Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Individuální psychologie
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Psychologické směry Psychologie.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Individuální psychologie (samostatná psychologická škola Alfreda Adlera významně ovlivněná psychoanalýzou)
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
KOŘENY HOMOSEXUALITY. KONTEXT VŠICHNI JSME LIDSKÉ BYTOSTI VŠICHNI JSME SEXUÁLNÍ STVOŘENÍ VŠICHNI JSME HŘÍŠNÍCÍ.
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
Psychologie osobnosti
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Psychologie test.
Analytická psychologie
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Přístupy k osobnosti Škola:
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Tréninková jednotka - její tvorba
Psychoanalýza Sigmund Freud ( ).
Eriksonova teorie psychosociálního vývoje
Psychoanalytické /Psychodynamické teorie
Motivační témata a životní příběhy
Obrazotvornost či představivost
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Motivační témata a životní příběhy
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
PORUCHA OSOBNOSTI NARCISMUS
Psychologie osobnosti
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
DETERMINISMUS PSYCHIKY OSOBNOSTI Různá pojetí teorie osobnosti
Vůle.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
(Presenium) Jiří Vítovec
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Obecná a vývojová psychologie
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Alfred Adler Svatava Krejčová C4A.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Anna Freudová.
Způsoby řešení náročných životních situací
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
ANNA FREUDOVÁ Jakub Novák, C4A Jakub Novák C4A Dorothy a Anna.
Nevědomí Souhrn duševních procesů, které probíhají mimo duševní oblast a pozornost člověka. Zapomenuté a potlačené objekty a pudy. Neuvědomovaná oblast.
Experiment č. 1 Strom. házená hlína svízel škola.
pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.
FANTAZIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
PSYCHOLOGICKÉ SMĚRY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Osobnost Přednáška 4 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.
Obecná a vývojová psychologie Přednáška
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Tvořivost.
INDIVIDUÁLNÍ PSYCHOLOGIE – Alfred Adler
Nevědomí.
Analytická teorie Carl Gustav Jung.
Dějiny psychologie současná psychologie.
Transkript prezentace:

Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti tvůrčí schopnosti jsou rysem osobnosti, který se upevňuje v průběhu prvních 5-ti let života tvořivost je výsledkem překonání traumatických zkušeností uložených v nevědomí některé obranné mechanismy tvořivé povahy: Kompenzace – pokus vynahradit nedostatek vynikajícím zvládnutím něčeho jiného Regrese – návrat k dříve úspěšnému chování Přenos – akt vybití vlastních pocitů a emocí na slabší osobě Sublimace – tvůrčí vyjádření v některé umělecké oblasti jako náhrada za neschopnost naplnit sexuální pud (podle Freuda zásadní motivace k tvořivosti)

Ernst Kris Alfred Adler Freudovi následovníci neplodnějším mechanismem tvořivosti je regrese návrat do dětského myšlení (fantazie, sny, opojení, vyčerpanost) = oslabení překážek mezi vědomím a nevědomím = ochabnutí ega = podnícení funkcí tvořivosti psychoanalytici omezeni ve zkoumání tvořivosti terapeutickou povahou své práce Alfred Adler tvůrčí počin je pokusem o kompenzaci pocitu méněcennosti, v němž je zároveň zakotvena jedinečnost každého individua tvořivý akt je zvládnutím tělesného nebo psychického deficitu tvořivost tedy motivuje vědomá myšlenka (vnímání méněcennosti nebo deficitu)

Carl Gustav Jung nevědomí se podílí na tvořivosti na vysoké úrovni velké myšlenky však pochází z hlubšího pramene než jakým jsou sexuální pudy nevědomí obsahuje archetypy a zkušenosti celého lidského rodu. Tvořivý jedinec je nějakým způsobem schopen propojit toto nevědomé vědění s vědomými myšlenkami – pokroky ve vývoji lidské existence

Otto Rank rozhodujícím aktem tvořivosti je vědomí vlastní vůle lidé se rodí bez vlastní vůle – bez podpory rodičů v raném dětství člověk nemůže být kreativní

Cvičení tvořivosti Cihla Test neobvyklého použití: Zamyslete se nad jedním běžným předmětem a zkuste vymyslet způsob jeho netradičního využití Například: Cihla K jakým účelům lze použít cihlu? brždění zaparkovaných aut ve svahu k lovení ryb v mělkých vodách k simulování těžkého batohu