MIKROSKOPICKÁ STAVBA DŘEVA – ROSTLINNÁ BUŇKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOTANIKA ORGANELY ROSTLINNÝCH BUNĚK
Advertisements

Buňka.
ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Pletiva vodivá.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Aktivita č.4: Biologie pod mikroskopem
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
STRUKTURA A VLASTNOSTI DŘEVA
EUKARYOTICKÁ BUŇKA Velikost – v mikrometrech (10–100, i větší)
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Biologie E
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Stavba dřeva Svět práce, 7. ročník VY_32_INOVACE_335, 17. sada, SP
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Soustavy pletiv Pletiva – skupiny buněk stejného tvaru, funkce.
ROSTLINNÁ PLETIVA Krytosemenné rostliny mají na povrchu těla KRYCÍ PLETIVA = ty chrání vnitřek rostliny před vysycháním U nadzemních částí rostliny krycí.
HISTOLOGIE = nauka o rostlinných pletivech HISTOLOGIE = nauka o rostlinných pletivech PLETIVO = soubor buněk stejného tvaru, stavby a funkce.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Rostliny.
ROSTLINNÁ PLETIVA.
Přechod rostlin na souš
Rostlinná buňka Mgr. Helena Roubalová
Test: Pletiva a orgány cévnatých rostlin
Sloučeniny v organismech
STAVBA DŘEVA, VLASTNOSTI, VADY
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
BĚLOVÉ, JÁDROVÉ A VYZRÁLÉ DŘEVO
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
VODIVÁ PLETIVA.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis - Biologie rostlin
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Uspořádání rostlinného těla
POVRCHY ROSTLIN Stavba rostlinné buňky
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
BUŇKA.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
STONEK.
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada28 AnotaceVyučovací.
Části stromů Strom v ročních obdobích Význam zeleně pro člověka
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ROSTLINNÁ PLETIVA.
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů.
Trvalá pletiva. Rostlinná pletiva (dělení) Podle schopnosti dělení rozlišujeme: Meristematická (dělivá) – umožňují růst Trvalá – vznikají činností dělivých.
Stavba rostlinného těla KOŘEN.
STONEK ROSTLINY.
BOTANIKA Procvičování pojmů
Diana Šťastná Gymnázium Židlochovice Oktáva, cvičení z biologie
VY_32_INOVACE_09_Rostlinná pletiva – 2. část
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
BUŇKA – základ všech živých organismů
Buňka JE ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ A FUNKČNÍ JEDNOTKOU
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Anatomie rostlinných orgánů
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Rostlinná buňka.
Pletiva a tkáně Petra Jůzlová.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ OPAKOVANI_BUNKA
Botanika.
Vegetativní orgány kořen.
Transkript prezentace:

MIKROSKOPICKÁ STAVBA DŘEVA – ROSTLINNÁ BUŇKA

Je základem stavby rostlinných organismů včetně dřeva Mikroskopickou stavbu dřeva lze pozorovat při 150 – 200 násobném zvětšení pod mikroskopem Rostlinná buňka Je základem stavby rostlinných organismů včetně dřeva Každá část rostliny nebo živočicha se skládá z buněk Každá buňka má blánu, která ji odděluje od ostatních buněk Uvnitř buňky je protoplast, ten se skládá z: a) Protoplazmy – je složena z organických a minerálních látek. Vzhledem připomíná vaječný bílek. Hlavní úlohu mají bílkoviny, které obsahují uhlík – 55-56%, kyslík – 20-25%, vodík – 6,5-7,5%, dusík – 15-19%. Obsahuje 70% vody. Vytváří se tam vakuoly – jsou naplněné buněčnou šťávou, která obsahuje zásobní živiny, produkty přeměny látek (cukry, škroby)

b) jádra – dobře viditelné, hustší b) jádra – dobře viditelné, hustší. V mladých buňkách uprostřed, ve starších u buněčné blány. Má oválný nebo okrouhlý tvar. Rozměry 10 – 20 mikrometrů. Skládá se z vnější a vnitřní vrstvy, která má stejné složení jako protoplazma. c) plastidy – okrouhlý nebo čočkovitý tvar. Dělí se do tří skupin: 1) chloroplasty – zrnka zelené barvy. Pomocí sluneční energie vytvářejí z oxidu uhličitého a vody spolu s minerálními látkami organické sloučeniny (škrob, cukr), potřebné pro výživu stromu. Tento proces je fotosyntéza. 2) chromoplasty – zbarvují dožluta a dočervena květy, plody a kořeny 3) leukoplasty – vyskytují se nejčastěji v semenech, podzemních částech rostliny, v dělivých pletivech a zásobních pletivech. Slouží k přeměně organických živin

Rozmnožování buněk: dělením Když dorostou do určité velikosti, tak se vytvoří dvě jádra, která směřují do protilehlých konců, mezi nimiž s vytvoří blána, která houstne a roste po krajích do doby, až rozdělí buňku na dvě buňky Každých 90 minut dochází k novému dělení Na stromech se dělení děje na konci výhonků a v kambiu

Rostlinná buňka v různých stádiích růstu I.- nově vytvořená buňka, II.-rostoucí buňka s vakuolami, III.-dospělá buňka 1- jádro, 2- jadérko, 3- plastid, 4- protoplasma, 5- tenká buněčná blána – membrána, 6- zdřevnatělá buněčná stěna, 7- vakuola

DŘEVNÍ PLETIVA, KAMBIUM

Dřevní buňky jsou různých tvarů a velikostí Rozdělení dřevních buněk podle tvaru: Parenchymatické – okrouhlý nebo obdélníkový tvar, tenké stěny Prozenchymatické – protáhlé s tenkou buněčnou stěnou (tracheidy, cévy) Sklerenchymatické – protáhlý tvar, vláknitý, tlusté stěny (libriformní vlákna)

Pokud jsou buňky stejné stavby a stejných funkcí, vytvářejí pletiva. Pletiva dělíme dle funkce: Krycí – uložená na povrchových částech rostlin (korkové pletiva kůry) Mechanická – dodávají rostlině schopnost reagovat na mechanické vlivy – pružnost, pevnost, tvrdost Vodivá – k vedení vody a rozpuštěných minerálních látek (jarní tracheidy, cévy) Zásobní – v nichž se uskladňují živiny (parenchymatické buňky) Asimilační – jejichž úlohou je asimilace uhlíku (v listech) Dělivá – tvoří přírůstky oddělováním buněk (kambium, felogén) Ve stavbě dřeva se vyskytují pletiva: mechanická, vodivá, zásobní V kůře je pletivo krycí V lestech je pletivo asimilační

Kambium Skládá se ze souvislé řady úzkých jemných buněk s ostrými konci Délka v listnatých dřevinách 0,15 – 0,16 mm U jehličnanů až do 5 mm Podmiňuje růst tloušťky stromu Dochází v něm k dělení buněk, z nichž jedna zůstává kambiální, druhá vytváří buňku dřeva nebo kůry Směrem do dřeva se buňky dělí desetkrát častěji než směrem ke kůře Dřevo přirůstá rychleji než kůra Je činné po celý život V zimě se jeho činnost zastavuje, na jaře se opět obnovuje

MIKROSKOPICKÁ STAVBA JEHLIČNATÝCH DŘEVIN

Dřevo jehličnanů má jednoduchou a pravidelnou stavbu. Je složeno z těchto dřevních buněk: Tracheid Parenchymatických buněk Pryskyřičných kanálků Tracheidy Tvoří základní složku stavby jehličnatého dřeva Zaujímají více než 90% z celkového objemu dřeva Tvar je protáhlý, zašpičatělý, seříznutý na konci, ztluštěny blánami Mají dvojtečky na radiálních stěnách (jsou to otvory, které vytvářejí vodivé spojení mezi jednotlivými buňkami. V jádrovém a zralém dřevě jehličnanů jsou tyto otvory zavřeny, proto dřevo špatně propouští vodu tracheidy

Příklady různě zesílených tracheid dvojtečky

Na příčném řezu jsou uspořádány v pravidelných řadách Jsou to mrtvé části dřeva Živé jsou jen v poslední části letokruhu Odumírání začíná na jaře, postupně se zrychluje, do konce zimy odumřou všechny tracheidy posledního letokruhu Jarní tracheidy Tvoří se na začátku vegetačního období (na jaře) Vedou vodu – mají vodivou funkci Mají velký otvor a tenké blány Jsou široké Mají více teček než letní

Letní tracheidy kambium je vytváří v létě Tvoří letní letokruh Blány jsou tlusté a velmi zašpičatělé Mají méně teček Jsou užší Mají mechanickou funkci

Parenchymatické buňky Jsou ve dřevě jehličnanů zastoupeny 6-9% Tvoří dřeňové paprsky, pryskyřičné kanálky, dřevní parenchym Na příčném řezu jsou jednořadé Dřeňovými paprsky prochází výživa a voda (v létě). Ukládají se v nich zásobní látky (Md) Pryskyřičné kanálky – jsou tvořeny vrstvami parenchymatických buněk. Jsou horizontální i vertikální. Vertikální jsou složeny z vnitřní vrstvy, vrstvy mrtvých buněk, vrstvy vnější Vnitřní vrstva – epitel – je složena z výstelkových buněk tvaru tenkostěnných měchýřků, které jsou různě hluboko vtlačeny do kanálků. Když se kanálek naplní pryskyřicí, epitelové buňky se zploští. Když se kanálek vyprázdní, vtlačí se do něj epitel až to vzájemného dotyku, tyto buňky vylučují pryskyřici.

Detail pryskyřičného kanálku v jehlici borovice černé Parenchymatické buňky - epitel Sklerenchymatická vrstva

Dřevní parenchym Je ve dřevě zastoupen jen v malém množství (1 %), protože jehličnany nepotřebují tolik zásobních látek na tvorbu nového jehličí (kromě Md)

Schéma řezů mikroskopické stavby borového dřeva J – jarní dřevo, L – letní dřevo, 1- jarní tracheida, 2- letní tracheida, 3- úzký dřeňový paprsek, 4- široký dřeňový paprsek, 5- vodorovný pryskyřičný kanálek, 6- svislý pryskyřičný kanálek, 7- dvojtečka