Sousední státy ČR Slovensko Polsko Rakousko Německo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Slovensko Kateřina Kunová 2010.
Rakouská republika- alpská země Vlastivěda – 5. ročník
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
SLOVENSKÁ REPUBLIKA.
Polská republika km2, 39 mil. obyvatel Varšava (Warszawa)
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO
Německo 23. listopadu 2005.
Spolková republika Německo Vlastivěda – 5. ročník
Státy střední Evropy Opakování.
Slovenská republika Sousední stát ČR.
RAKOUSKO Patrik Bis 2010 Počet obyvatel osm milionů Patrik Bis 2010.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Polsko Mapa Polska Dominik Svoboda 2010.
REGIONY EVROPY STŘEDNÍ EVROPA.
Německo Aneta Bohdálková.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Sousední státy ČR
Německo Mapa Německa Dominik Beneš 2010 Počet obyvatel je přes 80 milionů Němci Dominik Beneš 2010.
Slovenská republika 5. ročník
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Prvouka 3. ročník ZŠ „Slovenská republika“
STŘEDNÍ EVROPA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Střední Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Toto je mapa světa. Je zde vyznačen světadíl Evropa, kde leží i naše ČR. Evropa je rozdělena do několika částí, naše ČR je součástí střední Evropy. Západní.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_22_SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO.
VY_32_INOVACE_07-60 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – Střední Evropa.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_23_Hranice, sousední.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
POLSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_05_Polsko Téma: Vlastivěda - Evropa Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
Guten Tag - dobrý den Auf Wiedersehen – na shledanou Danke - děkuji Bitte - prosím.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
Sousední státy ČR Vlastivěda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
NĚMECKO
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
VY_52_INOVACE_20_02_státy střední Evropy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Čtěte pozorně, ať vám nic neunikne!
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Sousední státy České republiky VY_32_Inovace_03KR-3
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
EVROPA STŘEDNÍ EVROPA – NĚMECKO, RAKOUSKO, ŠVÝCARSKO, LICHTENŠTEJNSKO
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_VLASTIVĚDA
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Naši sousedé Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SLOVENSKO.
NĚMECKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Střední Evropa.
STŘEDNÍ EVROPA VÍCE O STŘEDNÍ EVROPĚ ZDE
Spolková republika Německo
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Procvičování a opakování učiva.
Transkript prezentace:

Sousední státy ČR Slovensko Polsko Rakousko Německo

Slovensko Dříve byla SR součástí Československa, od 1.1. 1993 je samostatným státem, nejkratší společná hranice, asi 5 milionů obyvatel, hlavní město Bratislava na řece Dunaji, území je většinou hornaté. Města: Košice, Banská Bystrica, Komárno (lodě, přístav) lázně Piešťany, Turčianské Teplice Povrch: hory – Vysoké a Nízké Tatry nížiny – Podunajská, Východoslovenská Řeky: Dunaj, Váh ( vodní elektrárny) Oravská přehrada, Zemplínská Šírava (vodní nádrž) Průmysl: hutní (Košice), chemický (Bratislava), dřevozpracující (lesy) Jídlo: ovčí sýry, žinčica, halušky, bryndza

Rakousko Leží na jih od ČR, má téměř 8 milionů obyvatel, hlavní město Vídeň ( mnoho historických památek), úřední jazyk – němčina, 9 spolkových zemí, neutrální stát, vyspělý alpský stát s velkým turistickým ruchem. Města: Linec (velké hutě), Salcburk (rodiště hudebního skladatele W.A.Mozarta), Innsbruk (vyhledávané středisko zimní rekreace), Graz ( Štýrský Hradec) Povrch: velehory Alpy, na východě nížina, na severu vrchoviny Řeky: většinu území odvodňuje řeka Dunaj – říční doprava, na něm leží města Linec a Vídeň Průmysl: dřevozpracující, těžba soli v Solné komoře u Salcburku, v horách mnoho silničních a železničních tunelů

polsko Leží na sever od ČR, má přes 38 milionů obyvatel, hlavní město Varšava, ve světě známé výrobou lodí, vyváží černé uhlí, na východě žijí v lesích zubři (Bělověžský národní park). Města: Krakov (královský hrad Wawel, univerzita), Lodž (druhé největší město), Štětín, Gdaňsk, Gdyně (přístavy, loděnice), Osvětim ( koncentrační tábor) Povrch: zejména nížiny, jih země je hornatý ( Krkonoše, Tatry) Řeky: všechny ústí do Baltského moře, Odra, Visla, mnoho jezer, Mazurská jezera Průmysl: hutní (kolem města Katovice), textilní a chemický (Lodž), strojírenský, výroba lodí

NĚMECKO Leží na západ od ČR, má přes 80 milionů obyvatel, hlavní město Berlín , úřední jazyk – němčina, 16 spolkových zemí, druhý nejlidnatější stát Evropy. Města: Hamburk (přístav), Mnichov (velké letiště ), Kolín nad Rýnem, Frankfurt nad Mohanem (největší letiště v zemi), Drážďany (velká obrazárna), Lipsko (veletrhy) Povrch: jih převážně hornatý (velehory Alpy), na severu Severoněmecká nížina Řeky: Řeka Labe ústí do Severního moře, řeka Mohan vtéká do Rýna, největší řeky propojeny říčními průplavy, pramen řeky Dunaj Průmysl: těžba černého a hnědého uhlí a draselné soli, výroba dopravních prostředků(auta, lodě, letadla) a chemických výrobků, výroba piva, pěstování chmele, brambor, obilovin, ovoce a zeleniny

Odpověz na otázky : 1. Ve které nížině leží hlavní město Bratislava? 2. Jak se jmenuje největší německý přístav na Labi? 3. Jak se jmenuje polské historické město s královským hradem? 4. Jaký je úřední jazyk v Rakousku? 5. Která řeka pramení v Německu a ústí do Černého moře? 6. Ve kterém sousedním státě se bez potíží dorozumíme česky? 7. Ve kterých státech sousedících s ČR se vypínají velehory Alpy? 8. Které rakouské město je rodištěm skladatele W.A.Mozarta? 9. Se kterým státem sousedíme na západě? 10. Jak se jmenuje nejdelší polská řeka?

Řešení: 1. V Podunajské nížině 2. Hamburk 3. Krakov 4. němčina 5. Dunaj 6. Na Slovensku 7. Německo, Rakousko 8. Salcburk 9. S Německem 10. Visla

D PL SK A SK PL D A D A D R É K C V Ž M Í Y Vylušti křížovku: Doplň některá města sousedních států. D R É CH Ň K C V Ž M Í Y PL SK A SK PL D A D A D

D PL SK A SK PL D A D A D R N A Š I É D E S U O V M L K G C B T Ž H Í Řešení: D R N A Š I É D E S U O V CH M L K Ň G C B T Ž H Í Y PL SK A SK PL D A D A D