6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
STAROVĚKÝ EGYPT MGR. LENKA VENCLOVÁ 2010.
Osnova Základní údaje Úvod Faraoni Egyptští bohové Hieroglify François Champollion Papyrus Pyramidy Mumifikace Egyptské malířství Egyptská kultura Významná.
Egypt.
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Starověký EGYPT.
EGYPT.
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
egypt V údolí Nilu,postupné vysychání Sahary
EGYPTSKÁ KULTURA A VZDĚLANOST
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor
EGYPT KLÁRA KOŘÍNKOVÁ 2010.
Kultura starověkého Egypta
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Starověký Egypt Náboženství
Egyptské pyramidy.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_EVV2 Ročník: 1. Estetická a výtvarná výchova Vzdělávací oblast:
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
III/2 XV A
Starověký Egypt.
Kultura starého Egypta
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VÍTEJTE V „MUZEU KNIHY“.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Umění Egypta sochařství, malířství MgA. Lukáš Psík
                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 
7 divů světa Na následujících stránkách se seznámíte se sedmi divy světa. Seznámíte s dobou před a po divech.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
EGYPT země faraonů a pyramid Zpracovala: Helena CYPRIANOVÁ.
Silvie Ullmannová Opava
IVZ- starověk Mgr. Jana Doleželová.
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
TAJEMSTVÍ PYRAMID Mgr. Milan Šimek.
VY_32_INOVACE_ZCR_629 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Afrika – pobřeží Středozemního moře Jméno autora:Mgr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.4 Historie starověkého Egypta, náboženství, způsoby pohřbívání.
MUMIE.  Kultura v dějinách  Egypt – Mumie  Šablona : III/2  Pořadové číslo:1.19  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova :
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.5 Opakování starověkého Egypta Název sady: Staroorientální.
 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace  Autor: Mgr. Ludmila Šimonová  Datum:  Název:
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Vzdělanost, písmo a literatura Písmo  vznik ve 4.tis.př.n.l.  obrázkové – 1 znak = 1 obrázek  hieroglyfy  psalo se na papyrus  asi 700 znaků  rozluštil.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
4.-3.tis. až r.30.př.n.l.. ● monumentální většinou kamenná, světské stavby a chrámy (paláce) staví ze dřeva a hlíny ● projev náboženských idejí, kultu.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Egyptská arabská republika (ve staré češtině Ejipt)
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
Starověký Egypt - život
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_32_INOVACE_D6. 11 Autor: Mgr
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Starověký Egypt Architektura.
Pomocné vědy historické
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
Dějepis 6. ročník Marek Kryška
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
Kateřina Maznová egypt Pohřbívání.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková Odborné vedení: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012

Znalosti Egypťanů Písmo: hieroglyfy (posvátné rytiny) se vyvinuly z obrázkového písma po zjednodušení mělo asi 700 znaků psalo se na papyrus inkoustem také ho tesali do kamene rozluštil ho Francouz Chamollion (Rosettská deska)

Hieroglyfy

2) Stavitelství: pyramidy stavěli se pyramidy, chrámy, domy, zavlažovací zařízení pyramidy hrobky faraonů u Gízy jsou klasické i stupňovité pro stavbu bylo potřeba mnoho tisíc kamenných kvádrů (až 2,5 tuny) tvar jehlanu spleť chodeb pohřební komora s rakví a výbavou většina byla vykradena

d) pyramidy střežila sfinga: e) Tutanchamonova hrobka: c) Cheopsova pyramida (Chuferova, velká): je největší je vysoká 147 m, jedna strana je 230 m d) pyramidy střežila sfinga: tělo lva a hlava člověka e) Tutanchamonova hrobka: není vyloupena, byla objevena roku 1922 bohatá pohřební výbava mladého faraona (18 let) f) chrámy: je to „dům boha“ před chrámy byly obelisky (kamenné sloupy)

Cheopsova pyramida:

3) Mumifikace: mrtvé balzamovali (mumifikovali) to trvalo asi 70 dní tělo sušili, napouštěli oleji a pryskyřicí a zavinuli do plátna (mumie) dali je do safkofágů Mumie Ramesse I. Mumie Thutmose II.

Mumifikace

4) Vědy: b) lékařství: astronomie: rok měl 360 dní, 12 měsíců sestavili kalendář sluneční hodiny b) lékařství: léčili zuby, zlomeniny operace (i lebky) léky s medem a česnekem znázornění nemoci TBC znázornění porodu a obřízky

Egyptský kalendář potíže kněžstva s kalendářem – záplavy… hieroglyfický zápis (rok-měsíc-den) hieroglyfický zápis ročních období egyptský kalendář

5) Umění: c) položili základy matematiky a geometrie desetinná soustava stavby kanálů 5) Umění: umělecké šperky sochařství na vysoké úrovni v malířství neznali perspektivu egyptský šperk čelenka malířství - reliéf

Umění

Kdo nebo co je na obrázku? mumifikace Cheopsova pyramida Francouz Chamollion Anubis sfinga hieroglyfy

Zápis: Znalosti Egypťanů Písmo: hieroglyfy (posvátné rytiny) se vyvinuly z obrázkového písma po zjednodušení mělo asi 700 znaků psalo se na papyrus inkoustem také ho tesali do kamene rozluštil ho Francouz Chamollion (Rosettská deska) 2) Stavitelství: stavěli se pyramidy, chrámy, domy, zavlažovací zařízení pyramidy hrobky faraonů u Gízy jsou klasické i stupňovité pro stavbu bylo potřeba mnoho tisíc kamenných kvádrů (až 2,5 tuny) tvar jehlanu spleť chodeb pohřební komora s rakví a výbavou většina byla vykradena c) Cheopsova pyramida (Chuferova, velká): je největší je vysoká 147 m, jedna strana je 230 m

d) pyramidy střežila sfinga: tělo lva a hlava člověka e) Tutanchamonova hrobka: není vyloupena, byla objevena roku 1922 bohatá pohřební výbava mladého faraona (18 let) f) chrámy: je to „dům boha“ před chrámy byly obelisky (kamenné sloupy) 3) Mumifikace: mrtvé balzamovali (mumifikovali) to trvalo asi 70 dní tělo sušili, napouštěli oleji a pryskyřicí a zavinuli do plátna (mumie) dali je do safkofágů 4) Vědy: astronomie: rok měl 360 dní, 12 měsíců sestavili kalendář sluneční hodiny

b) lékařství: léčili zuby, zlomeniny operace (i lebky) léky s medem a česnekem c) položili základy matematiky a geometrie desetinná soustava stavby kanálů 5) Umění: umělecké šperky sochařství na vysoké úrovni v malířství neznali perspektivu

Popiš Cheopsovu pyramidu. Co víš o Tutanchamonově hrobce? 6) Opakování: Co to jsou hieroglyfy? Popiš Cheopsovu pyramidu. Co víš o Tutanchamonově hrobce? Co to je sfinga? Popiš mumifikaci. Které vědy Egypťané ovládali? Otázky pro mladé historiky: Co to je perspektiva? Jak stavěli pyramidy? Proč pyramidy řadíme mezi divy světa? Kdo napsal knihu 7 divů světa?

Odkazy: http://egyptologie.kvalitne.cz/?page_id=44 http://kasiopea4.sblog.cz http://astronomie.divoce.cz/ http://www.starovekyegypt.net/ http://www.egyptologie.cz/