Analýza kvantitativních dat II. / Praktikum Vícenásobné výběrové otázky (Multiple response) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy otázek v dotazníku
Advertisements

Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS
Kvalita a péče o seniory Milena Jabůrková a Ondřej Mátl Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova, Praha Řízení kvality dlouhodobé péče o seniory.
Analýza kvantitativních dat I./II. Typy dat Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 26/2/2012 UK FHS Historická sociologie, Řízení a supervize.
Syntetické znaky fytocenóz
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM 4b. část Jiří Šafr UK FHS Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích.
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Analýza kvantitativních dat: 1. úvod do SPSS Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz vytvořeno , poslední aktualizace UK FHS Historická.
Přijímací řízení 2006/20007 Obor: Studium humanitní vzdělanosti.
Hodnocení krajinných změn, příklad z ČR
Dobrovolnictví v české společnosti
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Analýza kvantitativních dat I.
Analýza dat.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz.
POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Analýza kvantitativních dat II. Analýza chybějících hodnot (missing values) Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 23/5/2012 UK FHS Historická.
Studentská PARDUBICE
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Lineární regrese.
Úvod: Vytvoření datové matice a pořízení dat Výzkum TV & knihy Jiří Šafr FHS UK, HiSo a ŘS Analýza kvantitativních dat AKD I. (II.) / Praktikum LS 2011,
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
ODDS RATIO Relationships between categorical variables in contingency table Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz updated 29/12/2014 Quantitative Data Analysis.
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Design kvantitativního výzkumu 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2011 poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz UK FHS.
Analýza kvantitativních dat I. Vztahy mezi 3 znaky v kontingenční tabulce - úvod Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace
Analýza kvantitativních dat II. TEST 1 (v LS 2012) Aktualizované verze jsou k dispozici na Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz.
Praktikum elementární analýzy dat Třídění 2. a 3. stupně UK FHS Řízení a supervize (LS 2012) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Praktikum 4c: Tabulky, baterie otázek 16/5/08. Tabulky - metoda popisu dat.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Třídění 2. a 3. stupně: orientační mapa možností bivariátních analýz
Kurz SPSS: Jednoduchá analýza dat 3. úvod do SPSS Jiří Šafr vytvořeno
Úvod: Vytvoření datové matice a pořízení dat Výzkum TV & knihy Jiří Šafr FHS UK, HiSo a ŘS Analýza kvantitativních dat AKD I. (II.) / Praktikum LS 2011,
Analýza kvantitativních dat I. Vstupní test ze znalostí designu kvantitativního sociologického výzkumu Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz poslední aktualizace.
AKD 1 (7/5) Transformace – vytváření nových proměnných: COMPUTE → SUMA celkový počet knih Konstanta → Student FHS COUNT → knihomol (2 x III. Tercil)
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Příprava dat před analýzou
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Statistika - opakovací test k procvičení
DOTAZNÍK Zásady tvorby dotazníku Termín návratnosti
Jiří Šafr FHS UK, SOÚ AV ČR, v.v.i. jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Kvantitativní metody výzkumu v praxi PRAKTIKUM
Sociologický výzkum II.
Metodologie pro ISK 2 Úvod do práce s daty
Metodologie pro ISK 2 Kontrola dat Popis kategorizovaných dat
Analýza kardinálních proměnných
Lineární regrese.
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Co říká česká veřejnost?
Třídění 2. a 3. stupně: orientační mapa možností bivariátních analýz
Analýza kvantitativních dat I./II.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Test silných stránek (Scio)
Transkript prezentace:

Analýza kvantitativních dat II. / Praktikum Vícenásobné výběrové otázky (Multiple response) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace UK FHS Historická sociologie, Řízení a supervize (LS 2012)

Vícenásobné výběrové otázky – (Multiple response) ála: „Ze seznamu vyberte 3 položky, které považujete za …“ U otevřené otázky je třeba odpovědi nejprve zakódovat Není doslova tříděním 1.stupně protože odpovědi jsou na sobě specifickým způsobem závislé (mj. kód první položky se nemůže vyskytnout v dalších volbách) Často ne všichni odpoví /vyberou všechny položky Problém s určením chybějících hodnot (missingů) Variantou je řazení položek ze seznamu podle důležitosti, pokud je možno nevybrat všechny.

Analýza vícenásobné výběrové otázky Častou chybou je pak třídění 1. st. pomocí formálně zavedených znaků: 1 znak = 1. zatržená hodnota, 2 znak = 2 zatržená hodnota atd. → Nedává interpretační smysl. správně: počet voleb pro položku, procento z počtu voleb, procento z počtu respondentů Lze dále zkonstruovat dichotomické proměnné pro každou položku V SPSS: Analyze → Multiple response → 1. Define Variable Sets a pak 2. Frequencies případně Crosstabs

V SPSS Multiple Response (není ve všech modulech) Převod na položky → nové dichotomické proměnné pro všechny kategorie odpovědí „Housenka“ → vzorce odpovědí Další možnosti: typologie, clusterová analýza, MDS

Příklad vícenásobné odpovědi: Hodnoty organizace Jaké hlavní hodnoty má vaše organizace? (vyberte tři dle pořadí důležitosti) a)Spokojená rodina klienta b)Klid pro všechny c)Dobré mezilidské vztahy d)Šťastný klient e)Spokojený zřizovatel f)Zdravotní péče na úrovni g)Obstát v konkurenci h)Bezpečí klienta i)Splnění standardů kvality j)jiné……………………………………… Pořadí důležitosti (napište jejich písmena): 1. …..2. …..3. …..

Příklad vícenásobné odpovědi: Hodnoty organizace Zdroj: [Havrdová, Šafr 2010]

Procento z počtu voleb a z počtu respondentů počet odpovědí = počet platných odpovědí (~respondentů) x počet položek, kolik se mohlo vybrat procento z počtu voleb (% of responses) říká jaký je podíl z celkového počtu odpovědí v každé kategorii. Např. pro volbu A je to 25 z celkových 100 = 25 %, B 50 = 65 % a C 10 = 10%. Součet tvoří 100 %. procento z počtu respondentů (% of cases): kolik % případů (respondentů) uvedlo danou kategorii. Součet je větší něž 100 %, pokud by odpověděli všichni dotázaní na všechny položky, pak by to např. při 3 možnostech volby bylo 300 %.

Pokud respondenti položky řadili podle důležitosti, pak lze také zohlednit pořadí odpovědí (tj. řadit je podle průměrné pozice) Zdroj: [Havrdová, Šafr 2010] Otázkou je, jak naložit s položkami, které daný respondent neodpověděl:

Další možnosti analýzy Vzorce odpovědí: nejčastější vzorce identifikujeme pomocí tzv. housenky, kde číslo odpovídá číslu odpovědi a jeho pozice odpovídá násobku číslice 10 → vzorce seřadíme podle počtu výskytu. Můžeme je dále rekódovat – vytvořit nový kategoriální znak s informaci o typu odpovědi Pro sadu dichotomizovaných proměnných lze Použít hierarchické klastrování nebo multidimenzionální škálování

Vylepšení: + min. jedna negativní odpověď → kardinální proměnná Zdroj: [Rodiče a výchova 2010] Po převodu na dílčí proměnné (zde 6 znaků) bude u každého pro první 3 pozitivní výběry přiřazena hodnota dle pořadí ( ) a pro negativní hodnota pořadí nejnižší (zde 6). Ostatním zbývajícím položkám bude přiřazena střední hodnota mezi posledním pozitivním výběrem (3) a prvním negativním (6), zde 3 + ((6-3)/2)= 4,5

Literatura Řehák, Řeháková Analýza kategorizovaných dat v sociologii. Praha: Academia. Havrdová, Z. J. Šafr „Kongruence v hodnotách jako ukazatel vztahů v péči o seniory.“ Pp. 85–107 in Z. Havrdová a kol. Hodnoty v prostředí sociálních a zdravotních služeb. Katedra řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy.