Institucionální stránka mezinárodních hospodářských vztahů Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Zahraniční obchod Obchodní politika.
Vliv státních zásahů na mezinárodní obchod
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
Mezinárodní integrace
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
Karel Dyba, Přednáška pro Liberální institut, Praha OECD a ČR: mezi minulostí a budoucností 1.Historické ohlédnutí 2.Současnost OECD: základní.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
VY_32_INOVACE_ 11- OSN.  Vznikla z členských států protifašistické koalice v roce 1945 jako pokračovatelka meziválečné Společnosti národů VY_32_INOVACE_.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01A27 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníprosinec2012.
Mezinárodní finanční instituce
Integrační procesy v ekonomice
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. soustředění Ing. Martina Šudřichová
Mezinárodní ekonomické právo 2. – mez.obchod
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
Postavení Evropy ve světě
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Test 2. Mezinárodní organizace
Společná obchodní politika EU
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
MEZINÁRODNÍ OBCHOD - úvod
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Mezinárodní obchodní instituce Vznik mnohostranného obchodního systému světová válka světová válka neexistuje mezinárodní plán poválečné.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
P RÁVO MEZINÁRODNÍHO OBCHODU – B LOK I Tereza Kyselovská.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.
VY_32_INOVACE_Fi_III_23 Název Politická a hospodářská seskupení států světa, mezinárodní organizace, OSN Název projektu: OP VK Registrační.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
OPEC Jáchym Král. Co je to OPEC? OPEC z angl. Organization of the Petroleum Exporting Countries Česky Organizace zemí vyvážejících ropu Mezivládní organizace.
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Společná obchodní politika
Mezinárodní organizace
Základní škola, Hradec Králové
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
VŠFS kombinované studium magisterské
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Mezinárodní ekonomická integrace
Transkript prezentace:

Institucionální stránka mezinárodních hospodářských vztahů Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia

globalizace x regionalizace §v institucionální oblasti celá řada institucí „celosvětových“ i regionálních § kromě ekonomických také instituce vojenské, politické, atd. založené na tržních principech x financované členskými státy Evropská unie

Organizace spojených národů (OSN) §United Nations l přes 190 členských států (2006) §

Všeobecná dohoda o clech a obchodu (GATT) §General Agreement on Tariffs and Trade uzavřena , platnost od mezi 23 zakládajícími členy byla i Československá republika

Všeobecná dohoda o clech a obchodu (GATT) § mnohostranná dohoda upravující podmínky mezinárodní směny cílem je snížit cla a ostatní překážky zahraničního obchodu (kvantitativní restrikce) cestou vzájemných jednání » přechodná instituce – fórum pro jednání (neex. stálé orgány) » nepodařilo se uzavřít stabilnější a především závaznější formu liberalizace světového obchodu » řada návrhů, změna až založením World Trade Organization (WTO) (1995)

Zásady GATT §dohoda GATT formálně rozdělena do 4 oddílů: doložka nejvyšších výhod (platí obecně) odstraňování množstevních omezení (kvót) a diskriminace při jejich používání teritoriální působnost, příhraniční styk a protokolární předpisy vyspělé země se zřekly požadavku reciprocity vůči rozvojovým zemím, pokud jde o závazky snížit či odstranit cla a jiné obchodní překážky (od 1965) §dvoustranná jednání členských států v rámci kol dohody se automaticky podle pravidla nejvyšších výhod vztahují i na všechny ostatní členské země

Osmé (uruguayské) kolo GATT § , uzavřeno po ratifikačním procesu v členských zemích 1995 §dohoda se týkala: l zlepšení přístupu na trhy zemědělských a průmyslových výrobků l zpřesnění a zpřísnění pravidel upravujících ochranu trhu l zlepšení existujících a stanovení nových pravidel týkajících se obchodu se službami a práv k duševnímu vlastnictví l vytvoření podmínek pro účinné urovnávání obchodních sporů l založení Světové obchodní organizace (World Trade Organization) institucionalizován dohled nad dodržováním dohod odpovědnost za mezinárodní obchod se zbožím, službami a nehmotným bohatstvím, s jednacím a organizačním řádem a vymezenými jednotnými pravidly pro řešení obchodních sporů

Světová obchodní organizace (WTO) § 9. kolo zahájeno 2001 v Doha (Katar) l 149 členů (ke konci roku 2005) Slovensko členem od

The Economist, 2006, December 2, p. 106.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) §založena v roce 1961, sekretariát sídlí v Paříži §náklady hrazeny z členských příspěvků §závazek, že státy (20 zemí) budou mezi sebou: l usilovat o maximální hospodářský rozvoj a zaměstnanost l koordinovat vzájemně hospodářské politiky svých vlád l podněcovat a slaďovat činnost členských států ve prospěch rozvojových zemí §přínosem pro členské státy statistiky, publikace, informace §sdružuje 30 zemí evropských a vyspělé zámořské tržní ekonomiky přistoupily (přijaty byly) i Česká republika (1995), Maďarsko a Polsko (1996), Slovensko (2000)

Organizační struktura OECD §Rada OECD nejvyšší orgán OECD, každý stát na čele velvyslance (1x ročně zasedání na úrovni ministrů) §Výkonný výbor (14 členů) na základě rozhodnutí Rady OECD operativně určuje obsah práce jednotlivých výborů §Sekretariát OECD (Paříž) organizačně zajišťuje práci kolem 200 odborných výborů a expertních skupin (každá se schází 1-3x ročně) §členské státy mají v Paříži stálou misi při OECD

Sdružení států Severní Ameriky (NAFTA) §North American Free Trade Agreement USA, Kanada, Mexiko

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) §Organization of the Petroleum Exporting Countries §

The Economist, 2006, October 21, s. 74.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) §European Bank for Reconstruction and Development l sídlo v Londýně, myšlenka vznikla v Paříži (F. Mitterand), pobočky v Budapešti a ve Varšavě l členové: všechny evropské země+USA, Japonsko, Kanada, Rusko (41 zemí) + EU + EIB při založení, nyní 60 zemí (včetně Mexika, Egyptu, Maroka, Izraele, Turecka, aj.) l kapitál 10 mld. ECU, rozdělen na 1 mil. akcií oficiální zahájení činnosti první prezident (na 4 roky) Francouz Jacques Attali

Aktivity EBRD l poskytuje úvěry na v podstatě komerční bázi, zdroje získává emisí dluhopisů + technická pomoc, poradenství jen na konkrétní projekty, neex. kvóty pro jednotlivé země 60 % úvěrů do soukromého sektoru 40 % veřejná infrastruktura l 1991 několik málo operací, 1992 kolem 30 úvěrů v objemu mil. ECU včetně první emise dluhopisů 25. září 1991 v objemu 500 mil. ECU

Evropská investiční banka (EIB) §European Investment Bank l založena na základě Římské smlouvy, banka EU (akcionáři jsou členské státy EU) l Rada guvernérů tvořena ministry financí zemí EU l poskytuje dlouhodobé investiční úvěry l

Evropská unie (EU) §European Union

Banka pro mezinárodní platby (BIS) §Bank for International Settlements sídlí v Basileji (Švýcarsko)

Mezinárodní měnový fond a Světová banka §globální finanční instituce založeny po 2. světové válce, široká členská základna

Economist, 2006, November 25, p. 25.