KIV/PPA1 cvičení 7 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Zadání samostatné práce –Vysvětlení nejasností –Způsob odevzdání –Hodnocení Řazení Vyhledávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracování informací a znalostí Datové struktury a algoritmy pro vyhledávání informací Doc. RNDr. Jan Rauch, CSc. Katedra informačního a znalostního.
Advertisements

Vkládání a úprava tabulek do Wordu 2003
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
ALGO – Algoritmizace 6. cvičení
Semestrální práce KIV/PT Martin Kales Hana Hůlová.
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Třídění Seminář IVT. Definice uspořádání skupiny dat (záznamů) dle daného klíče vzestupně (od nejmenší do největší hodnoty klíče) sestupně (od největší.
Programování v C++ cvičení Filip Zavoral.
Zápočty a zkoušky SHKV Upřesňující zápis předmětů na LS.
Databázové systémy 1 Cvičení č. 4 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Programování v C++ Cvičení.
Varianty Turingova stroje Výpočet funkcí pomocí TS
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
- X>=-4 + Program, který po zadání n čísel určí počet čísel, která jsou v intervalu
Medians and Order Statistics Nechť A je množina obsahující n různých prvků: Definice: Statistika i-tého řádu je i-tý nejmenší prvek, tj., minimum = statistika.
KIV/PPA1 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch.
Binární stromy, AVL stromy
Sociální zabezpečení a důchodová politika SZDP Přednášející: Mgr. Hana Grzegorzová Typ předmětu: povinně volitelný, kontrola docházky…..nastaveny na první.
Základní číselné množiny
SÍŤOVÁ ANALÝZA.
ALGO – Algoritmizace 9. cvičení 1.ročník, ZS Ing. Zdena DOBEŠOVÁ, Ph.D.
Řadicí algoritmy autor: Tadeáš Berkman.
Podmínky pro získání zápočtu Podmínky pro získání zkoušky.
Algoritmy a programovací techniky
Makroekonomie - podmínky Přednášky, cvičení: Mgr. Hana Grzegorzová Kontakt: Cvičení: Ing. Hana Tichá – info.
Algoritmy vyhledávání a řazení
Algoritmizace a programování Třídící algoritmy - 12
Časová složitost algoritmů
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ ŘAZENÍ PRVKŮ – OPAKOVANÝM VÝBĚREM NEJVĚTŠÍHO PRVKU (SELECTSORT) Vytvořila: RNDr. Ivanka Dvořáčková Gymnázium K. V.
ALGORITMIZACE A ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Petra Bártková, Knihovna AV ČR Praha.
KIV/PPA1 cvičení 10 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Výjimky a práce s nimi Nácvik na online test.
KIV/PPA1 cvičení 8 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Objekty v Javě Třída Konstruktor Metody Metody a proměnné třídy x instance Program sestávající.
KIV/PRO Cvičení N nejvyšších hodnot Mějme 2D čtvercové pole [1,..., n][1,..., n] – n 2 vzájemně různých kladných celých čísel Zkonstruujte.
Sorty Bubble, Insert a Quick
4. INFOSCHŮZKA. CO NÁS ČEKÁ? TÉMA:  Zápočty a zkoušky  SHKV  Upřesňující zápis předmětů na LS.
Cvičení Filip Zavoral.  Docházka ◦ aktivní účast, znalost předchozí látky ◦ 3 nepřítomnosti OK, déledobější domluvit předem  DÚ ◦ uprostřed semestru.
KIV/PPA1 cvičení 9 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Třída String a její metody –Řetězce a operace s nimi.
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
Základy ALgoritmizace 6. cvičení. Program cvičení Kontrolní bod 1 zakončení grafického zápisu algoritmů - vývojových diagramů –identifikátory a proměnné.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PPA1 – 5.cvičení Pavel Bžoch.
OSNOVA: a) Algoritmy třídění b) Třídění dynamických záznamů Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače a programování 1 pro obor EST.
Koordinátoři Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity.
KIV/PPA2 1.cvičení Cvičící: Pavel Bžoch. Údaje o cvičícím Pavel Bžoch Kancelář: UL408 Konzultační hodiny: –Středa 12:05 – 12:50 –Čtvrtek 11:10 – 11:55.
Počítačová grafika III Organizace Jaroslav Křivánek, MFF UK
Příkazy cyklů. Co je to cyklus Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého bloku příkazů Jako cyklus označujeme opakované vykonávání určitého.
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
C – cyklus do-while Mgr. Lenka Švancarová.
Z0026 Fyzická geografie Vyučující: Prof. RNDr. Rudolf Brázdil DrSc.
Z0076 Meteorologie a klimatologie
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Zápočty a zkoušky SHKV Upřesňující zápis předmětů na LS.
Základy informatiky Přednášející: Ing. Jana Krutišová Cvičící: Ing. Jan Štěbeták.
Úvod do programování 5. hodina RNDr. Jan Lánský, Ph.D. Katedra informatiky a matematiky Fakulta ekonomických studií Vysoká škola finanční a správní 2015.
Algoritmy vyhledávání a řazení Zatím nad lineární datovou strukturou (polem) …
INFORMACE PRO STUDENTY 1. ročníku bakalářského studia v kombinované formě na Fakultě managementu a ekonomiky UTB ve Zlíně v ak. roce 2008/2009.
Algoritmy a programovací techniky Třídící algoritmy.
ZÁPIS do STUDIA NA FF UP – 1. ročník
KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.
ZAL – 6. cvičení 2016.
OKNa/ práce s oknem ve windows
Operační výzkum Lineární programování Dopravní úloha nevyrovnaná.
Z0026 Fyzická geografie Vyučující: Prof. RNDr. Rudolf Brázdil DrSc.
ALG 07 Selection sort (Select sort) Insertion sort (Insert sort)
Toky v sítích.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

KIV/PPA1 cvičení 7 Cvičící: Pavel Bžoch

Osnova cvičení Zadání samostatné práce –Vysvětlení nejasností –Způsob odevzdání –Hodnocení Řazení Vyhledávání

Samostatná práce 1 Podrobné zadání – viz courseware, menu Samostatná práce, sekce Ke stažení Standardní odevzdání týden semestru na svém cvičení ( ) –V případě splnění podmínek i zapsání zápočtu Náhradní (pozdní) termín odevzdání není stanoven –Musíte si jej domluvit v týdnu ( ) –Nemusí Vám být vyhověno!

Samostatná práce 2 3 možné postupy odevzdání: –Standardní odevzdání ("vše funguje na poprvé") Odevzdání v týdnu od do Před odevzdáním musí být práce nahraná na portále a zvalidovaná. Práce splňuje všechny body zadání. –Samostatná práce byla odevzdána včas, ale nevyhovuje zadání Při kontrole na řádném termínu odevzdání byly zjištěny chyby v práci, které validátor nezjistil. Práce je vrácena k dopracování.

Samostatná práce 3 Práce je vrácena k dopracování. Je nutné domluvit si náhradní termín odevzdání V tomto případě se strhává JEDEN bod za pozdní odevzdání. –Samostatná práce nebyla odevzdána včas Je nutné si v týdnu domluvit závazný termín pozdního odevzdání Při pozdním odevzdání lze získat pouze minimum bodů ze samostatné práce (5 bodů). Nemusí být umožněno přepracování práce! Práce může být vrácena k přepracování jen jednou!

Algoritmy řazení Algoritmy řazení z přednášky SelectSort –Řazení výběrem InsertSort –Řazení vkládáním BubbleSort –Řazení záměnou –Bublinkové řazení

SelectSort Algoritmus –Posloupnost rozdělena na seřazenou a neseřazenou část –V neseřazené části nalezneme nejmenší prvek –Vyměníme nalezený prvek za prvek na 1. místě v neseřazené části –Seřazenou část rozšíříme o tento prvek –Opakovat dokud existují neseřazené prvky Implementace v Javě –Viz přednášky – kapitola 6.2

InsertSort Algoritmus –Posloupnost rozdělena na seřazenou a neseřazenou část –Vezmeme první prvek z neseřazené části –V seřazené části nalezneme pozici, na kterou patří. Další prvky od něj vpravo v seřazené části se posunou o 1 pozici doprava –Opakovat dokud existují neseřazené prvky Implementace v Javě –Viz přednášky – kapitola 6.3

BubbleSort Algoritmus –Porovnat 2 sousední prvky počínaje prvními dvěma –Pokud prvek s nižším indexem větší, prohodit –Konec na posledním prvku, kde skončí největší –Opakujeme pro 2. největší, konec na předposledním prvku, atd. –Pozn. Lze procházet i obráceně, tj. od konce pole na začátek

BubbleSort Vlastnosti –Pole se částečně seřazuje během probublávání prvků  menší počet výměn než InsertSort Implementace v Javě –Viz přednášky – kapitola 6.4

Algoritmy vyhledávání Sekvenční vyhledávání –Pro neseřazenou posloupnost čísel Binární vyhledávání –Půlením intervalů –Pro seřazenou posloupnost čísel

Sekvenční vyhledávání Pro neseřazenou posloupnost Algoritmus –Procházím pole od začátku do konce –Testuji každý prvek na shodnost s hledaným prvkem –Když prvek naleznu, skončím a vrátím jeho pozici, jinak dojdu na konec a vrátím -1 Úplné vyhledávání –Najít všechny výskyty čísla –Musíme vždy projít celé pole

Binární vyhledávání Pouze pro seřazenou posloupnost Algoritmus –Najdu prostřední prvek posloupnosti –Pokud je prostřední prvek větší hledané hodnotě, hledám v levé polovině posloupnosti, jinak v pravé –Opakuji, dokud nenaleznu prvek, nebo dokud není horní hranice intervalu menší než dolní Obtížnější úplné vyhledávání –Nutno prověřit prvky v okolí nalezeného prvku