DUM - Digitální Učební Materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Advertisements

Božena Němcová.
Autor Božena Němcová Ilustrátor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_02 Tematická.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Životní a literární odkaz
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
BOŽENA NĚMCOVÁ BABIČKA (Obrazy ze života venkovského) 1855
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Česká próza1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04.
Osobnosti národního obrození
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Božena Němcová Ladislava Helerová
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ___________________________________________________________________.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_03.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 24, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Božena Němcová Marcela Jurková.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ____________________________________________________________________________.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Božena Němcová Český realismus.
B ožena N ěmcová 8. ročník B ožena N ěmcová Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_28.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.5 B. Němcová Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
Božena Němcová VY_32_INOVACE_279_B. Němcová (7.roč.) Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov šablona III/2.
BOŽENA NĚMCOVÁ 1820 – 1862 VY_32_INOVACE_38 Život narozena ve Vídni, zemřela v Praze dívčím jménem: Barbora Panklová dohady o skutečném původu – snad.
Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Božena Němcová - pohádky VY_32_INOVACE_ _B. Němcová (pohádky) Mgr
Božena Němcová Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Božena Němcová.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Božena Němcová Narodila se ve Vídni.
Spisovatelé a ilustrátoři
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

DUM - Digitální Učební Materiál 1 DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839 460 01 Liberec 6 IČO: 25018507 REDIZO: 600010520 ___________________________________________________________________ Vzdělávací oblast : Český jazyk a literatura   Název a číslo DUMu: Božena Němcová VY_32_INOVACE_C2_09 Anotace : Interaktivní výklad: Božena Němcová – život a dílo Třída a datum ověření: 2.A ; 20.9.2013 Autor : Mgr. Ludmila Vlková (Muchová) Registrační číslo : CZ.1.07/1.5.00/34.0701

Božena Němcová (1820-1861) Obr.č. 1 – Božena Němcová

narodila se ve Vídni jako Barbora Panklová nejasný původ, dětství prožila v Ratibořicích u České Skalice, kde ji ovlivnila babička Magdalena Novotná v 17 letech byla na nátlak matky provdaná za 34letého Josefa Němce, uvědomělého vlastence, ale přísného, uzavřeného člověka, který neměl pochopení pro romantickou Němcovou, prahnoucí po vzdělání a společenských kontaktech

žila v hmotném i duševním nedostatku, konflikty v manželství vyústily v odluku, krizi zhoršila smrt nejstaršího syna Hynka, zemřela předčasně vysílením a neustálým strádáním stejně jako Erben sbírala ústní lidovou slovesnost, narozdíl od něj ji ale upravovala – Národní báchorky a pověsti (postavy a děj upravovala tak, aby zobrazila typické postavy českého lidu s jeho povahovými vlastnostmi, na základě rovnosti všech lidí a vítězství mravních hodnot nad zlem); Slovenské pohádky a pověsti – ty už neupravovala, snažila se zachytit tak, jak je vyslechla

Obr.č. 2 – Hrob Němcové na Vyšehradském hřbitově Obr.č. 3 - Pamětní deska v domě Na Příkopě v Praze, kde skonala

Babička má podtitul Obrazy z venkovského života, jejím cílem bylo ukázat život na venkově jako ideální vzor; při psaní čerpala Němcová ze vzpomínek na své dětství, přesto nejde o dílo životopisné; ukazuje život na Starém bělidle, příjezd babičky a její všední den, osudy dalších postav (Viktorka, mlynář, kněžna, slečna Hortenzie), děj je rozdělen podle ročních období; Němcová psala Babičku jako útěchu po smrti syna Hynka, i na pobídku svých přátel, aby popsala život na venkově; ten je také skutečně realistický, řešení konfliktů je ale idealistické (kněžna nebyla tak vstřícná), stejně jako popis vztahů mezi babičkou a její dcerou Proškovou (ve skutečnosti se nepohodly a babička se odstěhovala do Vídně, kde také sama zemřela)

Babička Z vozu slézá žena v bílé plachetce, v selském obleku. Děti zůstaly stát, všecky tři vedle sebe, ani z babičky oka nespustily! Tatínek jí tiskl ruku, maminka ji plačíc objímala, ona pak je plačíc též líbala na obě líce. Bětka přistrčila malého kojence, boubelatou Adélku, a babička se na ni smála, jmenovala ji malé robátko a udělala jí křížek. Pak ale ohlídla se po ostatních dětech, volajíc na ně tónem nejupřímnějším: ,,Moje zlaté děti. Moje holátka, co jsem se na vás těšila!“

Filmová zpracování Babička (film, 1940) – černobílý film z roku 1940, režie František Čáp, v roli babičky Terezie Brzková, v roli Barunky Nataša Tanská Babička (film, 1971) – dvoudílný barevný televizní film z roku 1971, režie Antonín Moskalyk, v roli babičky Jarmila Kurandová, v roli Barunky Libuše Šafránková Babička – divadelní hra uvedená v Národním divadle v letech 2007–2010, v roli babičky Vlasta Chramostová, v roli Barunky alternovaly Magdaléna Borová aEva Josefíková] Babička – divadelní hra uvedená v Divadle Na Fidlovačce v roce 2013, v roli babičky Eliška Balzerová, v roli Barunky alternují Anika Menclová a Rebeka Chudobová

Další povídky Baruška, Divá Bára, Dobrý člověk, Pan učitel – jsou podobně jako práce Tylovy spíše výchovné, jednoduchý příběh prověřuje hlavního hrdinu z jeho morálních postojů nejkritičtějším dílem je povídka V zámku a v podzámčí, popisující kontrast chudoby lidí a rozmařilosti vrchnosti,v závěru opět idealisticky řeší konflikt šlechtična, která se stane po nemoci dobročinnou lidumilkou

Zajímavosti O datu narození Boženy Němcové a jejích rodičích se vedou spory. Existuje domněnka, že Johann Pankl a Trerezie Novotná byli pouze adoptivními rodiči. Oba byli zaměstnáni u kněžny Zaháňské. Božena měla být údajně nemanželským dítětem Kateřiny zaháňské – sestry kněžny. České noviny informovaly o smrti Boženy Němcové i takto: 30. ledna 1862 Odešla na věčnost! Se smutkem v našich vlasteneckých srdcích jsme se dozvěděli, že ve věku nedožitých 42 let zemřela 21. ledna velká česká spisovatelka Božena Němcová. Paní Božena prožila celý život v ponižující chudobě a často se svými dětmi hladověla. Byla nucena opakovaně žádat o pomoc ve vlasteneckých kruzích, mnohdy však marně… Snad generace budoucí ocení tuto českou vlastenku a spisovatelku, po níž zůstaly krásné povídky, báje, pověsti a pohádky…

Seznam zdrojů Odmaturuj! z literatury. Vyd. 3. rozš., dotisk. Editor Eva Hánová. Brno: Didaktis, c2004, 208 s. Odmaturuj!. ISBN 80-735-8016-0. Božena Němcová. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. [cit. 2013-09-24]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_- _Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1.jpg Hrob Němcové. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. [cit. 2013-09-24]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bozena_Nemcova_grave_Vysehrad_Cemetery_P rague_CZ_811.jpg Pamětní deska v domě Na Příkopě v Praze, kde skonala. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. [cit. 2013-09-24]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nemcova_deska.JPG