Alfred Dreyfus Štěpán Princ, V7A. 1859 – 1935 francouzský důstojník židovského původu obvinění z velezrady (Dreyfusova aféra)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sjednocování Itálie po roce 1849
Advertisements

Johana Posseltová, C3B Bitvy 1. světové války.
Umělecké směry 19. století
*18.července bojovník proti apartheidu (ofic. státní pol. JAR 48-90) -Apolitický politik.
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
Vytvořil: Michal Mikula
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Dreyfusova aféra 1894 Ondřej Turek.
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Českoslovenští a čeští prezidenti
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
Vývoj politické mapy světa
Židovská genocida V letech 1941 – 1945 bylo vyvražděno na židů 2/3 evropského židovského obyvatelstva 15% osob z celkového počtu zemřelo v ghettech.
Ohrožené Československo
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl13 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
Maria Curie-Skłodowska
Napoleon Bonaparte ( ) Martina Hejretová 3.A.
Tomáš Garrigue Masaryk
Slovníček pojmů - novověk Otestuj své znalosti!. 1. Atentát  zastřelení protivníka  politická vražda  politická sebevražda  politická vražda.
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
1. světová válka ( ).
Trestní právo procesní II.
4.SETKÁNÍ AUDITORŮ PRŮMYSLU. strana 2 TÉMA 4.SETKÁNÍ RISK MANAGEMENT.
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
I NVESTIGATIVNÍ ŽURNALISTIKA K AUZY, KTERÉ MĚNILY SVĚT Činnost novináře, který aktivně vyhledává informace o podezřelém chování veřejných činitelů Sbírání.
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Venezuela 4. května Venezuela před Chávezem Dlouhodobá tradice demokracie – Chávez devátým demokraticky zvoleným prezidentem v řadě Dlouhodobá tradice.
Válečné konflikty v Evropě
Vývoj Československa v 60. letech
AMERICKÁ OBČANSKÁ VÁLKA
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Česká společnost před 1. světovou válkou
Johanka z Arku též Jana z Arku, přezdívaná Panna Orleánská či Panna Jana narodila se přibližně 6. ledna 1412 v severní Francii ve vesničce Domrémy žila.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
NA CESTĚ K VÁLCE ČSR PO MNICHOVU říjen 1938 – březen 1939.
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
Hermeneutika Strejčková, C4A.
První fáze dekolonizace
Francie v 2. pol. 19. století Lenka Ertlová.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Alexandr Solženicyn životopis,
Sokrates Kristýna Chvalová, C4A.
Justice ve službách režimu
POLITICKÉ A ARMÁDNÍ OSOBNOSTI 1. SVĚTOVÉ VÁLKY Mgr. Pavel Vaníček Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Miroslav Řehoř. Období industrializace Technický pokrok Základy průmyslové velkovýroby (těžba uhlí a železné rudy, hutnictví železa, strojírenství, atd…
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vznik USA Martin Kreutzer.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Francouzská literatura mezi válkami
Působení základních práv v pracovněprávních vztazích
První čs. republika.
I. světová válka.
uspořádání Evropy po napoleonských válkách
Politický systém ČSR.
Transkript prezentace:

Alfred Dreyfus Štěpán Princ, V7A

1859 – 1935 francouzský důstojník židovského původu obvinění z velezrady (Dreyfusova aféra)

Velezrada Ručně psaný dopis pro Německou ambasádu Zachycený kontrašpionážními francouzskými službami Písmo nesprávně ztotožněné s rukopisem Dreyfuse (posuzovatel Bertillon)

Zmanipulovaný proces Falešné důkazy ministrem války a jeho generály Odsouzení za velezradu → deportace na Ďábelské Ostrovy (Francouzská Guyana) Degradace

Georges Picquart Nový šéf kontrašpionážního oddělení (1896) Objevil falešné důkazy Skutečný autor dopisu = major Esterhazy Nesouhlas nadřízených Deportace do Tuniska

Další pr ů b ě h Esterhazy představen před soud a zproštěn viny Picquart uvězněn a propuštěn z armády Émile Zola - protestoval článkem J‘accuse (Žaluji) → kritika armády, procesu odsouzen na rok vězení + pokuta 3000 franků Imigrace do Velké Británie

Rozd ě lení Francie Dreyfusardy x Antidreyfusardy Vyhrocený spor, dotýkal se kontroverzních politických věcí Nepokoje, stávky, usilování o puč Antisemitické sklony (protižidovské kampaně)

Nový proces Anulace předešlého rozhodnutí soudu Dreyfus obviněný na 10 let Následná milost od prezidenta 1906 – konečná rehabilitace

Zdroje 3%A9ra 3%A9ra