Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČEPOVÁNÍ PIVA A JEHO OŠETŘOVÁNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČEPOVÁNÍ PIVA A JEHO OŠETŘOVÁNÍ"— Transkript prezentace:

1 ČEPOVÁNÍ PIVA A JEHO OŠETŘOVÁNÍ
říjen 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080216 ČEPOVÁNÍ PIVA A JEHO OŠETŘOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Základní pravidla pro čepování piva
Pivo se čepuje do bezvadně čistých sklenic. Pivo čepujeme do chladné sklenice, doporučujeme ochladit sklenici před čepováním studenou vodou. Pivní džbánky držíme za ucho, sklenice a poháry v jejich dolní polovině. Do sklenice čepujeme pivo v takovém množství, aby pěna nestékala po vnější stěně sklenice. Pivo zásadně nepřeléváme z jedné sklenice do druhé.

3 Mastnota by způsobila předčasné opadnutí pěny.
Sklenice se drží v úhlu 45° a čepuje se tak, aby se vytvořila dostatečně hustá pěna. Pěna by měla ve sklenici vydržet alespoň 2 minuty. Pěnu z piva nesfoukáváme ani nepřemísťujeme do jiných sklenic. Čepování neurychlujeme čepováním na jeden zátah, pěna je poté nestabilní a vyšší obsah CO2, který zůstává v pivu, vytváří pocit plnosti v žaludku.

4 obr. 1

5 Výčepní zařízení Se skládá z pípy, chladicího zařízení a hnacího prostředku. Nejvhodnějším hnacím prostředkem pro čepování piva je směs plynů dusíku a oxidu uhličitého nebo čistý oxid uhličitý. Výčepní zařízení je nutné udržovat vždy v bezvadně čistém stavu.

6 Alespoň jednou za 14 dní by měla provést sanitaci (čištění) pivního vedení odborná firma – jedná se o chemické i mechanické čištění. Každý den po ukončení provozu by se mělo pivní vedení propláchnout čistou vodou. Sudy s pivem by měly být skladovány při teplotách mezi 5 až 15 °C. Při nedodržení skladovacích podmínek může dojít k nežádoucím závadám a pivo se stává neprodejné.

7 Sklenice Pro servis piva existuje celá řada sklenic různých tvarů a velikostí. Občas se používají tzv. tupláky o objemu 1 litr. Sklenice na čepované pivo musí být opatřeny ryskou, která udává objem v litrech. K láhvovému pivu se zakládají sklenice menší, než je objem piva v láhvi.

8 Silnostěnné i tenkostěnné sklenice s uchem nebo bez ucha mívají objem 0,2 l; 0,3 l; 0,4 l; 0,5 l.
obr. 2

9 obr. 3

10 Teplota Ideální teplota pro servis piva by měla být v rozmezí 7-10 °C.
Tmavé pivo může mít teplotu až 12 °C. Při teplotě piva pod 5 °C mohou nastat problémy se sníženou pěnivostí nebo dokonce s chladovým zákalem.

11 Servis Obsluhující přináší pivo na tácku a podává hostu z pravé strany. U čepovaného piva se musí sklenice otřít o příručník a postavit před hosta na pivní tácek logem na sklenici směrem k němu. Při servisu láhvového piva se nejprve postaví sklenice opět logem k hostu, pak se nalije pivo z láhve asi do 2/3 a láhev postaví za sklenici etiketou k hostu.

12 obr. 4

13 Skladování Ve skladovacích prostorách je nutné udržovat stálou teplotu 7-12 °C a mělo by v nich být uskladněno pouze pivo či jiné nápoje. Pro zachování výtečné chuti našeho piva je také vhodné nechat ho alespoň 48 hodin po převozu odpočinout. Podmínky pro skladování piva jsou dány především technickými a hygienickými předpisy.

14 obr. 5

15 Mytí výčepního skla Stabilitu a pěnivost načepovaného piva může ovlivnit čistota pivních sklenic. Nejvhodnější je proto k mytí používat myčku či sklenice důkladně omýt mycím prostředkem, pečlivě opláchnout čistou vodou a nechat okapat dnem vzhůru.

16 obr. 6

17 CITACE ZDROJŮ obr. 1: Na Pražském hradě ochutnají milovníci pěnivého moku sto druhů piva - iDNES.cz [online] [cit ]. Dostupné z: zpravy.aspx?c=A120614_144224_praha-zpravy_sfo obr. 2: Pivní sklenice - Olomoucký kraj, inzerce, prodám [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 3: Pivní sklo | 100gastro.cz [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 4: PODÁVÁNÍ PIVA [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 5: Prazdroj hlásí rekordní export, pomohla mu olympiáda v Londýně | byznys.ihned.cz - Zpravodajství [online]. © Economia, a.s., [cit ]. Dostupné z: rekordni-export-pomohla-mu-olympiada-v-londyne obr. 6: RUČNÍ MYTÍ SKLA TWIN-GO T - ruční myčky skla - Matthes s.r.o. [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ČEPOVÁNÍ PIVA A JEHO OŠETŘOVÁNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google