Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_731_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Česká poezie po r VY_32_INOVACE_31-15 V. Hrabě, E. Bondy.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
VY_32_INOVACE_31-11 Česká poezie po r Oldřich Mikulášek.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
CHARAKTERISTIKA, VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Karel Čapek.
VY_32_INOVACE_31-08 Skupina 42 Jiří Kolář.
Český spisovatel, novinář,
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_08.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_31-09 Skupina 42 Josef Kainar.
Jan Werich Jiří Voskovec
VY_32_INOVACE_31-12 Česká poezie po r Karel Šiktanc.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
D. Vondráčková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
František Hrubín Jan Musil.
VY_32_INOVACE_ČJ.6.05_ F.Nepil, prezentace Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM – Jazyk a jazyková komunikace_Český.
Autor: Bc. Eva Doležalová
VY_32_INOVACE_31-07 Skupina 42 Obecná východiska.
ČESKÁ POEZIE 2. POL. 20. STOLETÍ
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Nové literární skupiny II. Mgr. Ludmila Růžičková.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Host do domu – Mikulášek Pavel Šupka
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Karel Havlíček Borovský
Karel Toman Anarchistický buřič.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.7.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Ladislav Fikar  (29. června 1920 – 12. července 1975)
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Zakázaní autoři Mgr. Ludmila Růžičková.
Česká literatura 2. poloviny 20. století
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
Česká poezie po roce Vítězslav Nezval (1900 – 1958) - představitel poetismu a surrealismu, básník, prozaik dramatik, překladatel, výtvarník a hudebník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mgr. Marie Havránková JAROSLAV SEIFERT Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Písňové texty v literatuře OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
František Ladislav Čelakovský
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Česká poezie pro děti a mládež ve 2. polovině 20. století
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jan Skácel životopis, básnické.
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ivan Blatný, Jan Zahradníček životopis,
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací období 3. Předmět Český jazyk Téma hodiny Poezie básnických skupin  Označení OP VK (III/2) – Čj/9 - 20 Vyučující Mgr. Michal Oblouk

POEZIE BÁSNICKÝCH SKUPIN SKUPINA 42 MLADÁ FRONTA KVĚTEN HOST DO DOMU

JIŘÍ KOLÁŘ (1914 – 2002) básník a výtvarník (koláže) narodil se v Protivíně, většinu života ale prožil na Kladně vyučil se truhlářem za války spolu s J. Chalupeckým zakládá Skupinu 42 v letech 1952/53 vězněn za kritiku komunismu podepsal Chartu 77 od konce 60. let zakázaný autor, od r. 1980 žil v Paříži, s manželkou se vrátili až v r. 1997 zemřel v Praze

KOLÁŘOVY SBÍRKY Ódy a variace – odraz drsné reality velkoměstské civilizace Dny v roce – deníkové záznamy Roky v dnech – prozaický protějšek předchozí sbírky Prométheova játra – 3 oddíly s odlišnou strukturou Básně ticha – básnický experiment

JOSEF KAINAR (1917 – 1971) básník, dramatik, autor písňových textů, literatury pro děti člen Skupiny 42 a literární skupiny Ohnice narodil se v Přerově studoval češtinu a francouzštinu na UK pracoval jako dramaturg v Divadle satiry a jako novinář (Rovnost) po válce spolupracoval s rozhlasem, divadlem a filmem – v rozhlase dělal tzv. rozhlásky (seznamoval mladší posluchače s aktuálním děním) zabýval se hudbou, hrál na klavír, kytaru a housle zemřel v Dobříši

KAINAROVY SBÍRKY Nové mýty, Osudy – hořce ironický pohled na svět (báseň Stříhali dohola malého chlapečka) Veliká láska, Český sen – oslavná poezie ve službách dobové politiky Člověka hořce mám rád – společenská kritika Lazar a píseň – tendence k epice Moje blues – lyrika, obhajoba života a lásky Miss Otis lituje – písňové texty

IVAN BLATNÝ (1919 – 1990) básník, člen Skupiny 42, překladatel syn spisovatele Lva Blatného narozen v Brně vystudoval gymnázium, poté studoval češtinu a němčinu na FF MU v Brně od r. 1948 v exilu v Londýně (život v exilu nesl velmi těžce), od r. 1954 v psychiatrické léčebně (paranoidní schizofrenie), kde zemřel dílo/sbírky: Paní Jitřenka – lyrika z doby okupace Melancholické procházky – atmosféra rodného Brna Hledání přítomného času Pomocná škola Bixley – tvorba v emigraci (verše v době duševní choroby)

LADISLAV FIKAR (1920 – 1975) básník, divadelní kritik a překladatel skupina MF (hnutí dynamoarchistů) narodil se v Samotíně u H. Brodu studoval na FF UK pracoval v nakladatelství Československý spisovatel a u Čs. státního filmu zemřel v Praze dílo/sbírky: SAMOTÍN – reflexivní a milostná lyrika, okouzlení rodnou Vysočinou KÁMEN NA HROB – posmrtně vydaný básnický cyklus

FRANTIŠEK LISTOPAD (1921) SLÁVA UŘKNUTÍ spisovatel, básník, esejista, kritik, překladatel, novinář, scénárista a režisér vl. jménem Jiří Synek narodil se v Praze studoval na FF UK estetiku a literární vědu po válce spoluzakládal deník Mladá fronta r. 1959 se přestěhoval do Portugalska, kde v současnosti žije a pracuje dílo/sbírky: SLÁVA UŘKNUTÍ DALEKO, BLÍZKO – soubor tří sbírek vydaných v exilu

JIŘÍ ŠOTOLA (1924 – 1989) básník, prozaik a dramatik skupina Květen (básník všedního dne) narodil se ve Smidarech za války nuceně nasazen v Německu vystudoval herectví na DAMU byl šéfredaktorem časopisu Květen po r. 1968 nesměl publikovat, pak ale provedl „sebekritiku“ a jeho díla mohla opět vycházet jako herec a režisér působil v divadle v Hradci Králové zemřel v Praze

ŠOTOLOVO DÍLO Náhrobní kámen, Svět náš vezdejší – sbírky, obraz každodenního života Venuše z Mélu, Hvězda Ypsilon, Poste restante – sbírky Tovaryšstvo Ježíšovo – historický román o tragickém zmaření života pod mocenským tlakem institucí, obraz doby pobělohorské protireformace Kuře na rožni – román vydaný v samizdatu o životě potulného loutkoherce Matěje Kuřete bloudícího po Čechách v období napoleonských válek Svatý na mostě – historický román o Janu Nepomuckém

KAREL ŠIKTANC (1928) básník, textař a scénárista, novinář a překladatel skupina Květen narodil se v Hřebeči u Kladna nedokončil studium učitelství, dal přednost žurnalistické praxi (Mladá fronta) 1950 až 1960 redaktor Československého rozhlasu 1961 až 1971 šéfredaktor nakladatelství Mladá fronta v době normalizace zákaz publikování r. 2010 vyznamenán prezidentem medailí Za zásluhy

ŠIKTANCOVY SBÍRKY Heinovské noci – lyrickoepická skladba, obraz lidické tragédie z června 1942 (osobní zážitek z dětství) Zaříkávání živých – lyrický cyklus 13 básní Adam a Eva – skladba motivovaná biblickým vypravováním o stvoření světa Český orloj – samizdat, 12 básní pojmenovaných podle kalendářních měsíců

MIROSLAV FLORIAN (1931 – 1996) BLÍZKÝ HLAS OTEVŘENÝ DŮM TICHÁ POŠTA básník (skupina Květen) a překladatel narodil se v Kutné Hoře vystudoval knihovnictví na UK pracoval v Československém rozhlase a v redakci nakladatelství Československý spisovatel za normalizace psal režimní poezii (zasloužilý umělec, národní umělec) zemřel v Praze dílo/sbírky: BLÍZKÝ HLAS OTEVŘENÝ DŮM TICHÁ POŠTA ZÁVRAŤ

MIROSLAV HOLUB (1923 – 1998) básník (skupina Květen), publicista, překladatel, vědec v oboru imunologie narodil se v Plzni za války totálně nasazen vystudoval přírodní vědy a lékařskou fakultu UK pracoval v ČSAV a v IKEMu jeho dílo přeloženo do 16 jazyků vnesl do české poezie svět vědy a medicíny téměř všechny jeho básně jsou psány nerýmovaným volným veršem zemřel v Praze

HOLUBOVO DÍLO Denní služba, Achilles a želva – poezie všedního dne Slabikář – kritika strnulosti, povrchnosti, nelidskosti Jdi a otevři dveře – básně zaměřené proti byrokracii, netečnosti, nečinnosti Ačkoli – reakce na realitu po srpnové okupaci 1968 Anděl na kolečkách, Žít v New Yorku – črty, glosy, úvahy inspirované pobytem v USA

OLDŘICH MIKULÁŠEK (1910 – 1985) básník brněnská skupina Host do domu narodil se v Přerově vystudoval obchodní školu pracoval v Československém rozhlase, stal se redaktorem Lidových novin r. 1967 se těžce zranil, následky ho provázely až do konce života po r. 1969 samizdatový spisovatel, oficiálně vycházela jeho poezie až od r. 1981 dvakrát ženatý zemřel v Brně

MIKULÁŠKOVY SBÍRKY Pulsy – vliv existencialismu a Skupiny 42 Horoucí zpěvy, Divoké kačeny – dobově poplatná poezie Krajem táhne prašivec – poema Ortely a milosti – oslava Moravy Svlékání hadů, To královské – apelace na charakter člověka Šokovaná růže – sbírka vyšla po invazi r. 1968, milostná a občanská poezie, nesouhlas s invazí Agogh – drsná existenciální poezie (vyšla v exilu), dramatická reakce na období normalizace Žebro Adamovo – motivy zklamání, zcivilnění poezie

JAN SKÁCEL (1922 – 1989) básník, prozaik, autor poezie pro děti skupina Host do domu (šéfredaktor časopisu) narodil se ve Vnorovech studoval gymnázium v Břeclavi a v Brně ve válce nasazen na stavby v Rakousku po válce vystudoval filozofii na MU v 50. a 60. letech nucené odmlčení, r. 1969 Host do domu zakázán, pak publikoval v samizdatu a v exilu od r. 1981 mohla jeho díla opět vycházet, ale jen v Brně zemřel v Brně na rozedmu plic

SKÁCELOVY SBÍRKY Kolik příležitostí má růže – inspirace přírodou, venkovem, folklorem Hodina mezi psem a vlkem – komorní lyrika Smuténka, Metličky – lyrika úzkosti, bolesti, pokory Dávné proso, Odlévání do ztraceného vosku, Kdo pije potmě víno – bilancování A znovu láska – posmrtně vydaná sbírka, téma stáří Jedenáctý bílý kůň, Třináctý černý kůň – sloupky z Hosta do domu Proč ten ptáček z větve nespadne, Kam odešly laně, Uspávánky, Jak šel brousek na vandr, Pohádka o velkém samovaru – pro děti

ZDROJE http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/jiri-kolar.html http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/josef-kainar.html http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=5 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1006 http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1063 http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/jiri-sotola.html http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/literatura/nominace-na-literu-grogerova-siktanc-srut-ci-zmeskal_109305.html http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1010 http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/miroslav-holub.html http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1076 http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/pred--lety-zemrel-jan-skacel-velky-basnik20091106.html