Informační zdroje doktorského studia Agronomické fakulty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě pro ekonomii a příbuzné obory 15. listopadu 2013.
Advertisements

Základy práce s informačními databázemi FAPPZ, 1. března 2005.
Ebsco Discovery Service prohledávání EIZ na jedné platformě 12. února 2014.
Informační zdroje pro přírodní vědy 21. října 2013 Lesnictví a příbuzné obory.
CABI Compendia a elektronické knihy dostupné na MENDELU
CABI Compendia a CAB ebooks Projekt MENDELU RESEARCH LIBRARY (MERELI) finanční prostředky na nákup elektronických informačních zdrojů z oblastí.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Nikola Dynybylová Odborné časopisy a článkové databáze aneb odbornou práci jedině s kvalitními zdroji FSS MU, a Ústřední knihovna FSS.
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
Elektronické informační zdroje pro rybářství a hydrobiologii 19. března 2013.
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě v Brně a práce s informacemi 15. května 2013 EIZ pro přírodovědné obory, 1. část.
Elektronické informační zdroje pro zahradnictví a krajinářskou architekturu 26. března 2014.
Elektronické informační zdroje pro produkční aspekty lesnictví 16. října 2014.
Elektronické informační zdroje pro rybářství a hydrobiologii 5. března 2015.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Citační databáze Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Univerzitní knihovna Seminář pro doktorandy FST
Informační zdroje pro přírodní vědy aneb jak efektivně hledat informace? 27. února 2013.
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě Obor management 30. září 2013.
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
Databáze Elektronické informační zdroje. Obsah přednášky používané zkratky: DB a EIZ definice DB a EIZ typologie DB typologie EIZ přístup k EIZ příklady.
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Elektronické informační zdroje na Mendelově univerzitě pro lesnictví a lesnickou ekonomiku 22. listopadu 2011.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Základy práce s informačními zdroji pro mgr. studenty ENS Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 18. března 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
Elektronické informační zdroje pro lesnictví 6. října 2014.
Elektronické informační zdroje pro zemědělské obory 14. března 2014.
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Web of Knowledge Web of Science. Web of Knowledge
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
CAB ebooks eBooks Elektronické varianty odborných tištěných knih (mohou být i digital born) Trend současnosti nejen ve vědeckých oblastech.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Dana Sigmundová Úvod do elektronických informačních zdrojů ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Informační zabezpečení výzkumu Zdroje pro zemědělství, lesnictví a potravinářství.
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
Elektronické informační zdroje
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Elektronické informační zdroje pro zahradnictví a příbuzné obory
Elektronické informační zdroje pro rybářství a hydrobiologii
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Elektronické informační zdroje pro přírodní vědy
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Ústřední knihovna FSS MU
Citační a bibliografické databáze:
Ústřední knihovna FSS MU
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Elektronické informační zdroje
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Web of Science – Journal Citation Reports
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Elektronické informační zdroje pro chemické obory
Elektronické informační zdroje se zaměřením na ekologii a příbuzné obory 25. února 2019.
Elektronické informační zdroje pro přírodní vědy
Transkript prezentace:

Informační zdroje doktorského studia Agronomické fakulty Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací a služeb září 2014

Nejčastěji kladené otázky: Co jsou informační zdroje? Služby Ústřední knihovny a Informačního centra Kde ty zdroje najdu? Existují vůbec české zdroje? Které jsou pro mne nejvhodnější? E-knihy, jsou pro mě užitečné? Dostanu se ke zdrojům z domova?

Informační zdroje Informační zdroj (informační pramen) je určitá množina dat či informací, která je zaznamenána na nosiči informací. Nosič může mít formu hmotnou (časopis, kniha), tak nehmotnou (TV vysílání, rozhlas, projev). Třídění: podle nosiče - tištěné, mikrografické, elektronické, podle druhu dokumentu - monografie, sborníky, články v časopisech, patenty, normy, vysokoškolské závěrečné práce, výzkumné zprávy... Typy zdrojů: primární – vlastní odborné a vědecké články a texty sekundární = databáze, jsou to soupisy záznamů o primárních pramenech terciální – databáze o databázích

Elektronický informační zdroj dostupný v prostředí počítačových sítí nebo prostřednictvím jiných technologií distribuce digitálních dat. tvar záznamů: Bibliografický – titul, autor, zdroj, adresa autora, rok, deskriptory (klíčová slova) Bibliografický s abstraktem – obsahuje abstrakt (stručný popis obsahu článku) Úplné znění článku (Full Text) = tištěný článek nebo kniha, elektronický článek ve formátu .pdf, .html.

Kde začnu informace hledat ? V knihovně! MENDELU – Ústřední knihovna a Informační centrum http://www.mendelu.cz/cz/sluzby_sz/icuk

Meziknihovní výpůjční služba Je určena pro vědecké a pedagogické pracovníky a studenty doktorského studia. Zajistí pro Vás: plné texty článků z časopisů, do kterých univerzita nemá přístup (10 EU/článek) výpůjčky knih z ČR i zahraničí (Evropa - 300 Kč, zámoří včetně GB - 600 Kč) za předpokladu, že nejsou ve fondech MENDELU nebo brněnských univerzit. Vyplníte žádanku (přes UIS nebo weby knihovny). Náklady na vnitrostátní MVS hradí Informační centrum, vyšší náklady na zahraniční MVS hradí jednotlivé ústavy MENDELU. ! Konzultujte finanční krytí se svým vedoucím !

EIZ na MENDELU Přístup na adrese: http://www.mendelu.cz/cz/sluzby_sz/icuk/databaze (www stránky MENDELU, Důležité odkazy, záložka Knihovna a informační zdroje, odkaz Elektronické informační zdroje)

EIZ - licenční podmínky Dodržujte licenční podmínky ! (Terms and Conditions, Terms of Use, Copyright Notes) Články z licencovaných zdrojů je možné stahovat a tisknout pouze pro vlastní potřebu, potřebu výuky a výzkumu (další šíření těchto materiálů není přípustné). Hromadné stahování dat z kteréhokoliv zdroje zjevně převyšující aktuální osobní potřebu či předávání dat ze zdroje dalším osobám je považováno za porušení licenčních podmínek a může vést k zablokování přístupu k licenčnímu zdroji pro celou univerzitu.

Existují vůbec české zdroje? http://www.mendelu.cz/cz/sluzby_sz/icuk/databaze

Národní úložiště šedé literatury www.nusl.cz zprostředkuje archivaci a zpřístupnění šedé literatury šedá literatura – dokumenty, které neprochází klasickým vydavatelským procesem, nemají přidělené ISBN – např. bakalářské a diplomové práce, přednášky, zprávy z projektů …

Národní úložiště šedé literatury

Volně dostupné databáze

Licencované databáze dostupné na MENDELU - 1

Licencované databáze dostupné na MENDELU - 2

Licencované databáze dostupné na MENDELU - 3 Všechny zdroje včetně knihovního katalogu můžete prohledávat z jednoho místa přes EBSCO Discovery service

Elektronická knihovna časopisů

CAB Abstracts Producent: CABI Publishing Zaměření: zemědělství, lesnictví a příbuzné obory sleduje odborné časopisy, knihy, sborníky z konferencí obory: živočišná a rostlinná výroba, fyziologie rostlin a živočichů, rybářství a hydrobiologie, ochrana rostlin, genetika, ekologie, lesní inženýrství, dřevařství, rozvoj venkova, turistika, zemědělská ekonomika, veterinární medicína, lidská výživa atd.

CAB eBooks Producent: CABI Publishing Obory: zemědělství, lesnictví a příbuzné obory plné texty knih vydavatelství CAB International obory: rostlinná výroba, živočišná výroba, rybářství a akvakultura, botanika, výživa, ekologie a klimatologie, entomologie, lesnictví, zahradnictví, mikrobiologie a parazitologie, škůdci, choroby a ochrana rostlin, pedologie, veterinární medicína, rozvoj venkova, turismus na MENDELU retrospektiva od roku 2000 – současnost

CAB eRefWorks Producent: CABI Publishing CAB Reference Book Collection (13 encyklopedií a slovníků) Botanical Medicine in Clinical Practice A Dictionary of Entomology A Dictionary of Travel and Tourism Terminology The Dictionary of the Fungi: Ainsworth & Bisby's The Encyclopedia of Applied Animal Behaviour and Welfare The Encyclopedia of Ecotourism The Encyclopedia of Farm Animal Nutrition The Encyclopedia of Fruit & Nuts The Encyclopedia of Seeds: Science, Technology and Uses The Encyclopedia of Tourism and Recreation in Marine Environments The Encyclopedia of Vitamin E Fungal Families of the World Mason's World Dictionary of Livestock Breeds, Types and Varieties

CABI Compendia Producent: CABI Publishing Interaktivní multimediální encyklopedie – referenční zdroje Obsahují mapy, přehledové listy (datasheets), fotografie, ilustrace a plné texty článků Uživatelsky příjemné vyhledávání Zajišťují přístup k rozsáhlým uceleným odborným informacím z jednoho místa z oblastí: Animal health and production Aquaculture Crop protection Forestry Invasive Species

CABI Compendia Datasheets Přehledové listy obsahující ucelené informace o živočišných a rostlinných druzích, tj.: jména a jejich jazykové varianty ilustrace a fotografie rozšíření anatomický popis (fyziologie, chování, rozmnožování, nemoci…) chov, pěstování ekonomické a socioekonomické aspekty produkce, marketing… odkazy na relevantní literaturu

Environment Complete Producent: EBSCO Publishing Obory: zemědělství, ekologie, přírodní zdroje obory: zemědělství, ekologii ekosystémů, energii, obnovitelné energetické zdroje, přírodní zdroje, nauku o mořích a sladkých vodách, geografii, znečištění a odpadové hospodářství, technologie ochrany prostředí, environmentální právo, veřejnou politiku, sociální dopady, městské plánování, atd.

Jak vyhledat a získat informace? důkladné zamyšlení nad tématem, určit, co chci najít, v jakém časovém rozpětí kde budu hledat - výběr sekundárních informačních zdrojů (databází) podle oborového zaměření, dávají stav poznání v určitém oboru v daném čase = co již bylo napsáno a co se píše formulace dotazu – výběr klíčových slov, spojení operátory vyhledání a získání primárních inform. pramenů – plných textů článků, knih, monografií… zhodnocení relevance získaných dokumentů jejich využití ve vlastní práci citace v textu podle příslušné normy soupis použité literatury (reference)

ZÁKLADY TVORBY REŠERŠNÍHO DOTAZU stanovit klíčová slova sestavit vyhledávací profil pomocí booleovských operátorů (AND, OR, NOT), wildcards (*, $, ...) málo (hodně) vyhledaných záznamů = zpřesnit dotaz

ZÁKLADY TVORBY REŠERŠNÍHO DOTAZU - BOOLEOVSKÉ OPERÁTORY AND A C B

ZÁKLADY TVORBY REŠERŠNÍHO DOTAZU - BOOLEOVSKÉ OPERÁTORY

ZÁKLADY TVORBY REŠERŠNÍHO DOTAZU - BOOLEOVSKÉ OPERÁTORY NOT A B C

ELEKTRONICKÉ KNIHY - výhody přístup 24/7 jsou vždy „na svém místě“ možnost přímého kopírování textu fulltextové vyhledávání některé tituly se dají stáhnout „vypůjčit“ na externí čtecí zařízení

ELEKTRONICKÉ KNIHY na MENDELU zahrnuty do katalogu jako elektronické knihy kolekce předplacených knih jsou zahrnuty do metavyhledávače EBSCO Discovery system hledáte podle: názvu slova z názvu klíčového slova ISBN

Scopus Producent: ELSEVIER B.V. Obory: multioborová databáze abstraktová a citační databáze sleduje odborné časopisy, knihy, konference, firemní literaturu 20 000 peer-reviewed časopisů od 5.000 vydavatelů (včetně Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis) součástí jsou i tzv. "Articles-in-Press" – okolo 3.850 časopisů databáze obsahuje 49 milionů záznamů z toho: 29 milionů záznamů od r. 1996 21 milionů záznamů před r. 1996 (jdou až do r. 1823) na MENDELU retrospektiva od roku 1960 – současnost

WEB OF SCIENCE Web of Science TM Core Collection MENDELU má přístup: Web of Science TM Core Collection Journal Citation Reports (impakt faktory časopisů) BIOSIS Citation Index (dříve Biological Abstracts) Current Contens Connect¨Data Citation Index Derwent Innovations Index MEDLINE SciELO Citation Index Zoological Record EndNote – zde si můžete ukládat články, které si stáhnete

Web of Science Core Collection

Journal Citation Reports = žebříček významnosti odborných časopisů má 2 části: JCR Science Edition (od r. 1998) JCR Social Sciences Edition (od r. 1998) sleduje impact factor časopisů (IF = jak často jsou články z toho kterého časopisu citovány jinde) způsob výpočtu IF: počet citací zveřejněných v roce 2012 články vydané v daném časopise v letech 2010 a 2011 ______________________________ počet všech článků vydaných v letech 2010 a 2011 IF časopisu za r. 2012 =

Časopisy můžeme prohlížet (View a group of journals by) podle předmětových kategorií (Subject Category), vydavatele (Publisher) nebo země vydání (Country/Territory). Můžeme hledat IF konkrétního časopisu (Search for a specific journal) či listovat všemi časopisy (View all journals), kterých je v současné době 6 620.

Zjišťujeme impact factor konkrétního časopisu, v tomto případě Nature.

VZDÁLENÝ PŘÍSTUP K DATABÁZÍM Vzdálený přístup k placeným elektronickým informačním zdrojům je možný prostřednictvím Proxy serveru   institucionálního přihlašování (institution login) známému také jako Schibboleth - v databázi je třeba kliknout na institution login (Schibboleth), dále vybrat region a příslušnou instituci - Mendelovu univerzitu a následně se přihlásit svým přihlašovacím jménem a heslem stejným jako do Univerzitního informačního systému - tuto službu nabízejí: EBSCO host, Web of Knowledge, Scopus, CAB Abstracts, FSTA, Science Direct a Nature

http://proxy.mendelu.cz IE: Nástroje – Možnosti Internetu – Připojení – Nastavení místní sítě Firefox: Nástroje – Možnosti… – Síť – Nastavení připojení Nastavení proxy je platné 24 hodin. Poté je třeba postup opakovat.

Vzdálený přístup přes federaci identit (Shibboleth login) Použijete heslo do UIS Kliknete na Shibboleth Login

Ať se daří ve studiu! Ing. Věra Svobodová svobodov@mendelu.cz Ústav vědecko-pedagogických informací a služeb Mendelova univerzita v Brně