ZVĚŘINA říjen 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150309

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
RYBY sladkovodní a mořské
Maso Bc. Miroslav Kříž.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
VY_32_INOVACE_15_Kachna divoká Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ovoce – Význam ve výživě
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
„EU peníze středním školám“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Zahuštěné mléčné výrobky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
výroba piva – kvašení a dokvašování
VY_32_INOVACE_2P.7_8.07 Autor: Mgr. Pavel Jeřábek Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Přírodopis, třída ZŠ Září 2012 Základní škola Žižkov,
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Metodické poznámky: Žáci postupným klikáním se snaží uhodout zvíře. Poté říkají v jakém ekosystému žije a co o daném zvířeti ví. Při kliknutí kameru, se.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
MASO.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Zvirata.v.okoli.obce.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Charakteristika pokrmů ze zvěřiny. Rozdělení. . VY_32_INOVACE_TPP_558
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_281 Ročník: 2.
Předmět: Potravina a výživa Ročník: druhý
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_506 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_285 Ročník: 2.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 23 Název školy: Střední průmyslová.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zvěřina – charakteristika masa
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_ , jateční maso Ing. Blanka Kožíšková
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZVĚŘINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Jatečné maso Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jatečné, maso, svalovina, ošetřování, zrání Autor:
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

ZVĚŘINA říjen 2012 VY_32_INOVACE_ZBN_150309 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Hana Smolková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Charakteristika zvěřiny a její význam ve výživě Zvěřina bývala kdysi hlavním zdrojem výživy člověka. S postupujícím vývojem lidské společnosti se však stávala čím dál více jen pochoutkou. Za zvěřinu se považují zvířata, která žijí volně v přírodě a jsou lovena. Období a způsob lovu jsou stanoveny honebními předpisy. Zvěřina musí pocházet ze zvěře ulovené odstřelem, přičemž se dbá, aby nebyla střelou (zejména broky) příliš znehodnocena. Způsob lovu ovlivňuje i chuť a trvanlivost zvěřiny. Maso zvěřiny je tmavočervené až červenohnědé, tužší, má malý obsah tuku. Má osobitou pikantní chuť a vůni. Každý druh zvěře má vlastní pach a chuť. Maso je výživnější než maso jatečních zvířat, má vyšší obsah bílkovin a minerálních látek (sodík, draslík, železo, fosfor), vitaminy skupiny B. Pro malý obsah tuku je lehce stravitelné.

Rozdělení zvěřiny 1. Vysoká (spárkatá) Jelen, srnec, daněk JELEN SRNA obr. 1 obr. 2 obr. 3 JELEN SRNA DANĚK

ZAJÍC DIVOKÝ KRÁLÍK DIVOKÝ VEPŘ 2. Nízká srstnatá Zajíc, divoký králík obr. 4 obr. 5 ZAJÍC DIVOKÝ KRÁLÍK obr. 6 3. Černá Divoký vepř (kňour, bachyně, selata) DIVOKÝ VEPŘ

BAŽANT TETŘEV DIVOKÁ KACHNA 4. Pernatá Bažant, koroptev, divoká kachna, tetřev obr. 7 obr. 8 obr. 9 BAŽANT TETŘEV DIVOKÁ KACHNA

5. Červená Medvěd, muflon, kamzík MEDVĚD MUFLON KAMZÍK obr. 10 obr. 11

Požadavky na jakost zvěřiny Zvěřina prochází povinnou veterinární prohlídkou. Musí pocházet ze zdravé, po ulovení správně ošetřené zvěře, prosté zjevných známek ošetřování látkami s farmakologickými účinky, které by mohly přejít do potravin. Záznam o veterinární prohlídce je veden v průvodních dokladech dodávky. Ošetřování a zrání masa Zvěřina musí být ihned po odstřelu vyvrhnuta nebo vyháčkována. Zrání masa probíhá pomaleji než u jatečního masa. Při zrání se ve zvěřině zvyšuje obsah kyseliny mléčné, probíhá kyselá reakce. Kyselé prostředí zamezuje rozvoji hnilobných mikroorganismů, zvěřina se stává trvanlivější. Pernatá zvěřina zraje zavěšená za hlavičku. Vysoká a nízká zvěřina se zavěšuje za zadní běhy. Zrání probíhá při nízké teplotě v místnosti, kde proudí vzduch. Během zrání se maso stává křehčí, stravitelnější a získává příjemnou vůni.

Vady zvěřiny Zapaření zvěřiny K zapaření zvěřiny dochází zejména tehdy, není-li po odstřelu dostatečně vychlazena, ošetřena a vyvrhnuta nebo neodborným skladováním. Napadení zvěřiny plísní Plíseň se objevuje na povrchu zvěřiny v důsledku jejího příliš dlouhého zrání. Napadení zvěřiny plísní je doprovázeno odporně kyselou nepříjemnou chutí a vůní. Hniloba zvěřiny Příčinou hniloby je obvykle nedostatečné ošetření zvěřiny po lovu (nedostatečné vychlazení nebo pozdní vyvržení vnitřností). Střečkovitost zvěřiny Střečkovitost způsobují už za života zvěře cizopasníci z rodu střečkovitých. Pod kůží vytvářejí larvy střečků bobule s dýchacím otvorem.

Kuchyňská úprava zvěřiny Maso zvěřiny nízké, vysoké, černé a červené je možné před tepelnou úpravou nakládat do mořidel, tzv. láku (tj. nálev z převařené vody, koření – celý pepř, nové koření, jalovec a kořenová zelenina). Maso je křehčí a chutnější. Dále se před úpravou u některých druhů provádí odblaňování a špikování. Z vnitřností se používá srdce, játra a jazyk. Pernatá zvěřina se škube nasucho, dále se provádí špikování, menší kusy se obalují slaninou. Skladování zvěřiny Zvěřinu je možno skladovat déle než jiné druhy masa, neboť má delší trvanlivost. Zvěřina se skladuje v dobře větraných prostorách s nekolísající teplotou. Zvěřina v celku se skladuje nejvhodněji ve visu, jednotlivé rozvěšené části se nesmějí navzájem dotýkat. Chlazená zvěřina se skladuje v chladírnách při teplotě od 1 do 6 °C, zmrazená v mrazícím zařízení při teplotě nižší než – 18 °C.

Vysoká (spárkatá) srna Nízká srstnatá divoký králík Zařadíte druhy zvěřiny do skupin? obr. 2 obr. 5 obr. 7 Vysoká (spárkatá) srna Nízká srstnatá divoký králík Pernatá bažant obr. 6 obr. 12 Černá divoký vepř Červená kamzík

METODICKÝ LIST Snímek 3 až 6 Na snímku se po kliknutí zobrazí zařazení zvěřiny do skupin včetně zobrazení některých druhů, učitel formou diskuze s žáky tyto skupiny rozšíří o další druhy. Snímek 10 Ověření pozornosti žáků. Učitel kontrolními otázkami ověřuje pozornost žáků při prezentaci. Na snímku se po kliknutí objeví obrázek zvířete, po dalším kliknutí správná odpověď.

CITACE ZDROJŮ Použitá literatura: Internet: KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží: pro 2.ročník. 1. vydání. Praha: IQ 147, 1996. Merkur. Internet: Potraviny a výživa. ŠLAISOVÁ, Jiřina. Potraviny a výživa [online].[cit. 2012-10-02]. Dostupné z: http://vladahadrava.xf.cz/slozeni_potravin.html

CITACE OBRÁZKŮ obr. 1 SMUDGE 9000. Soubor:Red Deer Stag.jpg - Wikipedie [online]. 20. leden 2008. [cit. 2012-10-02]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_Deer_Stag.jpg obr. 2 MAREK SZCZEPANEK. Soubor:Capreolus capreolus (Marek Szczepanek).jpg - Wikipedie [online]. 18. 4. 2005. [cit. 2012-10-02]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Capreolus_capreolus_(Marek_Szczepanek).jpg obr. 3 B.NAVEZ. Soubor:Dama dama8.JPG - Wikipedie [online]. 10. července 2005. [cit. 2012-10-02]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dama_dama8.JPG obr. 4 MODMATE. Soubor:Feldhase Schiermonnikoog.JPG – Wikislovník [online]. 2004-08-15. [cit. 2012-10-02]. Dostupné z: http://cs.wiktionary.org/wiki/Soubor:Feldhase_Schiermonnikoog.JPG obr. 5 JJ HARRISON. Soubor:Oryctolagus cuniculus Tasmania 2.jpg - Wikipedie [online]. 28. říjen 2009. [cit. 2012-10-02]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oryctolagus_cuniculus_Tasmania_2.jpg obr. 6 VOGELTANZ, Jaroslav. Výsledky obrázků Google pro http://www.nature-photogallery.eu/cz/__userdata/photos/663.jpg [online]. 8. 3. 2009. [cit. 2012-10-03]. Dostupné z: http://www.nature-photogallery.eu/cz/foto/663-prase-divoke/?puvod=27 obr. 7 LUKASZ LUKASIK. Soubor:Phasianus colchicus 2 tom (Lukasz Lukasik).jpg - Wikipedie [online]. 12. 3. 2006. [cit. 2012-10-02]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Phasianus_colchicus_2_tom_(Lukasz_Lukasik).jpg

obr. 8 ORIGINAL UPLOADER WAS ETTRIG AT SV.WIKIPEDIA. Soubor:Tetrao urogallus tjäder.jpeg - Wikipedie [online]. 10. leden 2005. 2005 [cit. 2012-10-02]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tetrao_urogallus_tj%C3%A4der.jpeg obr. 9 ANTON HOLMQUIST SOASTA. Soubor:Mallard 080508.jpg - Wikipedie [online]. 8. květen 2008. 2008 [cit. 2012-10-02]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mallard_080508.jpg obr. 10 ALVARO CHING. Soubor:Oso pardo madrid.jpg - Wikipedie [online]. 12. srpen 2007. 2007 [cit. 2012-10-02]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Oso_pardo_madrid.jpg obr. 11 ESSICA DENNETT. Soubor:Mouflon 2.jpg - Wikipedie [online]. 2006. vyd. 2006 [cit. 2012-10-02]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mouflon_2.jpg obr. 12 LUIDGER. Soubor:Gämse am Frieder.jpg - Wikipedie [online]. 12. listopad 2005. 2005 [cit. 2012-10-02]. Dostupné pod licencí Creative Commons z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:G%C3%A4mse_am_Frieder.jpg