Flexibilní úvazky: pro a proti z pohledu zaměstnavatelů a zaměstnanců Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

Odměňování za práci Plat =odměňování zaměstnanců – státu, územních samosprávných celků (krajů a obcí), státních fondů, příspěvkových organizací, jejíž.
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
MZDA.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Seminář EU a my „50+“ Zlínský kraj Zlín,
Evropský sociální fond v ČR
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Ing. René Kuchár  Zakládající člen od roku 2001  Člen Výboru APA od roku 2011.
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Stávající stav Normativní financování (rozpočet na mzdy pedagogů je určován podle počtu dětí, stejně jako počet pedagogů na určité množství dětí) 112.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Dětský domov Jesenské – Projekt Česko-slovenská výměna zkušeností v oblasti práce a sociálních věcí CZ.1.04/5.1.01/ Tento projekt.
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Pohyb zaměstnanců v podniku Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Implementace flexicurity v ČR Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce",
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Diskusní seminář ŘEMESLA V ČR Praha,
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Nepřehledná zákoutí zákoníku práce Petr Hůrka. Předmět a účel pracovního práva umožnit zaměstnavateli, aby prostřednictvím pracovní síly zaměstnance realizoval.
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
IV. kongres Sítě mateřských center Máš se starat o dítě, aneb mají rodiče právo dělat v mateřském centru něco „jenom“ pro sebe?
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Poznatky z kontrol agentur práce
Správa sociálního zabezpečení
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Podpora podnikání z pohledu bankovního sektoru
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Nezaměstnanost VY_32_INOVACE_44_894
VY_32_INOVACE_06_EKO_341_Jan
Benefity.
Digitální učební materiál
Praktické zkušenosti z oblasti agenturního zaměstnávání
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Jednací řád Pracovní skupiny
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Transkript prezentace:

Flexibilní úvazky: pro a proti z pohledu zaměstnavatelů a zaměstnanců Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Práce na částečný úvazek z pohledu zaměstnavatelů: Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.  Nejvíce využívají firmy nad 50 zaměstnanců, méně mikrofirmy.  Více jak polovina firem nevyužívá vůbec (také proto, že provoz neumožňuje), organizačně náročné. Proti: Lidé na částečný úvazek nemají přehled o dění ve firmě, nedostačující časový úsek pro splnění všech povinností, práci je nutné rozdělit mezi více zaměstnanců. Pro: neztratit klíčového zaměstnance, zejména matky jsou organizačně velmi schopné, tito lidé se koncentrují po danou dobu lépe na práci, než pracovníci s plným úvazkem. Motivace pro firmy: snížení odvodů, rychlá možnost úpravy

Práce na částečný úvazek z pohledu zaměstnanců: Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.  zaměstnavatel často ukládá více úkolů, než odpovídá pracovní době/úvazku.  nabídka částečných úvazků je příliš malá oproti velkému zájmu,  zájem mají zejména matky s dětmi,  matky by přivítaly např. 2 pracovní dny v týdnu celé a pak volno (ne 4 h denně),  Osoby 50+ mají naopak zájem nízký, preferují plný úvazek „Kdo se bojí lidí po padesátce?“ se dozvíte z přednášky Lindy Sokačové z Alternativy 50+.

Home office-práce z domova: Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Nabízí cca 30 % firem/MSP. Proti z pohledu zaměstnavatelů: nemožnost kontrolovat zaměstnance při práci nižší produktivita práce, obtížnější komunikace u některých provozů nelze realizovat možnost zneužití dat nejasné povinnosti zaměstnavatele v oblasti BOZP Pro z pohledu zaměstnavatelů: úspory na provozních nákladech (nájemné, kancelář, elektřina, apod.)

Home office-práce z domova: Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Pro z pohledu zaměstnanců: neztratí práci a kontakt s firmou možnost organizovat si svůj čas tak, jak potřebuji Proti z pohledu zaměstnanců: vyžaduje osobní disciplínu není nárok na přesčasy, na příplatek za práci ve svátek není nárok na ošetřovné dle z. o nemocenském pojištění nedostatečná právní úprava v zákoníku práce Kdy a proč práce na dálku (ne)funguje se dozvíte v následující přednášce M.Martocha.

Sdílená pracovní místa = střídání dvou či více osob na jednom pracovním místě Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.  firmy moc neznají, proto málo využívají  ti, co využívají, hodnotí jako velmi náročné na organizaci práce jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance  vhodné pro matky s dětmi do 15 let  vhodné pro mezigenerační výměnu zkušeností a znalostí, tedy i pro osoby 50+  není vhodné pro mikrofirmy, kde je kumulace 2-3 funkcí v jedné osobě, často není možné akceptovat i z provozních důvodů Více o sdílených místech se dozvíte v přednášce Fondu dalšího vzdělávání.

Dočasné přidělení zaměstnance Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.  smyslem právní úpravy je zamezit propouštění v případě nedostatku práce pro zaměstnance (namísto toho je zaměstnanec zapůjčen)  využívají zejména velké firmy s několika provozy  zaměstnanec zůstává právně zaměstnán svým původním zaměstnavatelem, který mu i nadále poskytuje mzdu, ale pracuje pro jiného zaměstnavatele (zaměstnavatelé si fakturují), pozor! řada problémových bodů – viz přednáška M.Mlezivové) Zkušenosti z Polska v oblasti MSP-řemesel negativní – zaměstnanci se pak nechtějí vracet

Práce na zavolanou Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. = rozsah práce není dopředu garantován, zaměstnanec pracuje a pobírá mzdu jen když zaměstnavatel “zavolá“. Zákoník práce výslovně neupravuje. Výklad práce na zavolanou je problematický, prakticky nevyužíváno, nejbližší forma spolupráce je na základě dohod o pracích mimo pracovní poměr – ale s omezeným rozsahem.

Závěr I.: Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Zaměstnavatelé nejsou v současné době motivováni nabízet větší formou flexibilní formy zaměstnávání. Pracovník na 50 % úvazek stojí 75 % nákladů. Jednoznačnou motivací pro zaměstnavatele pro zvýšení nabídky flexibilních forem zaměstnávání jsou zvýhodnění ze strany státu. Tj. především úlevy na odvodech za tyto zaměstnance, daňové úlevy a jiné pobídky.

O jakém segmentu hovoříme? Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Statistika MSP: Malé a střední podniky představují 99,84 % všech firem v ČR. Z celkového počtu právnických a fyzických osob tvoří MSP subjektů

Složení skupiny MSP: Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Mikrofirmy do 10 zaměstnanců 95,5 % Malé firmy do 50 zaměstnanců 3,7 % Střední firmy do 250 zaměstnanců 0,8 %

MSP zaměstnávají přes 2 miliony osob, tj. 61 % všech zaměstnanců: Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Podíl MSP: Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. produkují:52 % výkonů produkují:57 % přidané hodnoty vyplácejí:55 % mezd produkují:42 % investic spotřebují:58 % dovozu produkují:54 % vývozu produkují:cca 38 % HDP Zdroj: ČSÚ/MPO/2014

Závěr II.: Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. AMSP ČR jako klíčový zástupce největšího segmentu podnikatelů a firem v zemi - malých a středních podniků a živnostníků - a realizátor projektu povede další zásadní jednání s resortem MPSV a ostatními zákonodárnými orgány v této oblasti.

Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Děkuji za pozornost Pište, volejte – odpovídáme všem! Eva Svobodová, MBA generální ředitelka AMSP ČR Koordinátor projektu Implementace flexicurity tel.: ,