Kypr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Itálie Italská republika
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Švédsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovensko.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
IRSKO Robin Plch 8.A
MOLDAVSKO.
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Velká Británie.
Somálsko.
RAKOUSKO.
BULHARSKO.
Kamerun.
SRBSKO.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
ŘECKO Marie Šťovíčková.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
KYPR.
 Rozloha km 2 (o něco menší než Jihočeský kraj)  počet obyvatel  hl. m. Nicosia (Lefkosia)  republika  vznik v roce 1960  spory.
Kypr Ostrov dvou národů.
ŠVÝCARSKO.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Al-Džumhuríja al-Irákíja
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
Island.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Albánská republika Republika e Shqipërise
Finsko Suomen tasavalta.
SLOVINSKO.
Asie Turecko a Kypr.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
LITVA.
MAKEDONIE.
Švédsko.
FINSKO.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Írák.
Made in China Lubomír Bureš
Malta.
DÁNSKO.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Bulharsko България / Bălgarija
Nejmocnější státy Evropy
Malajsie.
POLITICKÁ MAPA SOUČASNÉHO SVĚTA
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Brazílie Jana witkovská, IČO:
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
KYPR Mezinárodní vztahy Eliška Čechová. Obsah Poloha Obecné informace KR x SKR - Zelená linie Památky, kultura, náboženství Hospodářství Demografie Politický.
Moldavsko Kamil Bulka Sexta. Poloha Moldavska východní Evropa mírné podnební pásmo sousedé: Ukrajina, Rumunsko.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_009_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
Název učiva: Amerika severní
Turecko.
Antonín Košíček Sára Šobková
Kypr Jakub Jenšovský.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Transkript prezentace:

Kypr

Kypr Oficiální název: Kyperská republika Hlavní město: Lefkosia Rozloha: 9250 km2 Počet obyvatel: 771657 Hustota zalidnění: 92 lidí na km2 Státní zřízení pluralitní republika s jednokomorovým parlamentem Administrativní dělení: 6 distriktů (fakticky dvě oddělené části) Měna: kyperská libra (KL) =100 milů Úřední jazyk: řečtina, turečtina Relativní podíl městského obyvatelstva: 53 Hrubý domácí produkt na osobu: 11950$ Procento populace, které je gramotné: 95% Nezaměstnanost: 10,4 % (1998) Průmyslová odvětví: spotřební průmysl, Zemědělství: pěst. boilnin, brambor, zeleniny, ovoce, chov prasat, ovcí, koz a skotu Přírodní zdroje: mramor, uhlí, sůl, azbest, měď

                                                                                                         

Pohled do historie: po celá tisíciletí ostrov osídlen Řeky, ale nikdy nepatřil k Řecku 1571 ostrov si podrobili osmanští Turci od r.1878 Kypr pod správou britské koruny 1955 „malá krvavá válka“ proti Velké Británii a Turecku vedená řeckou nacio. organizací různé názory – připojení Kypru k Řecku nebo rozdělení Kypru na tureckou a řeckou část – vypukla občanská válka

Pohled do historie: 1960 Kypr nezávislým státem (suverenita garantována i ze strany Turecka, Velké Británie a Řecka; napětí ale trvalo) 1974 Řecko zorganizovalo vojenský puč na Kypru reakce Turecka – vojenské obsazení severu ostrova – ztráty na životech a odchod Řeků na jih ostrova ostrov rozdělen na dvě poloviny tzv. Attilovou hranicí

Pohled do historie: 1983 severní část ostrova prohlášena prezidentem Danktašem samostatným státem – uznávaný mezinárodně pouze Tureckem – tzv. Severokyperská turecká republika, která je ekonomicky závislá na Turecku

Řešení problému „sbližovací rozhovory“ se konaly za zprostředkování USA a pod patronací OSN v 12/1999; 2,7/2000, nevedly k žádným výsledkům témata rozhovorů jsou: ústava budoucího federativního státu, vlastnické vztahy, otázka hranic, bezpečnostní a vojenské otázky

Otázka sjednocení Kyperská republika ( v čele prezident Kleridis) navrhuje federativní stát stávající se ze dvou částí, Severokyperská turecká republika ( v čele Danktas) navrhuje volný svazek dvou suverénních států turecko-kyperská strana požaduje jako předběžnou podmínku sjednocení mezinárodně právní uznání severního Kypru

Kypr a EU 1.4.2004 vstup do EU Trvá situace země rozdělené v roce 1974. Nikósie formálně vykonává svrchovanost nad celým územím, uznává ji i OSN, ale neuznává Ankara. Výsledkem je situace unikátní v rámci EU. Kypr - jediný členský stát neovládá plně své teritorium. V praxi tak vystupují dva Kypry. Ten, který spolu s námi vstoupil do EU, a nakonec ten, který si vydržují Turci.