Marika Hauserová Pro 3. třídy základních škol

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Houby II..
Advertisements

Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: HOUBY VY_inovace_32_PR6_15
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Zuzana Klumparová ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM HOUBY VY_32_INOVACE_17.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
Třídy: Stopkovýtrusé houby Rzi a sněti Vřeckovýtrusé houby
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
HOUBY ŘÍŠE.
Procvičování-houby.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
HOUBY.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Říše: Houby vyvinuty z řas, které ztratily chloroplasty
Houby.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
HOUBY.
Houby 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Houby.
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
Škola:. Základní škola Kladruby
Houby VY_52_INOVACE_22 pro 4. ročník ZŠ
Zpracovala Jitka Ciprová
HOUBY.
ŽIVÁ PŘÍRODA ŽIVÉ ORGANIZMY.
Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
HOUBY.
Říše: HOUBY Fungi.
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.3 Houby Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_32_INOVACE_11_PRV_Houby Téma Číslo projektu Anotace PRV 3 – Živá příroda CZ.1.07/1.4.00/
DUM II. /4. houby Bc. Zdeněk Klíma. Houby Zakroužkujte na obrázku houby.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY S KLOBOUKEM.
Houbařské putování Hrají maximálně 4 skupiny. Všichni začínají na startu, čekají, až jim na kostce padne 6. Potom si vyberou trasu, kterou chtějí jít.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_135_Houby nejedlé TÉMA: Živá.
H OUBY Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Pavlína Sedláková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS_03 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Ročník:
HOUBY Přírodopis 6.ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Prvouka - Houby.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 09_ Houby TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
RISKUJ přírodopis 6 vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
HOUBY poznávačka.
HOUBY STOPKOVÝTRUSNÉ Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: HOUBY
HOUBY VY_32_INOVACE_XVII-C-18.
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Název projektu: Moderní škola
Člověk a jeho svět 4. ročník
Ekosystém les Houby Přírodověda 4. ročník
STOPKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_05_23.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr3_17_Houby TEMA: Houby
Název školy: ZŠ Karla Klíče, Hostinné Autor: Mgr
H O U B Y II – JEDOVATÉ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
JEDLÉ HOUBY VY_32_INOVACE_01
HOUBY ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín
HOUBY.
VYŠŠÍ HOUBY.
Houby Houby tvoří samostatnou skupinu
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
PRVOUKA 3. Popiš tělo houby PŘIŘAĎ ČÍSLO TŘEŇ 1.TŘEŇ 2.PLODNICE 3.PODHOUBÍ 4.KLOBOUK.
3. Houby Houby – mají buňky bez chlorofylu
Transkript prezentace:

Marika Hauserová Pro 3. třídy základních škol Houby Marika Hauserová Pro 3. třídy základních škol Jak? Ahoj, jsem skřítek Lesík a pomůžu Ti, naučit se něco o houbách…

Stručný průvodce výukou Na každé stránce tě čeká skřítek, který tě provede základním, povinným, učivem. Základních stránek je 6, ale chceš-li se dozvědět víc, otvírej podtrhnutá slova. Dozvíš se tu něco o houbách. Na konci probrané látky tě čeká testík. Hezkou zábavu při učení. Neboj, pomůžu Ti….. Zpět

Vypadají dobře, co říkáš… ? Houby Tvoří samostatnou skupinu živých organizmů. Nepatří mezi rostliny a ani mezi živočichy. Nemají kořeny, listy ani květy. Neobsahuji chlorofyl! Vypadají dobře, co říkáš… ?

Chlorofyl Je to zelené barvivo v rostlinách. Zbarvuje listy do zeleného odstínu. Chlorofyl v rostlinách vyrábí kyslík. Kyslík potřebují lidé i zvířata k dýchání. Už víš, proč se ti v lese dobře dýchá? Zajímavé, nemyslíš ??

Stavba těla hub Jejich tělo je tvořeno z podhoubí, ze kterého vyrůstá plodnice houby.Plodnice mívá nejčastěji klobouk a třeň (noha houby) Rozmnožují se výtrusy. Můžou mít i kalich,pochvu a prsten. Co jsou to ty výtrusy…..?

Popis houby

Pořídím si lupu, abych se pořádně podíval na to podhoubí…… Pouhým okem neviditelná bílá vlákna Slouží k výživě houby, vyrůstají v soužití s kořeny stromů Porušením podhoubí zamezíme růstu hub Podhoubí se daří při vlhkosti a teplotě od 0° do 15° C Pořídím si lupu, abych se pořádně podíval na to podhoubí……

Plodnice houby Plodnici tvoří nejčastěji Klobouk houby Třeň Mladá plodnice může zakrýt i celou houbu. Při růstu houby se plodnice trhá. Zbytky plachetky můžete vidět na klobouku např. muchomůrky červené.

Výtrusy Výtrusy slouží k rozmnožování hub. Najdeme je nejčastěji na vnitřní straně klobouku hub v tzv. rourkách nebo lupenech.

Klikni na slovo skupiny hub. Druhy hub Houby se liší svou velikostí, tvarem i zbarvením. Klikni na slovo skupiny hub. jedovaté jedlé nejedlé Smrtka si pro tebe přijde! U stolu mňam Fuj, to je Hořké, bude mě bolet bříško.

Jedlé Hřib smrkový Liška obecná Hřib dubový Suchohřib žlutomasý Muchomůrka růžová Suchohřib hnědý babka

Nejedlé Květnatec archerův Holubinka smrdutá Lištička pomerančová

Jedovaté Smrtelně jedovaté Hřib satan Muchomůrka zelená Závojenka olovnatá Muchomůrky červená královská

Až Tě angína bude trápit, houbičky Ti pomůžou….. Plísně Mezi houby patří i plísně. Jedna z nich slouží k výrobě důležitého léku – penicilinu. Až Tě angína bude trápit, houbičky Ti pomůžou…..

Zásady správného houbaření Sbíráme houby do igelitky? Čistíme houby v lese? Křičíme v lese? Do hub, které nesbíráme kopeme. Tááák…...a teď jsem zvědavý, jaký jsi dával pozor Uměl bys svou odpověď obhájit?

Popiš stavbu těla houby Testík Popiš stavbu těla houby Ke každému číslu si do sešitu poznamenej, svou odpověď. Kliknutím na slovo vyhodnocení, odhalíš svou úspěšnost. NEŠVIDLUJ, VIDÍM TĚ …! Vyhodnocení

Stavba těla houby

Celé věty opiš do sešitu. Testík Doplň věty z nabídky slov vlákna rourky plodnice výtrusy atlas Rozmnožování u hub slouží ………….. Kniha s přehledem hub je …………….. Většina jedlých hub má pod kloboukem ……………….. Podhoubí tvoří pouhým okem neviditelná Celému tělu houby říkáme ……… Vyhodnocení

Věty, jak mají být: Rozmnožování u hub slouží ……… Klikni zde vlákna rourky plodnice výtrusy atlas Rozmnožování u hub slouží ……… Kniha s přehledem hub je ……… Většina jedlých hub má pod kloboukem ……… Podhoubí tvoří pouhým okem neviditelná Celému tělu houby říkáme ………

Ke každé skupině uveď příklady Na pomoc si můžeš vzít encyklopedii, učebnici a nebo se poraď s kamarádem. Za chvilku si vzpomenu . . .

Jaké zásady houbaření znáš? Jak se chováš v lese a proč? To už přece znáš !!!

Tak a teď hurá na houby . . . Já tam budu první…..