilotní letoun za účelem sledování pozemních objektů pomocí inerciálně stabilizované kamerové platformy Michal Kreč Vedoucí.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Kendalova klasifikace SHO
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Spirálová paměť připomíná lineární štěpení stránek předpokládá exponenciální rozdělení klíčů klíče primárně transformovány do intervalu funkcí G(c,k).
Informatika (1) Počítač - základní pojmy HW a SW4 OS MS-DOS, Windows 95, 982 Org. souborů na disku, operační paměť2 Aplikace Malování, Word8 Základy programování.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
PROGRAMOVÁNÍ 3ITA,3ITB Jaroslav Burdys Hlavní zdroj:
Model struktury strategického managementu
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VIRTUÁLNÍ PAMĚŤ EP1. Kryštof Supek. Umožňuje předložit běžícímu procesu adresní prostor paměti, který je větší, než je fyzicky připojená paměť RAM Procesor.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_04 ORGANIZACE DAT V PC Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Stránkování MATĚJ JURIČIČ 2015/2016 EP1 SPŠ A VOŠ JANA PALACHA KLADNO.
Systémové oblasti disku
Návrh IP adres a tvorba podsítí
Pevný disk – fyzická struktura
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Systémy hromadné obsluhy
Správa paměti.
Výpočetní složitost algoritmů
Správa disků
Paměť.
Přednášky z Distribuovaných systémů
Systém souborů 1.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Vyváženost SOS Vyvážené SOS –Omezení délky vyhledávací cesty ve struktuře počtem logických stránek M O(f(M)): O(M), O(log M), O(1), … Složitost (počet přístupů ke stránce) algoritmu v závislosti na M lze omezit výrazem k.f(M) –Rovnoměrnost naplnění logických stránek Použité/volné stránky Faktor naplnění stránky λ: 0 ≤ α < λ < β ≤ 1 Omezení nevyužívání/přeplňování stránek Štěpení a slévání stránek

Vyváženost SOS (2) Vyvážené SOS –Vyváženost je třeba zajišťovat dynamicky Statické SOS –Organizace paměťové struktury je dána pevně; –Standard většiny OS

Vyváženost struktury i.Omezení délky cesty ve struktuře např. na O(log M) či O(1) ii.Rovnoměrné obsazení stránek dané faktorem naplnění λ, kde 0 ≤ α < λ < β ≤ 1 Splnění (i) a (ii) vyžaduje štěpení a slévání stránek Cíl vyváženosti: –průměrný případ = nejhorší případ –Absolutně – minimalizace v počtech přístupů na disk

Rozdělení SOS Statické: –Nesplňují (i) ani (ii) –Př.: běžné klasické SOS Semidynamické –Splňují (i), ale ne (ii) –Př.: perfektní hašování Cormacka Dynamické: –Splňují (i) i (ii) –Př.: dynamické hašování, vyvážené stromy, vícerozměrná mřížka