Nizozemské království Nederland

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Advertisements

Dánsko Zeměpis VY_32_INOVACE_295, 15. sada, Z2
Nizozemsko.
On the map-Británie Aj pro 4.-5.r.
Maturitní otázka č. 21 Benelux.
Lucie Zelinková Sexta B
VY_52_INOVACE_03/2/32_ZEMĚPIS
Autor výukového materiálu:
Belgie.
NIZOZEMSKO Nikola Burkoňová.
Dánsko Richard Hladík.
Terezie Dvořáčková VIII.B
Oblast: Západní Evropa Nizozemsko
NIZOZEMSKO.
Spojené království.
Litva, Lotyšsko a Estonsko
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nizozemsko Konstituční monarchie Velká hustota: 400 obyv./km2
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
BENELUX 2. listopadu 2005.
SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO
Velká Británie oficiální název: " Spojené království Velké Británie a Severního Irska" 4 historické země: Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko (IRA)‏
ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem Lucemburska, obsahuje ilustrační fotografie. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci se orientuje.
Země BENELUXU Z_126_Evropa_Země BENELUXU
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
Země tulipánů, větrných mlýnů a sýrů…
Nizozemsko Káťa Krejčí.
NIZOZEMSKO.
Nizozemsko - země tulipánů
BENELUX Jan Dušek.
Nizozemí Eliška Pokorná.
Holandsko.
Nizozemsko III2-Z7-III-09
ÚVOD Nizozemsko nebo-li Holandsko, je jednou ze tří zemí Nizozemského království ležící v severozápadní Evropě. Je jednou z nejhustěji osídlených zemí.
Dánsko Geografické údaje.
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
BENELUX.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, západní Evropa,
Německo Z_128_Evropa_Německo
DÁNSKO.
NIZOZEMÍ.
Benelux (Západní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: StátyEvropy1 Ověření ve výuce: Třída:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Západní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_14_Nizozemsko Téma:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_04_PUTOVÁNÍ PO EVROPĚ_DÁNSKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Nizozemsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_04_Z8_Nizozemsko.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/14_Střědní Evropa Téma: Státy střední Evropy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Země BENELUXU Belgie Nizozemí (Holandsko) Lucembursko.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: ZÁPADNÍ EVROPA Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Západní Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
STÁTY BENELUXU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Belgie Jakub Jenšovský.
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Dánsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

Nizozemské království Nederland NIZOZEMSKO Nizozemské království Nederland

Sousedí s Belgií a Německem.

Hlavní město: Amsterdam Sídelní město: Den Haag Hlava státu: královna Beatrix (vládne od roku 1980) Rozloha: 41 547 km2 Počet obyvatel: 16,8 miliónů Úřední řeč: nizozemština Název Holandsko je nepřesný, i když velmi často používaný. Zahrnuje pouze 2 provincie, ve skutečnosti jich je 12. Člen EU, NATO Měna: euro

Podnebí: oceánské, ovlivňované teplým Golfským proudem - mírná zima, chladnější léto - často prší, mlhy, časté bouře, větrno (za celý rok je pouze 6 dnů bezvětří)

Průmysl: těžba plynu, ropy, kamenná sůl, keramická hlína Zemědělství: vlhká úrodná půda; pěstování obilí, cukrové řepy, kukuřice, brambor, chov skotu, drůbeže, prasat V den královniných narozenin slaví celá země svátek a vše a všichni jsou zahaleni do oranžové barvy – to je barva královského rodu. Národní speciality – co si dát dobrého Zoute haring (slaneček) Tong (mořský jazyk) Stamppot (tradiční jídlo „z jednoho hrnce“ z co nejlevnějších surovin – brambor, krup, luštěnin, špeku) Poffertjes (lívanečky z pohankové mouky) Sýry – Edammer, Gouda, sýry s různými příchutěmi, kozí Nápoje – mnoho druhů piva

AMSTERDAM - hlavní město, mezinárodní letiště - všechny zajímavosti lze obejít pěšky, ale nejlepší je projížďka lodí, protože centrum města je díky síti vodních kanálů velmi přehledné

Co si prohlédnout: čtvrť Jordaan s útulnými hospůdkami, Rijksmuseum s díly významných malířů (Rembrandt), muzeum Van Gogha, námořní muzeum, dům Anne Frankové (židovská dívka se zde se svou rodinou ukrývala za 2. světové války a napsala deník, který její otec po válce vydal jako knihu) Dále zoologickou zahradu, historické centrum z roku 1346, divadla, obchody, trhy – čerstvé ryby, květiny, exotické potraviny z Číny, Turecka, Maroka Autoportét Rembrandta Cestovat se dá lodí, pěšky nebo na kole (velmi často užívaný dopravní prostředek).

DEN HAAG Sídlí zde nizozemská vláda, říká se mu „druhé hlavní město“. Symbolem tohoto města jsou jeho paláce a královská rezidence. Město bylo založeno v roce 1248. Zajímavosti: muzea mořské akvárium planetárium s kopulí o velikosti 840 m2 zábavní park Duinrell pro celou rodinu

DALŠÍ VÝZNAMNÁ MĚSTA Rotterdam Delft - největší obchodní přístav Evropy - za 2. světové války bylo centrum z velké části poničeno a po válce znovu vystavěno do současné podoby Delft - město světově proslulé hrnčířskými výrobky a delftskou modří

Gouda Nizozemí – „květina Evropy“ - město proslulé pohádkovou radnicí na náměstí, kostelem sv. Jana s barevnými prosklenými okny a hlavně goudským sýrem Nizozemí – „květina Evropy“ Kamkoliv se podíváte, uvidíte květiny a zeleň, po celý rok. Nejznámější jsou cibulovité rostliny – krokusy, narcisy a hlavně TULIPÁNY. Pěstují se zde květiny, které se prodávají po celé Evropě – růže, orchideje a další. Největší světová aukce květin probíhá v městečku Aalsmeer.

Proč tam jet? I když si nevyberete z předchozí nabídky nebudete se v Nizozemsku ani chvilku nudit. Můžete se projít neporušenou přírodou v oblasti Overijssel a Gelderland (lesy, vřesoviště). Na jihu země si vychutnáte dobré jídlo a dospělí i vynikající víno, navštívíte například město Maastricht v době karnevalu (únor). Nebo navštívíte 300 km nádherných pláží, v Zeelandu si prohlédnete stavby vodních hrází, které chrání zemi před mořem. V Harderwijku pak najdete největší evropské delfinárium. Pro sportovce jsou zde výborné podmínky k plachtění, ke kanoistice, surfování, rybaření, pro plavbu na jachtě nebo motorovém člunu, pro potápění, a především pro cyklistiku (kolo si s sebou můžete vzít i do vlaku, nebo si je můžete pronajmout).

A teď práce pro vás: Vezměte si atlas a zjistěte: Jak se jmenuje oceán, který omývá břehy Nizozemska? Najděte alespoň jednu významnější řeku. Jaký je povrch Nizozemska?

Obrázky: Snímky 1, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11 – Fotografie © rodinný archiv autorky Zbylé uveřejněné odkazy [cit. 2009-16-04]. Dostupné pod licencí public domain – na http://www.wikimedia.org Snímek 2 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Netherlands_pol87.jpg Snímek 3 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_the_Netherlands.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coat_of_arms_of_the_Netherlands.png Snímek 7 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rembrandt_van_rijn-self_portrait.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anne_Frank_stamp.jpg Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Nizozemsk%C3%A9_kr%C3%A1lovstv%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Nizozemsko http://cs.wikipedia.org/wiki/Amsterdam http://cs.wikipedia.org/wiki/Den_Haag http://cs.wikipedia.org/wiki/Rotterdam Amsterdam: kapesní průvodce. Praha: Ikar, 2007. O‘Neill, Z. Amsterdam do kapsy. Praha: Svojtka & Co, 2009.