Obor: Zemědělec – farmář H/01

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pěstování trav na semeno
Advertisements

(Linum usitatissimum)
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
SLUNEČNICE ROČNÍ (Heliantus annus).
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
KONOPÍ SETÉ (Cannabis sativa). SOŠS a SOU KadaňPřadné rostliny - Konopí seté2 Hospodářský význam konopí  Konopí se pěstuje na výrobu vlákna, oleje a.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
VOJTĚŠKA SETÁ (MEDICAGO SATIVA)
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
JEČMEN SETÝ (Hordeum vulgare).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: Zemědělec – farmář H/01
OVES SETÝ (Avena sativa).
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Téma: Vybrané zemědělské plodiny žito seté I
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
HRÁCH ROLNÍ PELUŠKA (Pisum sativum).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zahradnické plodiny, Zelí hlávkové
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I
TRITIKALE (Triticosecale).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.,2.,3. Téma: Pěstování rostlin
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Vojtěška setá (Medicago sativa L.)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny: tritikale
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Cukrovka III
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
SVAZENKA VRATIČOLISTÁ (PHACELIA TANACETIFOLIA)
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny brambory II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Obor: Zemědělec – farmář 41-51-H/01 Předmět: pěstování rostlin Ročník: druhý Téma:Vybrané zemědělské plodiny Pohanka obecná Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE_198 Datum: 5.4.2013 Anotace: význam, biologické vlastnosti, výživa a hnojení, OP, technologie, ošetřování, sklizeň

Pohanka obecná (Fagopyron vulgare Hill, buckwheat, Buchweizen) Pšenice obecn

Biologické vlastnosti: Hospodářský význam: 1.potravinářství: dietetická potravina - podpora trávení produkty: kroupy, pohanková mouka 2. Krmivářství : nažky, kroupy, otruby, sláma 3.Farmaceutický průmysl: stonky – zdroj rutinu 4.Agronomický: STRNISKOVÁ PLODINA, MEDONOSNÁ, bioplodina, výroba bioplynu Celosvětová výměra: 3.mil. Ha , producent RUSKO Biologické vlastnosti: jednoletá, charakter: jarní kořen – kůlový stonek – slabě vetvený, dutý, zelený – načervenalý list – dlouze řapíkatý, srdčitý květenství – úžlabní hrozny nebo vrcholové chocholíky květ – bílý až nazelenalý, plod – trojboká nažka Hospodářský význam

Výživa a hnojení: nenáročná, citlivost na Cl !!! Obsah látek: nažka ( vlhkost 12% ) – 11,5% bílkovin, 3,0% tuků, hrubá vláknina 59,0%, glycidy, vitamíny Podnebí a půda: náročnost na vodu ( TK 500 – 700 ) náročnost na teplotu ( klíčení při 8 st.C, př 0 st – mrzne ) menší náročnost na půdu ( pH od 4,7 – 7,5 ) OP: jako hlavní plodina nenáročná na předplodinu jako následná plodina ( po ozim.směskách ) Výživa a hnojení: nenáročná, citlivost na Cl !!! Příprava půdy: ( viz.obiloviny)

Technologie pěstování: osivo – zdravé, kvalitní, čištění, třídění termín - ½ května, po ozim. směskách ½ června š.ř. – 125 - 150mm ( výsevek 80 – 100 kg.ha-1 ) - 250 - 300 mm ( výsevek 50 – 70 kg.ha-1 ) - 450 mm ( výsevek 30 – 35 kg.ha-1 ) hloubka - 20 – 50 mm veget.doba - 80 – 120 dní Ošetřování: - rozrušení škraloupu - ničení plevelů Sklizeň: dvoufázová přímá

2.Vysvětlete technologii pěstování. Kontrolní otázky: 1.Popište rostlinu pohanky obecné. 2.Vysvětlete technologii pěstování. 3.Má pěstování pohanky nějaké omezení ve vztahu k teplotě a půdě? Literatura: Kuchtík F. a kol.Pěstování rostlin II. Třebíč: FEZ. 1995, s.31 ISBN 80-901789-1-X Kuchtík F. a kol. Speciální pěstování rostlin.Praha: Credit. 2002, s48, 49. ISBN 80-86392-00-7 Kontrolní otázky:

Kuchtík F. a kol.Pěstování rostlin II. Třebíč: FEZ. 1995, s.31 Zdroj: http://www.ca.all.biz/img/ca/catalog/19761.jpeg http://www.horoskopnamiru.cz/files/pohanka-obecna.jpg http://www.garten.cz/images_forum/gallery/10667/13465-p1580167.jpg Literatura: Kuchtík F. a kol.Pěstování rostlin II. Třebíč: FEZ. 1995, s.31 ISBN 80-901789-1-X Kuchtík F. a kol. Speciální pěstování rostlin.Praha: Credit. 2002, s48, 49. ISBN 80-86392-00-7 Zdroj: