Princip, jednotlivé fáze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Advertisements

Dýchací řetězec Viz též přednášky prof. Kodíčka (další materiály na webu)
Název Fotosyntéza Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metabolismus sacharidů
Ekologie fotosyntézy.
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
NÁZEV ŠKOLY Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec, Jeronýmova 425/27, příspěvková organizace, ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
přeměna látek a energie
Metabolismus sacharidů
Metabolismus sacharidů
FOTOSYNTÉZA.

DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Metabolismus sacharidů
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
FYZIOLOGIE ROSTLIN.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Fotosyntésa.
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Fotosyntéza Klára Mavrov.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC.
K. Hujová, J. Kondelík, J. Šimánek
Fotosyntéza a fyziologické děje s ní spojené
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KUB_06.
Fotosyntéza Světelná fáze.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sekundární procesy fotosyntézy
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.02 Anotace: Prezentace seznamuje s nejdůležitějším jevem na Zemi. Vzdělávací oblast: Organismy se schopností fotosyntézy Autor:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
Úvod.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
FOTOSYNTÉZA.
BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Fotosyntéza II. Sekundární procesy – fixace uhlíku
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
Prosím, vypněte mobilní telefony
Fotosyntéza Jiří Šantrůček Fyziologie rostlin_malá
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fotosyntéza II Jiří Šantrůček Úvod: Růst podmíněn výměnou látek v
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
Metabolismus sacharidů II. Anabolismus sacharidů Autotrofní organismy mají schopnost syntetizovat sacharidy z jednoduchých anorganických sloučenin – oxidu.
Fotosyntéza. Co to je? o Z řeckého fótos – „světlo“ a synthesis –„skládání“ o Biochemický proces, probíhá v chloroplastech (chlorofyl) o Mění přijatou.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – světelná fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_06C_20_Rozdělení.
FOTOSYNTÉZA. Co je fotosyntéza? Co je fotosyntéza? složitý biochemický proces, výrazný projev autotrofiesložitý biochemický proces, výrazný projev autotrofie.
F OTOSYNTÉZA Mgr. Jaroslav Najbert. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Metabolismus sacharidů
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Fotosyntéza.
Fotosyntéza.
(Citrátový cyklus, Cyklus kyseliny citrónové)
Fotosyntéza 12 H2O + 6 CO2 + E  C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Princip, jednotlivé fáze FOTOSYNTÉZA Princip, jednotlivé fáze

FOTOSYNTETICKÉ PIGMENTY chlorofyl a – modrozelený chlorofyl b – žlutozelený + karoteny, xantofyly – žluté a oranžové zbarvení

CHLOROFYL a, b

CHLOROFYL a nejdůležitější fotosyntetický pigment adsorbuje z viditelné oblasti světla červené a modrofialové záření

CHLOROPLAST chloroplasty v rostlinných buňkách

MECHANISMUS FOTOSYNTÉZY 2 fáze: Světelná fáze Temnostní fáze (Calvinův cyklus)

1.SVĚTELNÁ FÁZE jedná se o děj, který světlem vyvolá transport elektronů tento transport je spojený s fosforylací tato fáze – uskutečněna 2 pigmentovými fotosystémy fotosystém I. a fotosystém II. chlorofyly obou systémů se dostávají adsorpcí světla do excitovaného stavu

1.SVĚTELNÁ FÁZE Fotosystém I. – adsorbuje světlo o vlnové délce 700 nm (pigment P 700) Fotosystém II. – adsorbuje světlo o vlnové délce 685 nm ( pigmnet P 685) – tento proces je spojen s FOTOLÝZOU VODY tento elektronový transport může probíhat : cyklicky (cyklická fosforylace) necyklicky (necyklická fosforylace)

CYKLICKÁ FOSFORYLACE světelné kvantum (foton) excituje fotosystém I. excitace se projeví prudkým vzrůstem energie jednoho z elektronů molekuly chloforylu elektron je vymrštěn a systémem přenašečů elektronů je zachycen nejznámějším přenašečem je FEREDOXIN (protein s vysokým obsahem Fe a S) elektron uvolněný z feredoxinu se vrací přes CYTOCHROMY zpět do chlorofylu na výchozí energetickou hladinu

CYKLICKÁ FOSFORYLACE jeho energie je využita pro tvorbu ATP cyklická fosforylace v buňce hromadí ATP ADP + P UV, chlorofyl ATP + VODA

NECYKLICKÁ FOSFORYLACE složitější proces spojený s fotolýzou vody (voda – substrát chemických změn) elektron uvolněný z chlorofylu je pomocí přenašečů předán koenzymem NADP+ koenzym NADP+ se příjmem H. (radikálu vodíku) redukuje na NADPH, který je redukčním činidlem v Calvinově cyklu

NECYKLICKÁ FOSFORYLACE do molekuly chloroplastu se na místo elektronu využitého k redukci NADP+ vrací elektron ze skupiny OH- disociované vody 4 OH. 2 H2O + O2 chloroplasty uvolňují jako vedlejší produkt kyslík z vody

SCHÉMA NECYKLICKÉ FOSFORYLACE 2 NADP+ + 2 ADP + 2P + 2H2O UV, chlorofyl 2 NADPH + 2 ATP + O2 + 2H+ H+ v konečné fázi fotosyntézy

2. TEMNOSTNÍ FÁZE CALVINŮV CYKLUS v této fázi se do děje zapojuje CO2 Význam cyklu: 1. vznik hexózy z CO2 2. obnova ribulóza-1,5 – bisfosfátu podle mechanismu zapojení se CO2 do Calvinova cyklu rozeznáváme: C3 – rostliny C4 – rostliny CAM - rostliny

C3 - ROSTLINY pro C3 rostliny je charakteristický Calvinův cyklus s akceptorem ribulóza-1,5-bisfosfát

C4 - ROSTLINY - pro C4 rostliny je typický HATCH-SLACKŮV CYKLUS(cyklus dikarboxylových kyselin) - primárním akceptorem CO2 je FOSFOENOLPYRUVÁT, enzymem je fosfoenolpyruvátdekarboxyláza vznikají C4 – dikarboxylové kyseliny - patří sem rostliny tropické a subtropické (cukrová třtina, proso, kukuřice,...)

C4 - ROSTLINY C4 – rostliny: mají odlišnou anatomickou stavbu listu mají větší nároky na příjem CO2, světla a tepla mají nižší rychlost transpirace mají vyšší produkci sušiny v mechanismu cyklu se vyskytuje dvojí dekarboxylace (v části listu prostorově oddělené) mají velmi efektivní fotosyntézu (tj. vysoký podíl fotosynteticky fixovaného CO2, který není uvolněn dýchacími procesy)

CAM – ROSTLINY (Crassulacean Acid Metabolism) jedná se o proces v sukulentních rostlinách v nadzemních částech rostliny v noci stoupá obsah kyselin, ve dne klesá obsah škrobu má tendenci opačnou odehrávají se zde dvě karboxylace, ale časově jsou oddělené: ( v noci fixují CO2, který vzniká odbouráváním škrobu a vzniká MALÁT do vakuol z vakuol je ve dne odveden a dekarboxylován jako u C4 rostlin

VLASTNOSTI CAM - ROSTLIN stanoviště – sucho, krátké a horké dny, chladné noci velmi ekonomická regulace hospodaření s vodou – chladné noci průduchy otevřeny, přes teplé a horké dny jsou naopak průduchy zavřeny

PODMÍNKY FOTOSYNTÉZY 1. CO2

PODMÍNKY FOTOSYNTÉZY 2. Intenzita a kvalita světla 3. Teplota 4. Voda

PODMÍNKY FOTOSYNTÉZY

FOTOCHEMICKÁ FÁZE