Jana Konvalinková 7.E IRSKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ESTONSKO.
Advertisements

Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
RAKOUSKO.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Velká Británie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Spojené Království Velké Británie a Irska
Litva Filip Dostál 8.A
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
RAKOUSKO.
BULHARSKO.
SRBSKO.
Rumunsko.
IRSKO. Základní údaje Oficiální název:Irsko – Ireland - Eire Počet obyvatel: ( ) Poloha: leží v Z Evropě na 5/6 rozlohy ostrova Irsko,
BELGIE.
USA United States of America
Izrael Název: Izrael Originální název: Medinat Yisra'el Hlavní město: Jeruzalém Počet obyvatel: Rozloha (km2): Hustota osob/km2: 285,9.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
ŠVÝCARSKO.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
VIETNAM Originální název: Cong Hoa Xa Hoi Chu Nghia Viet Nam
Andorra.
Politický systém Itálie
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Velká Británie (Great Britain).
PORTUGALSKO.
Arménie znak vlajka.
Finsko Suomen tasavalta.
Irsko Počet obyvatel : President :Michael Higgins Jazyk :angličtina , irština Rozloha : km² Poloha :53° 0′ s. š., 8° 0′ z. d.
SLOVINSKO.
Jihoafrická republika
LITVA.
Švédsko.
EVROPSKÁ UNIE NEJVĚTŠÍ politická a HOSPODÁŘSKÁ INTEGRACE
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
Velká Británie ® ☻ Vlajka ☻ Znak.
Írák.
Bělorusko.
Malta.
DÁNSKO.
Francie Miroslav Chmelka.
IRSKO Michaela Rolencová, 9.B 2014/2015.
Finsko.
Lotyšsko.
Kanada.
Hungary Maďarsko Magyarorszag.
Irsko a sousedé Irsko je stát v severozápadní Evropě, zaujímající zhruba pět šestin povrchu stejnojmenného ostrova, který byl poprvé rozdělen 3. května.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
PREZENTACE ARGENTINA PARAGUAY URUGUAY. Obecné informace Název státu: špan. República Argentina Rozloha: km² Počet obyvatel: (31.
Podnebí, podnebné pásy.
Západní Evropa – Velká Británie, Irsko VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS_západní Evropa – Velká Británie, Irsko Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov,
 Obecné informace  Dělení území  Státní správa  Obyvatelstvo  Podnebí  Fauna a flóra.
Irsko Autor: Bařinková Kristýna Třída: Druhá Rok: 2012/2013.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Libanon
Antonín Košíček Sára Šobková
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Irsko Open presentation.
Spojené království Lukáš Vicherek.
IRSKO.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

Jana Konvalinková 7.E IRSKO

Irsko v přehledu Oficiální název: Republika Irsko Rozloha v km 2: 70 283 Počet obyvatel: 3 521 000 Hustota zalidnění (obyv. na km 2): 50 Hlavní město: Dublin Politický systém: parlamentní republika Měna: 1 irská libra (punt) = 100 pencí(pighe) Jazyky: angličtina, irština (irská gaelština) Náboženství: křesťané (římští katolíci 93%, příslušníci irské církve 3%, presbyteriáni 1 %) Podnebí: mírné přímořské, oteplované Severoatlantským proudem; průměrná teplota od 4 – 7 0 C v lednu od 14 – 16 0 C v červenci Využití půdy: louky a pastviny 66%, orná půda 13%, lesy 5%

Irsko v přehledu Hlavní zemědělské produkty a těžené suroviny: obilí, brambory, cukrovka, zelenina, skot, ryby, rašelina, zemní plyn, rudy a olova a zinku, baryt, sádrovec Hlavní hospodářská odvětví: zemědělství, strojírenství, potravinářský, textilní a chemický průmysl, cestovní ruch Vývoz: skot, maso, textil, mléčné výrobky,chemikálie, stroje a dopravní prostředky, nápoje Roční příjem na hlavu (v USD): 14 735 Nárůst obyvatel (na tis. za rok): 5 Průměrná délka života: muži 72, ženy 78

Podnebí a počasí Podnebí a tedy i počasí v Irsku je ovlivňováno teplým Golfským proudem s převládajícími jihozápadními větry, jež přicházejí od Atlantického oceánu. To znamená mírné oceánské klima, které je relativně teplé, alespoň ve srovnání s jinými oblastmi ležícími v podobné zeměpisné šířce. teploty jsou poměrně vyrovnané na celém území a v průběhu celého roku. V létě nebývají horka a v zimě jen málokdy mrzne. nejchladnějšími měsíci jsou leden a únor (průměrná denní teplota 4 až 7°C) nejteplejšími měsíci jsou červenec a srpen (průměrná denní teplota 14 až 16°C) průměrný roční úhrn srážek závisí na vzdálenosti od Atlantiku a proto od západu na východ klesá přibližně v rozmezí 1.400 až 750 mm. V západních horách může však přesáhnout i 2.000 mm. nejvíce prší od srpna do ledna nejslunečnější jsou květen a červen (5 až 7 hodin slunečního svitu denně) vlivem téměř neustálého a často velmi silného větru je počasí velmi proměnlivé

Obyvatelstvo Struktura obyvatel Celkový počet obyvatel Irské republiky je asi 4,25 milionu (sčítaní obyvatel z roku 2006). Irská populace je rostoucí, současný stav je nejvyšší od roku 1861. Hustota zalidnění - v průměru 60,3 obyv./km2, nejvyšší je na východě a jihu země, nejnižší na severozápadě. Struktura obyvatel věkové složení:   0-14 let: 20,6%   15-64 let: 68,2%   nad 65 let: 11,2% gramotnost: 98% očekávaná délka života (celkem): 77,36 let očekávaná délka života (muži): 74,74 let očekávaná délka života (ženy): 80,15 let porodnost (počet dětí na 1 ženu): 1,87 dětí Národnosti Irové (90%) Skotové Angličané Welšané novodobí imigranti (Číňané, Nigerijci, Poláci, Litevci...)

Náboženství V Irské republice je necelých 90% obyvatel římskokatolického vyznání, 3% protestantů, 0,1% židovské víry a zbytek je bez vyznání. Katolická církev je v Irsku poměrně konzervativní, a i když postavení církve poslední dobou oslabuje snížený zájem farníků i pokles počtu mladých zájemců o církevní život, je její moc v Irsku stále značná. Spravuje i mnoho škol a nemocnic. Většina protestantů se hlásí k Irské církvi, která je odnoží Anglikánské církve, dále k Presbyteriánské a Metodistické církvi. Primasové obou význačných církví Římskokatolické a Irské sídlí v severoirském Armaghu, tradičně považovaném za působiště sv. Patrika, patrona Irska. Svatý Patrik je považován za zakladatele křesťanství v Irsku (odkaz). Druidismus Druidismus byl náboženstvím dávných Keltů, uctíval mnoho různých bohů. Jeho kalendář ovládaly přírodní cykly slunce a měsíce, stejně jako vegetační období. V každé roční době se slavil jeden velký svátek: Imbolc (Imbolg) na začátku jara Beltane (Beltain) na začátku léta Lughnassah - k uctění síly slunečního boha Lugha ve vrcholu léta Samhain na podzim, k připomenutí mrtvých Druidismus se vyvinul z orfismu a pythagoreismu, druidové představovali duchovní i věštce. Nesmírně si vážili dubu zimního a pokládali jej za posvátný.

Hospodářství 1932 se vláda snaží budovat průmysl,aby snížila emigraci (v 50.letech dosahovala 40 000 osob ročně,ale později se zmírnila). 80.léta levná pracovní síla otevíraly filiálky Prestižní letecká společnost Aer Lingus,těžba a zpracování rašeliny a železnice. 1950 založena rada pro průmyslový rozvoj (daňové úlevy) 1992 bylo oznámeno založení nové agentury pro průmyslový rozvoj,vzdělávání a vědeckou technologii´=> hospodářský růst nezaměstnanost se snížila z 15% v1990 na 12,5% Irsko se rychle rozvíjí a podle předpovědí by mělo kolem roku 2010 předhonit Spojené království v příjmu na jednoho obyvatele.

Politika Irsko (anglicky "Ireland", irsky "Éire") je republikou, oficiální název státu zní "Republic of Ireland". Jiná známá označení jsou: Zelený ostrov, Smaragdový ostrov. Irská republika je členem Evropské unie od roku 1973. Politický systém V Irsku je pluralitní parlamentní demokracie, irské zákony vycházejí ze zvykového práva a z legislativy stanovené parlamentem v souladu s ústavou. V čele země stojí prezident (v současnosti má Irsko prezidentku - Mary Mehleese). Parlament - sněmovna - se skládá ze dvou komor: dolní komora - "Dail" - má 166 poslanců horní komora - "Seanad" (senát) - má 60 poslanců Hlavní politické strany: Fianna Fáil, Fine Gael, Labour party, Progressive Democrats a Democratic Left

Historie Irska Keltové Keltové přišli do Irska ze střední Evropy asi už v šestém století před naším letopočtem, třebaže další skupiny přicházely i později. Keltské Irsko bylo rozděleno asi na sto padesát malých království a pět provincií, z nichž každá měla vlastního krále. Města tehdy neexistovala a prostředkem směnného obchodu byla kráva. Keltové hluboce ctili jako základního společenskou jednotku rozvětvenou rodinu. V keltském zákonodárství bylo postavení žen velmi vážené – ženy směly vlastnit a dědit majetek a také měly právo na rozvod. Keltové si rovněž velmi cenili učenosti a také obdivovali básníky.

Historie Irska 432 n. l. sv. Patrik začíná v Irsku šířit křesťanství 9. stol. na východním pobřeží přistávají Vikingové a začínají se na ostrově usidlovat, zakládají malé vikingské království zvané Dubh Linn, z něhož později vznikne město Dublin 11. stol. po porážce Vikingů se do Irska dostávají Normané pod vedením Strongbowa a postupně splývají se zdejším obyvatelstvem okolo 1530 anglický král Jindřich VIII. potlačuje vzpouru rodu Fitzgeraldů, který ohrožoval jeho nadvládu v Irsku. Jejich rozsáhlé pozemky rozděluje anglickým osadníkům. Nadvládu nad Irskem dále upevňuje anglická královna Alžběta I. 1649 Cromwell drancuje Irsko poté, co Irové v anglické občanské válce podpořili Karla I. 1690 Vilém Oranžský se svou protestantskou armádou vítězí nad katolickými vojsky Jakuba II. v bitvě na řece Boyne 1828 katolík Daniel O'Connell získává ve volbách parlamentní křeslo, což vede k přijetí nových zákonů, zaručujících (byť omezené) volební právo pro katolíky 1948 svobodný irský stát se stává republikou 1972 - 30. ledna - britská policie při nepokojích zabila 13 civilistů (tzv. Krvavá neděle)

                                                                                             Ukázka nápojů. Nápoj vlevo je v pořádku, uprostřed taky OK, ale to vpravo rozhodně nepijte! Zajímavosti Ukázka nápojů. Nápoj vlevo je v pořádku, uprostřed taky OK, ale to vpravo rozhodně nepijte!

Zajímavosti Divadlo

Zajímavosti Zvláštní strom , že??

Zajímavosti CLONMACNOIS Klášter Clonmacnois patří k největším památkách centrálního Irska. V roce 548 byl postaven na břehu řeky Shannon a stal se tak křižovatkou mezi západem a východem. V jeho zlatém věku byl centrem studia náboženství, literatury a umění. Za zmínku jistě stojí i fakt, že je zde pochován poslední irský král Rory O´Conor, který zemřel v roce 1198. Dnes jde o jedny z nejcennějších pozůstatků v Evropě, které nemají pro návštěvníky hodnotu jen historickou. Pokud se totiž na tomto místě zastavíte, sami pocítíte mystiku a vyjímečnost, kterou tato pamětihodnost vyzařuje.

Zajímavosti Mohérské útesy

Zajímavosti Oxford