Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Počítačové sítě Přenosová média
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Síťové karty, parametry
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačové sítě.
Informatika Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Počítačové sítě – teorie
PC SÍTĚ I.
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.
Počítačové sítě.
Návrh počítačové sítě malé firmy
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
Vysvětlit způsob zapojení sítě peer to peer a sítě klient–server - pojmy LAN a WAN - znát základní technické díly, nutné pro výstavbu sítě (síťová karta,
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Protokol TCP/IP a OSI model
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Počítačové sítě. je skupina počítačů (uzlů), popřípadě periferií, které jsou vzájemně propojeny tak, aby mohly mezi sebou komunikovat. Počítačová síť.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Počítačové sítě LAN Pavlína Kolbábková.
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Síť peer-to-peer V překladu „rovný s rovným“
Počítačové sítě vložit obrázek nějaké pavučiny
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_540.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Přenosová média Jan Suchánek. koaxiální kabel nízké pořizovací náklady, odolné vůči elektromagnetickému rušení, snadné připojení další stanice, nízká.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Informatika Milan Šimek
Počítačové sítě Základní pojmy.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Základy informatiky část 6
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Úvod do počítačových sítí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
PB169 – Operační systémy a sítě Architektura poč. sítí, model OSI Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Počítačové sítě – drátové i bezdrátové
Internet - historie.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT Počítačové sítě Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT

Osnova: Výhody práce v síti Počítačové sítě: základní pojmy OS protokoly Přenosová média používaná v počítačových sítích Odkazy: http://www.svetsiti.cz

Výhody práce v síti komunikace mezi uživateli přenos souborů přenos textových zpráv - elektronická pošta přenos souborů i netextových (obrázky, přeložené programy) sdílení dat jednotlivými uživateli přístup do databází, sdílení datových souborů bezpečnost dat možnost nastavení práv na složky a soubory sdílení aplikačních programů sdílení technických zařízení tiskáren archivace dat

Počítačové sítě - základní pojmy: network síť, skupina počítačů a dalších zařízení, které jsou spojené komunikačními prostředky (např.kabely, tel.linky, mikrovlnná pojítka) paket (packet) datová jednotka (skupina bitů s pevně definovaným formátem), která se přenáší mezi komunikujícími stanicemi jako celek. Paket obsahuje záhlaví s řídícími informacemi (adresu odesílatele a příjemce, délku paketu, atd.) protokol protokol je standard komunikace protokol definuje jak budou programy mezi sebou v síti komunikovat - jak má vypadat zpráva jednoho programu druhému, na co se může program zeptat, jaké odpovědi obdrží

Počítačové sítě - používané protokoly TCP/IP - skupina protokolů, slouží ke komunikaci v různorodých sítích (různé počítače, různé OS ), průmyslový standard sítě Internet, to znamená, že všechny počítače v síti Internet komunikují právě protokoly z rodiny TCP/IP, která zahrnuje téměř 100 protokolů

TCP/IP skupina protokolů TCP/IP (Transport Control Protocol / Internet Protocol) IP – stará se o přenos packetů od odesílatele k příjemci TCP – vytváří spojení, zajišťuje spolehlivost přenosu, stará se o přenos packetů od odesílatele k příjemci, ověřuje doručení packetu, přenášená data nejsou šifrovaná SSL (Secure Sockets Layer) – zajišťuje bezpečný, šifrovaný mechanismus přenosu (zabezpečení přenosu web. stránek) HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) – protokol pro realizaci web.stránek SMTP, POP3, IMAP4 – komunikace v síti, el.pošta

Referenční model ISO/OSI 1. Fyzická vrstva 2. Spojová vrstva 3. Síťová vrstva 4. Transportní vrstva 5. Relační vrstva 6. Prezentační vrstva 7. Aplikační vrstva

Počítačové sítě - rozdělení podle rozsahu: LAN (Local Area Network) MAN (Metropolitan Area Network) WAN (Wide Area Network) podle topologie sběrnice kruh hvězda podle přístupu počítače do sítě: peer-to-peer (rovný s rovným) client-server (zákazník - služebník)

Počítačové sítě - podle rozsahu: LAN (Local Area Network): propojení dvou a více počítačů pomocí síťových karet a kabelů většinou síť v rámci jedné organizace (obsahuje řádově desítky až stovky počítačů) uživatel má k dispozici disky na jiném počítači a dále zařízení, která jsou připojená v síti, tj. nikoliv na jeho počítači příklad: počítačová síť ve škole

Předmět : Informatika a výpočetní technika Připravila :I.Pechová Počítačové sítě - podle rozsahu: WAN (Wide Area Network): spojuje jednotlivé sítě MAN a LAN obsahuje tisíce počítačů příklad: Internet

Počítačové sítě - podle topologie: sběrnice kruh hvězda

Počítačové sítě - podle přístupu počítače do sítě: peer-to-peer: spojení zcela samostatně fungujících, plnohodnotných počítačů žádný počítač není stále server a žádný počítač není stále client každý počítač může být v jistém okamžiku serverem i clientem vhodné pro sítě s menším počtem počítačů (do 10)

Počítačové sítě - podle přístupu počítače do sítě: Client-Server: v Čechách označení server se překládá jako řídící, centrální počítač síť se skládá z centrálního počítače (hardwarově vybaveného) a dalších počítačů (stanic) tj. je pevně určeno, které počítače jsou servery a které jsou pracovní stanice vhodné pro sítě s větším počtem počítačů (nad 10)

Client-Server: server má vlastní OS, zvládá souborové, tiskové a komunikační služby OS - administrator, uživatelé, skupiny, práva OS: Novell Netware Windows Server 2000 UNIX (FreeBSD)

Client-Server: HUB (rozbočovač): je rozbočovací zařízení, které větví přenášený signál a tím umožňuje rozšiřování sítě o další pracovní stanice Switch (přepínač): nešíří signál na všechny výstupy, ale pouze na výstup, pro který je určena (kam má data poslat pozná podle hlavičky paketu) Switch

Předmět : Informatika a výpočetní technika Připravila :I.Pechová Počítačové sítě - rozdělení - podle technologie Ethernet přenosová rychlost 10Mbitů/s Fast Ethernet (100 Mb/s) Gigabit Ethernet (1000Mb/s) ATM (155.52 Mb/s, plánováno až 2.488 Gb/s)

Přenosová média používaná v počítačových sítích média, kterými jsou přenášena data, hlasový signál nebo jiný typ signálu ke svému cíli jednou ze základních charakteristiky každého přenosového média je odolnost proti vnějšímu elektromagnetickému rušení mezi nejběžnější přenosová média patří: „drátový přenos“ elektrické vodiče koaxiální kabel (silný, tenký) kroucená dvoulinka optická vlákna bezdrátový přenos mikrovlnný satelitní

Přenosová média používaná v počítačových sítích optická vlákna signál se přenáší prostřednictvím světla nikoliv elektřiny mají velkou odolnost proti elektromagnetickému rušení jsou vhodné pro přenos velkého objemu dat vysokou rychlostí

Optické vlákno

Elektrické vodiče elektrické vodiče mezi nejběžnější přenosová média patří: elektrické vodiče kroucená dvoulinka (twisted pair) souběžně vedoucí vodiče se chovají jako anténa: pokud je jimi přenášen nějaký střídavý signál, vyzařují do svého okolí elektromagnetické vlny efekt „vyzařující antény" lze ale výrazně snížit, a to tím že se oba vodiče pravidelně zkroutí. nestíněná kroucená dvoulinka (UTP) vodiče jsou uloženy pouze v plastovém obalu, který představuje minimální stínění proti elektrickému rušení. stíněná dvojlinka (STP) je nejkvalitnější variantou uvedených kabelů, ale za vyšší cenu

Předmět : Informatika a výpočetní technika Připravila :I Předmět : Informatika a výpočetní technika Připravila :I.Pechová koaxiální kabel a kroucená dvojlinka (twisted pair)

Nejběžnější kategorie:  3 – 10 Mb/s, dnes historické  5 – 100 Mb/s (omezeně 1 Gb/s)  5e – 1 Gb/s  6 – 1 Gb/s (omezeně 10 Gb/s)  6a – připravováno 10 Gb/s Počítačová síť bez aktivních prvků (např. spojení dvou počítačů) Počítačová síť s aktivními prvky

Přenosová média používaná v počítačových sítích bezdrátový přenos mikrovlnné spojení - používá směrovaných antén, je nutná přímá viditelnost mezi spojovanými body

Realizace sítě v rámci budovy Předmět : Informatika a výpočetní technika Připravila :I.Pechová Realizace sítě v rámci budovy Realizace sítě v rámci budovy strukturovaná kabeláž, u které se pro horizontální rozvody (v rámci patra) používá kroucená dvojlinka a pro vertikální rozvody je použito optické vlákno