Pravěké umění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRAVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Vývoj člověka dle anglického badatele Charlese Darwina.
HOMO HABILIS (4-1MA) Jeho kosterní pozůstatky byly nalezeny v Olduvai
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ.
Název: Vývojový druh člověka – procvičování, opakování
Pravěké umění Pravěké malířství.
PRAVĚK.
DUM Téma: Pravěk (vývoj člověka) Vyučovací předmět: Dějepis Ročník: 6.
Registrační číslo projektu:
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
JESKYNNÍ MALÍŘSTVÍ DOBA VZNIKU:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Komenského 78, Zlín – Malenovice, Školní rok: 2011/2012.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Dej 1 Počátky umění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
III/2 XV A
PRAVĚKÉ UMĚNÍ Kdy začíná umění? Dá se vůbec mluvit o umění?
Počátky umění v mladším paleolitu
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Život člověka v době kamenné
HOMO ERECTUS - člověk vzpřímený
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT)
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Nejstarší lidé dnešního typu
Pravěké umění v paleolitu
Čtvrtohory vývoj člověka
Umění pravěku - Předhistorické umění
Dějepis Doba kamenná 1.
6. ročník Pravěk.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
8. ročník, biologie člověka CO DĚLÁME V PŘÍRODOPISE.
DUM Č.6 DUM Č.6 VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB VÝTVARNÉ VYJADŘOVÁNÍ OD NEJSTARŠÍCH DOB Název školy: ZŠ Salvátor, Valašské Meziříčí Název školy:
Čtvrtohory vývoj člověka
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Nedbal Petr Název: VY_32_INOVACE_14A_01_DĚJINY UMĚNÍ I. – pravěk Téma:
Pravěké umění. primitivní nástroje z valounů záměrné opracování do určitého tvaru pěstní klíny mandlového tvaru otisky nohou v jílu načrtnuté prsty, vrypy.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pravěké umění Bizon, asi – př.n.l., malba v jeskyni Altamira, Španělsko.
Pravěk.
PRAVĚKÉ UMĚNÍ – let př.n.l..
Pravěké umění Bizon, asi – př.n.l., malba v jeskyni Altamira, Španělsko.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PRAVĚK).
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Pravěk uč. 21.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 6. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Test - umění pravěku Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
O nejstarších dějinách Čech
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
UMĚNÍ A NÁBOŽENSTVÍ 6.TŘÍDA
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA l. O čem bude řeč? Antropogeneze – vývoj člověka. Předchůdci člověka: o Australopithecus o Homo habilis – člověk zručný o Homo erectus.
Transkript prezentace:

Pravěké umění

Už odjakživa existovalo umění a život bez něj si už většina z nás nedokáže představit. Pravěké umění se většinou věnují realitě a málokdy se zatoulá do fantazie. V pravěku samozřejmě neexistovala literatura, vždyť se zde teprve stěží vyvíjely první zvuky, natož artikulovaná slova a jejich psaná podoba. Z těchto důvodů "relativní zaostalosti", která je způsobena poměrně malou mozkovnou pravěkého člověka, se zde nejvíce rozvíjí malba na stěny. Tyto malby byly jednoduché, jejich náměty byly vesměs z lovu a někdy souvisely s nadpřirozenými úkazy.

Historie Pravěké umění je známé asi 165 let. Je tedy poměrně novodobým objevem. Prvním nalezeným uměním byly řezby do kostí laní sobů a do paroží. Naprostá většina z nálezů pravěkého umění byla učiněna v jeskyních jako je Altamira, Lascaux, Niaux, Porto Badisco atd. s jeskynními malbami a rytinami. Dále také máme nálezy v podobě sošek, obrazů, ornamentů a na keramice.

Ukázka pravěkého umění -malba

Hospodářský převrat V osmém století se odehrál velký hospodářský převrat – člověk začal využívat rostliny více než lovená zvířata, rozvíjely se technologie výroby nástrojů a také pastevectví a zemědělství - jehož důsledkem byl i základ nového umění. Symbolem se stalo hrnčířství. Také došlo k výměně materiálů a kámen se využíval pouze pro všední účely. Ovšem obyvatelé na vyšší úrovni si oblíbili měď, bronz a později také železo.

První nástroj-pěstní klín Pod umění spadají také nástroje a z tohoto období je to pěstní klín - oboustranně opracovaný kus pazourku délky 15-30 cm, se špičatým koncem. Byl vhodný pro různé účely. Existovala spousta nástrojů podobných pěstnímu klínu, některé se blížily k uměleckým výtvorům. Tato forma umění je často opomíjená.

Pravěký předmět

Nejstarší kresby světa První umělecký "předmět" vytvořil už neandrtálský člověk v jeskyni Toiranu, kde najdeme otisky nohou a značky načrtnuté prsty a vrypy - tyto kresby patří k nejstarším na světě i když po nich bylo objeveno i mnoho dalších.

Pravěké předměty Díky těmto kresbám vznikla nová etapa ve vývoji myšlení lidstva. Z počátku náhodného uměleckého výtvoru se stal výtvor záměrný – např. sošky a obrysy vyřezané v mamutovině z Dolních Věstonic a Willendorfu. Kresby, rytiny a plastické sochy mají vysokou hodnotu, kdežto postavy lidí jsou neumělé a nejisté.

Hrnčířské umění Od mladší doby kamenné, kdy pravděpodobně vzniklo hrnčířské umění, svět viděl rozličné tvary keramických nádob.Avšak ani vedle těch nejdůmyslnějších nijak nezaostávají právě ty, které se objevily v etapě samotného zrodu hrnčířství. Jedná se o tvary, k nimž někteří badatelé z oboru historie umění vzhlíželi s jakýmsi podezřením. Pravěcí tvůrci prý tyto nádoby hnětli s pocitem, že tvoří zázrak. Mělo zde jít o jakési živé, či spíše oživené nádoby.

První umělecká díla První schopnost vytvářet umělecká díla se objevuje u lidského druhu Homo habilis (člověk zručný). Vyráběl první kamenné nástroje opracováním valounů – úštěpy, sekáče... S dokonaleji opracovanými valouny se setkáváme u druhu Homo erectus (člověk vzpřímený) – pěstní klíny, vrtáky, rydla, čepelovité nože... Homo sapiens neanderthalensis (neandrtálec) – nože, rydla, škrabáky, vrtáky, kamenné sekery... Otisky nohou, značky načrtnuté prsty.

Datace Doba kamenná 3 000 000 př. n. l. - 4. tisíciletí př. n. l Doba bronzová do 750 př. n. l. Doba železná 750 př. n. l. - 0

Malířství Jeskynní malby. Nejčastěji zoomorfní náměty. Motivace - lov. Barva z drcených nerostů smíchaných s tuky nebo vodou. Nanášení prsty, nebo štětci ze srsti zvířat. Jeskyně Altamira – (Špa.) objevena 1879. Barvy – bílá, okrová, červená, černá, hnědá, žlutá. Zvířata v běhu, skoku... Lascaux, Niaux – (Francie) zvířata zasažena šípy. Chauvet, - (Fr.) přes 300 maleb. Les trois Fréres – lovec v kůži zvířete. Rouffignac - (Fr.) jeskyně „sta mamutů

Jeskynní malby