VÝČEPNÍ ZAŘÍZENÍ, ČEPOVÁNÍ PIVA Stolničení, KC3
Cíl dnešní hodiny Zjistit z jakých částí se skládá výčepní zařízení Znát různé způsoby čepování piva používané u nás Vyznat se v nejčastějších chybách při čepování piva
Co se dále dozvíme? Jaký plyn je v tlakových bombách Že se točí kolotoč nebo zmrzlina, pivo se čepuje. jak načepovat čochtana Podíváme se na videa s mistrem světa v čepování piva.
Výčepní zařízení
Tlakové zařízení Tvorba přetlaku Dříve vzduch Dnes CO2, N2, biogon
Redukční ventil Manometrů Přípojky k tlakovému zařízení Skládá se z: Manometrů Přípojky k tlakovému zařízení Přípojky k hadici Regulačního šroubu Uzavíracího ventilku
Pivní potrubí a hadice Nutná pravidelná sanitace!
Narážecí hlavice
Výčepní stolice Jsou v ní zabudované výčepní kohouty (pípy)
Čepování piva Pozor! Správně se říká „čepovat“ nikoliv „natočit“ Existují různé způsoby čepování piva. Jednotlivé pivovary doporučují způsob čepování pro to jejich pivo. V ČR obliba vysoké a husté pěny.
Způsoby čepování piva U nás nejčastější: Na hladinku – na jednou S čepicí – na dvakrát nebo třikrát Vždy by sklenice měla být pod úhlem 45°a pivo by mělo téct po stěně sklenice. Sklenice by měla mít teplotu piva. http://www.stream.cz/peklonataliri/804442- cepovani-piva-pro-pokrocile
Další způsoby čepování piva Mlíko – pouze pěna. Čochtan – anglický styl, bez pěny. Šnyt (košt) – malé pivo v půllitru, pro degustace.
Chyby při čepování piva http://www.stream.cz/peklonataliri/804473- spatne-cepovani-piva Další chyby: Namrazené sklenice Pivo moc pění Pivo málo pění Pivo moc studené nebo teplé
Chyby piva (z videa) Špatné umytí sklenice Voda ve sklenici Pohybování se sklenicí v průběhu čepování Podmíráky Nedostatečná sanitace (špinavé trubky)