PŘÍPRAVA ALGINÁTŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Co s PET láhvemi na škole ?
Stavba moderní pneumatiky pro osobní automobily
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
SUPERACRYL PLUS DURACRYL PLUS
Zkoušení asfaltových směsí
oddělení PATOLOGIE- NsP Nový Jičín a
Zařízení pro měření optimálního průběhu kompostovacího procesu
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Hra milionář Procvičujeme si jednotky hmotnosti
POJIVA Mají schopnost spojovat drobné i větší kusy hmoty v soudržný a pevný celek Chemická - vzdušná ( vápno, sádra ) - hydraulická (hydraulické vápno,
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Může spirální CT nahradit některé invazivní metody?
Prostý beton - Uplatnění prostého betonu Charakteristické pevnosti
Přístroje pro bezpečnostní funkce
VIP – vakuové izolační panely Prezentace společnosti VIRTUAL, s.r.o. Připravil: Zdeněk Hastrman.
MINISTRANTI NAPAJEDLA
9 CELÁ ČÍSLA
Rekonstrukce a sanace historických staveb h-x diagram
SOX Zabezpečení serverovny. Zdroje elektrické energie  Co může nastat ?  Jak tomu zabránit ?
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Kdo chce být milionářem ?
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Mikrobiologická nezávadnost naklíčených semen Phaseolus mungo
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Fetální období.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Úspora energií v domácnostech - Tomáš Bílý -
Sádra Vzdušné pojivo.
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
Fotografie je ve skutečnosti zachycení světla Světla musí být pro správnou fotografii správné množství Úskalí: ▫ světelné podmínky během dne mění ▫ je.

Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Dielektrická elektrotepelná zařízení
 denzita snímku D je závislá na intenzitě záření mAs a jeho pronikavosti kV  D = mAs. kV 3-5  V rozsahu 50 – 125 kV jde o 3. mocninu,  5. mocnina se.
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba vápna(STA25) Ing. Naděžda Bártová.
VELKÁ PARDUBICKÁ PŘED 140 LETY A DNES.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Ohyb světla, Polarizace světla
Struktura a vlastnosti pevných látek
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Objem krychle, kvádr - úvod
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
UPÍNÁNÍ NÁSTROJŮ, ÚDRŽBA A SKLADOVÁNÍ NÁSTROJŮ .
Zdeněk Machala, Jiří Křivan
AKCE a NOVINKY Amalgám GT400 kapsle č.1 50ks 790,-Kč
METEO stanice Výsledky pozorování třída 5.A a 5.B.
Přednost početních operací
TEST 05. Otázka číslo 1. Intruze je: a)proces výstupu magmatu na zemský povrch; b)proces diferenciace magmatu; c)proces průniku magmatu horninovým prostředím.
SmartVest Rapid Nová formovací hmota …jemnější, než byste čekali.
Příprava lepících směsí
1 PŘÍPRAVA CEMENTŮ. 2 PRAVIDLA PRO PŘÍPRAVU PŘÁŠKU PŘÍPRAVA CEMENTŮ prášek před použitím protřepat  prášek před použitím protřepat  prášek v odměrce.
KRÉMOVÝ ZESVĚTLUJÍCÍ SYSTÉM VIACOLORE ODSTRANĚNÍ UMĚLÝCH PIGMENTŮ PRODUKTY KOMPAKTNÍ ZESVĚTLUJÍCÍ SYSTÉM.
TDI – anhydritové potěry
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: II.
 Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary  Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Vzdělávací materiál:
Řešení Vašich problémů s lepením, tmelením a spárováním.
 Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary  Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Vzdělávací materiál:
CDP 1L952W cm Volně stojící myčka nádobí šíře 45 cm
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Alginátová otiskovací hmota
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Transkript prezentace:

PŘÍPRAVA ALGINÁTŮ

PŘÍPRAVA ALGINÁTŮ před odebráním materiálu doporučujeme sáček, resp. dózu dobře protřepat – homogenizace materiálu materiál v odměrce nekomprimovat

BAREVNÁ INDIKACE 30 s 2:30 min Mísení Manipulace Tuhnutí v ústech Doba tuhnutí Tady jenom zdůraznit, že Elastic Cromo má barevný indikátor pracovních kroků, pomoci kterého se kontroluje celý proces tuhnutí hmoty. Víc je rozepsáno na dalších obrázcích. Mísení Manipulace Tuhnutí v ústech 30 s Doba zpracovatelnosti 1:50 min

PŘÍPRAVA ELASTIC CROMO MÍSICÍ POMĚR 1:1 (9g prášku:20 ml vody) + Mísicí poněr je 9 g prášku : 20 ml vody (1 odměrka prášku : 1 odměrka (ryska) vody). Odměrka na prášek a vodu jsou součástí balení 500 g v dóze a taky v krabici 20 x 450 g sáčků (5 párů).

2. prášek Příprava - Dávkování Horní čelist: 3 odměrky + 3 odměrky 1. voda 2. prášek Doporučuje se pro přesnější odměřování prášek v dóze protřepat kvůli lepšímu zhomogenizování prášku. Prázdné dózy lze použít opakovaně pro prášek v sáčcích 450g, které jsou levnější. Horní čelist: 3 odměrky + 3 odměrky (rysky) (prášek) (voda) Dolní čelist: 2 odměrky + 2 odměrky (prášku) (vody)

Příprava - Mísení 1. FIALOVÁ fáze – MÍSENÍ 30 s mísení se provádí táhlými pohyby plastovou špachtlí podél stěn mísicího kelímku Mísení – fialová fáze – trvá cca. 30 s. Mísení je velmi snadné. Když hmota začne měnit barvu do tmavě růžové barvy = čas, kdy je hmota už správně homogenně promísená.

Aplikace hmoty do otiskovací lžíce Příprava - Aplikace 2. TMAVĚ RŮŽOVÁ fáze – Aplikace hmoty do otiskovací lžíce Když materiál změní barvu do tmavě růžové, to je ten správný čas pro sestru, kdy může začít aplikovat hmotu do otiskovací lžíce. Celková manipulační doba je indikováná růžovou fází a trvá od 0:30 min (od konce doby mísení) do1:50 min (začátek tuhnutí v ústech). otiskovací lžíci naplnit po okraj optimální otiskovací vrstva je 4 – 6 mm

Otiskování – Vkládaní lžíce 3. SVĚTLE RŮŽOVÁ fáze – Vkládání lžíce do úst pacienta Když hmota začne přecházet postupně do bílé barvy (= světle růžová fáze), lžíce s hmotou se má vkládat do úst pacienta.

Fixování otisku v ústech– Otiskování - Fixování 4. BÍLÁ fáze - Fixování otisku v ústech– tuhnutí v ústech Začátek bílé barvy – signalizuje stomatologovi = konec pohybu s otiskovací lžící v ústech pacienta. Otisk se drží / fixuje v ústech po dobu asi 40 s. (0 - 0:30 min = mísení, od 0:30 – 1:50 min manipulace, od 1:50 min – do 2:30 min tuhnutí v ústech).

30 s Otisk – Dezinfekce např. Jodisol (v poměru 1:10) 1. Opláchnutí otisku pod tekoucí vodou 2. Dezinfekce ve vodním dezinfekčním roztoku např. Jodisol (v poměru 1:10) 30 s Otisk se ma opláchnout pod tekoucí vodou a dezinfikovat ve vodním dezinf. roztoku. Doba dezinfekce závisí na prostředku, který se používá. Pokud použijete Jodisol, při doporučeném poměru 1:10, dezinfekce by měla trvat 30 s.

PŘÍPRAVA ALGINÁTŮ DOBA TUHNUTÍ JE OVLIVNĚNÁ: TEPLOTA VODY a VZDUCHU – doporučená teplota 23 ºC 2. TVRDOST VODY – deionizovaná nebo demineralizovaná voda při vyšší teplotě a vyšší tvrdosti vody se doba tuhnutí zkracuje a mění se intenzita zbarvení alginátové otiskovací hmoty

SKLADOVÁNÍ ALGINÁTŮ 1. Skladování otisků Obecně doporučená doba odlití je do 1 hod. Prodloužená doba odlití podle doporučení výrobce - při zajištění odpovídajících skladovacích podmínek: 100% vlhkost (transportní box, PE sáček s mokrým mulem) zamezení deformace – zafixovat v držáku, na otiskovací lžíci

SKLADOVÁNÍ ALGINÁTŮ 2. Skladování materiálu v suchu a temnu, při teplotě od 5 ºC do 25 ºC, v dobře uzavřeném obalu doporučujeme přesýpat obsah sáčku do dózy, kterou je možné uzavřít a zabránit tak znehodnocení prášku vlhkem a vzduchem

(fialová – růžová - bílá ) ALGINÁTY SpofaDental YPEEN® YPEEN® PREMIUM ELASTIC® CROMO Složení starší typ nové Mísení standardní snadné Viskozita vysoká optimální Doba tuhnutí 2: 30 min. 2:15 min. 2:30 min. Doba odlití 24 h 48 h 120 h Barva zelená Barevná změna (fialová – růžová - bílá ) Vůně peprmint višně Srovnání vlastností produktů (alginátů) firmy SpofaDental.

Děkuji za pozornost!