Poučení z AKD I., II. 2011-2012 poslední aktualizace 19.02.2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Dejte slova do věty II Put the words between slash marks into the appropriate case. Vzor: Se /sestra/ je vždycky problém. Se sestrou je vždycky problém.
Jednovýběrové testy parametrickch hypotéz
Hodnotová orientace svobodné generace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Testování statistických hypotéz
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Odhady parametrů základního souboru
Lineární regresní analýza Úvod od problému
P‑value ano, či ne? Roman Biskup
Statistika II Michal Jurajda.
ZPRACOVÁVÁME KVANTITATIVNÍ DATA II.
4EK416 Ekonometrie Úvod do předmětu – obecné informace
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz.
Inference jako statistický proces 1
Odhady parametrů základního souboru. A) GNR B) neznámé r. ZS (přesné parametry) : ,   VS (odhady parametrů): x, s x.
Analýza kvantitativních dat II. Analýza chybějících hodnot (missing values) Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 23/5/2012 UK FHS Historická.
Testy významnosti Karel Mach. Princip (podstata): Potvrzení H O Vyvrácení H O →přijmutí H 1 (H A ) Ptáme se:  1.) Pochází zkoumaný výběr (jeho x, s 2.
TEORIE HER.
Lineární regresní model Statistická inference Tomáš Cahlík 4. týden.
Úvod: Vytvoření datové matice a pořízení dat Výzkum TV & knihy Jiří Šafr FHS UK, HiSo a ŘS Analýza kvantitativních dat AKD I. (II.) / Praktikum LS 2011,
Praktické využití regresní analýzy Struktura národního hospodářství a znečištění ovzduší v tranzitivních ekonomikách: Případ České republiky Gabriela Jandová.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
Další spojitá rozdělení pravděpodobnosti
Test dobré shody Fisherův přesný test McNemar test
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Princip maximální entropie
AKD VII.
Design kvantitativního výzkumu 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2011 poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz UK FHS.
Analýza kvantitativních dat I. Vztahy mezi 3 znaky v kontingenční tabulce - úvod Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace
Analýza kvantitativních dat II. TEST 1 (v LS 2012) Aktualizované verze jsou k dispozici na Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz.
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 11/3/2014
Praktikum elementární analýzy dat Třídění 2. a 3. stupně UK FHS Řízení a supervize (LS 2012) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
8. Kontingenční tabulky a χ2 test
Statistická významnost a její problémy
PSY717 – statistická analýza dat
Biologické, psychologické a sociální dimenze
Třídění 2. a 3. stupně: orientační mapa možností bivariátních analýz
Aplikovaná statistika 2. Veronika Svobodová
Úvod: Vytvoření datové matice a pořízení dat Výzkum TV & knihy Jiří Šafr FHS UK, HiSo a ŘS Analýza kvantitativních dat AKD I. (II.) / Praktikum LS 2011,
STATISTICKÝ ROZCESTNÍK aneb CO S DATY Martin Sebera.
AKD 1 (7/5) Transformace – vytváření nových proměnných: COMPUTE → SUMA celkový počet knih Konstanta → Student FHS COUNT → knihomol (2 x III. Tercil)
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Téma Hypotézy ve výzkumu
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
HYPOTÉZY Hypotéza je tvrzení (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
HYPOTÉZY ● „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v podobě.
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů  t-test pro nezávislé výběry  t-test pro závislé výběry.
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK 2008 STATISTIKA II.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 22/2/2017
Proč statistika ? Dva důvody Popis Inference
Rozložení nadpisu Podnadpis.
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Úvod do statistického testování
Samostatný úkol: Jednovýběrový t-test Dvouvýběrový nepárový t-test
Úvod do induktivní statistiky
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Lineární regrese.
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 21/2/2018
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 27/2/2019
Rozložení nadpisu podnadpis.
Základy statistiky.
Testování hypotéz - pojmy
Transkript prezentace:

Poučení z AKD I., II poslední aktualizace

Reflexe seminárních prací Většina lidí bohužel skončí mechanickým popisem vyšetřených dat, tj. bez sociologického textu (→ „svázané tabulky“). Hypotézy jsou mechanické „o rozdílech“, málo zakotveny v teorii/ zdravém rozumu. Málokdo přemýšlí o modelu vztahů a buduje podle toho hypotézy. Chybí důraz na interpretace věcných rozdílů (statistická významnost se přeceňuje).

… pokračovaní Malá reflexe dat: mnohdy nejsou prováděny úpravy – transformace proměnných Potěšující byla pozornost věnovaná problému chybějících hodnot (missingů). Celkově je velký rozptyl v kvalitě seminárních prací (a také úsilí, které jednotliví studenti do práce vloží).

Budeme klást důraz na kroky Test statisticky signifikantních rozdílů Zkoumáme nerovnosti v příjmu podle genderu, věcný rozdíl statisticky významným, ale substantivně zanedbatelný, ale objevíme, že mnohem větší vliv má věk. To je výsledek se kterým musíme dále pracovat. Relační pohled: „které skupiny“ „o kolik“ Elaborace: vztah dvou proměnných při kontrole vlivu proměnné třetí.