Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“; Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Téma: Vybrané zemědělské plodiny cukrovka I
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý I
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá II
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
BOB OBECNÝ (Faba Vulgaris).
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
JEČMEN SETÝ (Hordeum vulgare).
Obor: Zemědělec – farmář H/01
OVES SETÝ (Avena sativa).
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Téma: Vybrané zemědělské plodiny žito seté I
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Ročník: 2. Téma:Odborné.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
TRITIKALE (Triticosecale).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov zvířat
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov Zvířat
SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine max).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
HOŘČICE BÍLÁ (Sinapis alba).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny: tritikale
Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
POHANKA OBECNÁ (Fagopyrum Vulgare).
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
VLČÍ BOB - LUPINA (Lupinus sp.).
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Kukuřice setá (Zea mays)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny ječmen setý III
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I Obor: Zemědělec – farmář 41-51-H/01 Předmět: Ročník: druhý Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE _195 Datum:4. 4.2013 Anotace: rozsah ploch,vzhled,kořen, list, květenství, zrno, význam, produkty,biologické vlastnosti, druhy

Kukuřice (Zeas myas L., corn , Mais ) čeleď: lipnicovité (Poaceae ) český název :l9.stol J.S.Presl

Rozsah ploch pěstování původ plodiny: Amerika ( oblast Peru ) plocha celosvětově: 130 mil.ha ( 11%) plocha ČR - rok 2000 - 39,3 tis.ha. na o.p. - rok 2012 - 109,5 tis.ha na o.p. Největší světoví producenci : Severní a Jižní Amerika: USA, Brazílie,Mexiko, Argentina Čína, Indonezie, Indie, Jižní Afrika EU: Itálie, Polsko, Maďarsko, ČR, Slovensko

Kořen : mohutný, dobře vyvinutý Vzhled: Kořen : mohutný, dobře vyvinutý 2 druhy přímětné vzdušné , , ,

List: dlouhý velký,přisedlý

Květenství: vrcholová lata ( samčí květy ) palice ( samičí květy )

Zrno : nahé , velké až 15 mm, široké 10 mm barva – žlutá až načervenalá HTS – 280 – 350 g obj.hnot. 65 – 80 kg Obsah látek ( vlhkost 13% ): 10% bílkovin, 4 – 5% tuku, 60 – 70% škrobu, 2,2 % cukru, minerální látky, vitamíny

Zdroj:

le     Hospodářský význam 1.Krmivářství – a) zrno - jadrné krmivo, šrot - krmení HZ , komponent krmných směsí ( prasata, drůbež ) b) zelená hmota - přímé zkrmování ( skot ) - siláž 2.Potravinářství - zrno - kukuřičná mouka, krupice - corn- flake 3.Průmyslová surovina - pivo, alkohol, škrob ( Maizena ) 4. Farmaceutické využití - penicilin, antibiotika 5.Ostatní využití - energetická plodina – bioplyn tuhá paliva - pelety - šustí – lidová řemesla

Produkty kukuřice Produkty pšenice

Produkty kukuřice

a uskladnění v silážních žlabech Hmota siláže kukuřice a uskladnění v silážních žlabech h

Biologické vlastnosti mohutná, jednoletá, teplomilná převážně cizosprašná charakter - jarní obsah látek v zrnu ( vlhkost 13% ): - bílkoviny 10% - škrob 60 - 70 % - tuk 4 – 5 % - cukr 2,2% ,vitamíny - minerální látky

Kukuřici dělíme: 1.K. koňský zub 2.K. tvrdá 3.K. cukrová Kukuřice druhy: Kukuřici dělíme: 1.K. koňský zub 2.K. tvrdá 3.K. cukrová 4.K. pukancová a další druhy Pšenice obecn

Kontrolní otázky: 1. Porovnejte rozsahy ploch pěstování kukuřice celosvětově a v ČR. 2.Kteří jsou největší producenti kukuřice v EU a ve světě? 3. Pohovořte o významu pěstování kukuřice v ČR. 4. Které produkty kukuřice znáte? 5.Popište vzhled rostliny a její biologické vlastnosti. 6.Jak dělíme kukuřici? Kontrolní otázky:

Zdroj: www.bezlepkov.cz www.biopurus.cz www.bonavita.cz www.countrylife.cz www.ekokramek.cz www.etext.czu.cz / skripta / www.web2.mendelu.cz www.jiznimorava.tourism.cz www.lekarna.cz www.lekarnalbertov.cz www.zea.cz www.zones.sk http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=4&obj=843&no=14.9%20-%208 - kuku. Siláž http://etext.czu.cz/php/skripta/objekt.php?titul_key=4&obj=848&no=14.9%20-%2010 siláž http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/Zea_Mays_L.jpg http://etext.czu.cz/img/skripta/4/f14_049-2.jpg

Literatura: Kuchtík F., a kolektiv. Pěstování rostlin II. Třebíč, FEZ, 1995, s.27 – 30 ISBN 80- 901789-1-X