A L E E E F E K T ALLEE EFEKT L Jan MICHÁLEK ALLEE EFEKT Pokud populace klesne pod určitou mezní hodnotu, dochází k vyhynutí. U žitečné pro předpovídání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologické indikátory
Advertisements

Kvantitativní a strukturální znaky
Mikroekonomie I Chování spotřebitele: užitečnost a poptávka
Biotické podmínky života
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin 5: Experimenty testující selekční výhody cirkadiánních rytmů.
Biotické a abiotické faktory
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Biologická diverzita a Indexy biodiverzity
Hardy – Weibergův zákon
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Genetika populací, rodokmen
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
Etologie K. Šejbová.
Ekologie živočišných společenstev a populací
Populace.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
NĚKTERÉ ZVLÁŠTNOSTI MÍCHÁNÍ NENEWTONSKÝCH KAPALIN
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
fyzikální základy procesu řezání tvorba třísky, tvorba povrchů
Vymírání a přežívání druhů
Biotické podmínky života
Predátor a kořist: jak to funguje u zooplanktonu
Filip Kolář Procesy v malých populacích. Ohrožené malé populace „Demografické“ faktory malý počet jedinců (schránek na geny, partnerů,...) Stochastické.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI602 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Vliv zdánlivé kompetice o sdíleného parazitoida na koexistenci hostitelských populací M. B. Bonsall, Michael P. Hassell, 1999: Parasitoid-mediated effects:
Populační excesy – přemnožování, šíření a zánik
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Populační ekologie Lenka Schmidtmayerová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HODNOCENÍ ROZDÍLŮ VÝKONŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2010 FTVS.
Další spojitá rozdělení pravděpodobnosti
METAPOPULACE… Pavel Sova.
Prostorová distribuce predace Lenka Čápová. -Shlukují se na místech s velkou hustotou kořisti -navzájem si konkurují a překážejí si; snižují rychlost.
Jak „dispersal limitation“ ovlivňuje druhovou bohatost společenstva Anna Vlachovská.
Evoluční a koevoluční procesy
Metapopulace.
Základní evoluční mechanismy
Růst populace – základní modely
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Růst populace Základní modely.
Ekologie malých populací Jakub Těšitel. Malé populace # stochastická (náhodně podmíněná) dynamika # velké odchylky od Hardy-Weinbergovské rovnováhy #
Ekologie živočišných společenstev
Ekologie živočišných společenstev a populací
Genový tok a evoluční tahy
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Vzájemné vztahy organismů v přírodě
POPULACE Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
1. Nezávislost na fluktuaci prostředí 2. Soustředění na zdroje obživy 3. Změny v demografické distribuci 4. Předpoklady pro vzestup civilizace Domestikace.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
Některá rozdělení náhodných veličin
Název prezentace (DUMu):
Vztah mezi atmosférou, vodou, horninovým prostředím a člověkem
Ekologie – vztahy mezi populacemi
Fytocenologická plocha a zápis
- váhy jednotlivých studií
Ekologie živočišných společenstev a populací
Ekologie živočišných společenstev a populací
Ekologie živočišných společenstev a populací
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Ekologie živočišných populací a společenstev
Společenstvo. Definice = soubor populací všech organismů v daném biotopu fytocenóza zoocenóza.
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Transkript prezentace:

A L E E E F E K T ALLEE EFEKT L Jan MICHÁLEK

ALLEE EFEKT Pokud populace klesne pod určitou mezní hodnotu, dochází k vyhynutí. U žitečné pro předpovídání invazí a pro odhadnutí vhodného počtu jedinců pro introdukci Například invaze Dreissena polymorpha na Michiganských jezerech.Viz. Brian Leung et al. 2004

ALLEE EFEKT – důvody a mechanizmy Rozmnožování Využívání zdrojů Obrana Šance nalézt partnera Genetický drift Možnost výběru partnera Kombinacep ředchozích Efektivní využití zdroje Udržení teritoria příklad: Dostatečně velká smečkašelem k uštvání a udolánípodstatně větší kořisti.Na udržení teritoria vynakládámde facto úsilí odvislé od délkyjeho hranice, přičemž využívámzdroje odpovídající jeho ploše.Mezi plochou a obvodem nenílineární závislost. Před predací Bude nás víc, nebudem se bátvlka nic.Například ptácí hnízdící vkoloniích. Nebo pižmoni, kteří sebrání útoku v tzv. falanze. „Hlídači“ Katastrofa Například husy na Špicberkách, bobři, primáti Malá populace je náchylnější kvyhynutí vlivem nějaké katastrofy,nemoci, nebo výkyvu v parametrechprostředí.

ALLEE EFEKT – popis jednoduchého modelu dx/dt = rx(1-x/K)*(x/C-1) Jedná se omechanistický,tzv. „DENSITY DEPENDENT MODEL“jedné populace. Na chování model má tedy vlivpouze hustota populace a její růstová rychlost. Model zanedbává Různou „váhu“ jedinců Mimopopulační vztahy Ostatní Sex ratio Věková struktura Rozdílná plodnost Rozdílná genetická výbava Predace Mezidruhová konkurence Symbióza, parazitizmus Například heterogenita prostředí

ALLEE EFEKT - model a jeho řešení dx/dt = rx(1-x/K)*(x/C-1) růstová rychlost kapacita kritická hodnota Velikost populacekonverguje kekapacitě prostředí,vyjma případu, žeklesne podminimální počet.v tom případěnevyhnutelnědochází k extinkci. Z čehož je jasně patrné, že model má tři ekvilibria x* = K, x* = C, x* = 0.x* = K a x* = 0 jsou stabilní, x* = C je nestabilní. Zdánlivý paradox S ubývajícímpočtem individuíklesá od minimafce. rychlostvymírání. Je to tím, že počet jedinců je už tak nízký, že vlastně už nemá co vymírat.

ALLEE EFEKT Děkuji za pozornost