Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Přemyslovští králové a jejich doba
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vrchol přemyslovského státu
Přemyslovci.
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 18
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
III/2 XV A
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ291 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Mgr. Michaela Psíková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
VY_32_INOVACE_1D.7.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Kocourková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Poslední Přemyslovci  Materiál je určen pro žáky 4.ročníku ZŠ.  Je zaměřen na osobnost Václava II. A Václava III.  Děti se formou videí „Dějiny udatného.
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
o králi Přemyslu Otakaru II.
Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Anežka, Přemysl Otakar II. a Václav II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně.
České země v době Přemyslovců 4. ročník
Přemysl Otakar II. Petr Procházka „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Poslední Přemyslovci – část druhá
Člověk a společnost, Dějepis
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
Člověk a společnost, Dějepis
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Přehled významných panovníků
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Obchodní akademie, Střední odborná škola
zpracovaný v rámci projektu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2146 Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SADA č. XII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA XII_D, DUM č.5 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Název: Český stát dědičným královstvím Autor: Mgr. Soňa Jarošová Stručná anotace: Další čeští králové z rodu Přemyslovců Metodické zhodnocení: Aktivita určená pro žáky sedmých ročníků – pilotáž dne 9.1.2012 v 7.A Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

I. Významné osobnosti vrcholného a pozdního středověku / část 2. Kdo jsem? Jsem jediný syn a nástupce. Českým králem jsem se stal roku 1253. Přesto, že jsem menšího vzrůstu, nebojím se žádných soubojů a bitev. Za manželku jsem si vzal rakouskou šlechtičnu, ženu , která byla starší než já a navíc nebyla přitažlivá. Sňatkem jsem však získal rakouské země. Manželství bylo bezdětné. Po dlouho trvajících neshodách bylo rozvedeno. Se svou milenkou Anežkou jsem měl tři levobočky. Usiloval jsem také o dědictví uherské. Podařilo se mi to až v roce 1260, kdy jsem porazil uherské vojsko a připojil Štýrsko. Oženil jsem se s vnučkou uherského krále. Byla velmi krásná. Snažil jsem se získat titul římského krále. Nepodařilo se. Zvolen byl můj protivník, ambiciózní, avšak méně významný Habsburk. Rivalita mezi námi vyvrcholila v bitvě roku 1278. Byl jsem bohatý a úspěšný král. Svými zahraničními výboji jsem značně rozšířil území českého státu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

II. Otázky a úkoly Kdo jsem? Kdo byl mým otcem? Zjisti jméno mé první manželky (viz. tajenka). Kdo je levoboček? Zjisti o kterou slavnou bitvu roku 1260 se jedná? Kterého uherského krále jsem porazil? Proč se mi nepodařilo stát se římským králem? Kdo se stal římským králem místo mě? a) Kde proběhla osudná bitva roku 1278? b) Kde se toto místo nachází (dnešní stát a nedaleké město)? Jak bitva dopadla a proč? Jak se mi říkalo a proč? a) Které země patřily k českému království za mé vlády? Najdi na mapce. 12. b) Ke kterému moři za mé vlády území českého království sahalo? (podívej se na mapku) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

Památník bitvy na Moravském poli III. Obrázky Památník bitvy na Moravském poli Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

Území Přemysla Otakara II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

Přemysl Otakar II. jako moravský markrabě Přemysl Otakar II. – obr. z počátku 18 st. Přemysl Otakar II. jako moravský markrabě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

Rudolf I. Habsburský Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

Pečeť Markéty Babenberské Markéta Babenberská Pečeť Markéty Babenberské Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

IV. Kdo jsem Můj otec zemřel roku 1278 na bitevním poli. Jsem jeho jediný syn a nástupce. Nemohl jsem se však hned ujmout vlády, byl mi určen poručník, můj strýc. Rozhodoval místo mě. Země v ten čas velmi trpěla. Ke mně se strýc choval také velmi nepěkně. Nechal mě uvěznit na jednom z hradů. Poté mě odvezl do Saska. Byla to pro mě 5 let útrap, nedostatku a hladu. Na nátlak české šlechty mě musel strýc propustit. Když jsem usedl na trůn, bylo mi 12 let. V té době byl v zemi nejmocnějším mužem z rodu Vítkovců, který se oženil s mou matkou. Usiloval o královskou korunu. Dal jsem ho zatknout a později popravit. Obklopoval jsem se rádci z řad církve a nejvýznamnějších českých šlechtických rodů. Nechal jsem založit nedaleko Prahy cisterciácký klášter. Roku 1300 jsem provedl mincovní reformu a dal razit nové mince. Vydal jsem nový horní zákoník. Ve svých rukou jsem měl tři královské koruny. Trpěl jsem dědičnou chorobou posledních Přemyslovců. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

V. Otázky a úkoly Kdo jsem? Jak se jmenoval můj strýc (poručník)? Jak se jmenoval nejmladší šlechtic z rodu Vítkovců? Jak se jmenoval klášter, který jsem dal založit? Jak se nazývají nové mince, které jsem nechal razit? Které tři královské koruny jsem získal? Zjisti a ohodnoť období vlády Braniborů v Čechách. Který český hudební skladatel napsal operu neslavného období vlády Braniborů v Čechách a jak se opera jmenuje? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

VI. Obrázky Zbraslavský klášter Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

Václav II. Pražský groš Václava II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

VII. Kdo jsem Jsem druhé dítě Václava II. Jsem jedno z dvojčat, moje sestra Anežka velmi brzy v dětském věku zemřela. Říkalo se o mně, že jsem ušlechtilý, pohledný, přírodou velmi dobře obdařený, nadaný. Ovládal jsem čtyři jazyky (latinský, německý, uherský a český). Nebyl jsem příkladným nástupcem svého otce. Vladaření mě moc nezajímalo, pořádal jsem pitky s dalšími šlechtickými synky, využíval nevěstky, rozdával majetek. Nezajímaly mě názory mých rádců. Za své vlády jsem toho pro české království nestihl udělat mnoho. Kraloval jsem třem zemím. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

Kterým třem zemím jsem kraloval? VIII. Otázky a úkoly Kdo jsem? Kterým třem zemím jsem kraloval? Proč jsem nestihl pro svou zemi za své vlády vykonat mnoho? Co se stalo roku 1306 a co to znamenalo pro český stát? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

Socha Václava III. v Olomouci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

IV. Křížovka Tajenka: Markéta . . . . . . . . . . . 1.   2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. Tajenka: Markéta . . . . . . . . . . . Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

X. Otázky ke křížovce strýc a poručník Václava II. (Ota . . .) autor nejstarší česky psané kroniky (počátek 14. st.) přízvisko Boleslava II. druhá manželka Václava II. (Eliška . . .) budova, ve které se Židé scházejí k motlitbám rodový (šlechtický) znak příběhy o životě a skutcích světců stál v čele vesnice duchovní, kteří šířili křesťanskou víru mezi nevěřícími nebo lidmi jiného vyznání nejvýznamnější čin Boleslava II. (973 založení . . .) francký kupec Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

Klíč II. 1) Přemysl Otakar II. II. 2) Václav I. II. 3) viz. tajenka II. 4) nemanželský syn II. 5) u Kressenbrunnu II. 6) Bela IV. II. 7) pro německá knížata a papeže jsem byl příliš silný panovník II. 8) Rudolf Habsburský II. 9a) na Moravském poli II. 9b) Rakousko, Vídeň II. 10) Přemysl Otakar II. prohrál, zahynul, neměl podporu většiny českých šlechticů II. 11) král železný a zlatý, byl jsem mocný a bohatý II. 12a) Čechy, Morava, Chebsko, Horní a Dolní Rakousy, Štýrsko, Korutany, Kraňsko II. 12b) k Jaderskému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

V. 1) Václav II. V. 2) Ota Braniborský V. 3) Záviš z Falkenštejna V V. 1) Václav II. V. 2) Ota Braniborský V. 3) Záviš z Falkenštejna V. 4) Zbraslav - nedaleko od Prahy V. 5) pražské groše V. 6) českou, polskou, uherskou V. 7) zlé časy, veliká neúroda, hladomor, epidemie, drancování braniborskými vojsky V. 8) Smetana, Braniboři v Čechách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

VIII. 1) Václav III. VIII. 2) českým, polským, uherským VIII VIII. 1) Václav III. VIII. 2) českým, polským, uherským VIII. 3) byl jsem zavražděn v Olomouci při tažení do Polska VIII. 4) - vymření Přemyslovců po meči (Václav III. –poslední mužský potomek rodu Přemyslovců) - volba nové dynastie (Lucemburků) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

IV. Tajenka Markéta BABENBERSKÁ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová

Citace Památník bitvy na Moravském poli [cit. 2011-12-30] – dostupný pod licencí Public domain na www-http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/D%C3%BCrnkrut_feld.jpg Území Přemysla Otakara II. [cit. 2011-12-30] – dostupný pod licencí Public domain na www-http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Duernkrut3.jpg Přemysl Otakar II. [cit. 2011-12-30] – dostupný pod licencí Public domain na www-http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d6/Otakar_2_P%C5%99emysl.jpg Přemysl Otakar II. jako moravský markrabě [cit. 2011-12-30] – dostupný pod licencí Public domain na www - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/PO2jakomormarkrabe.jpg Rudolf I. Habsburský [cit. 2011-12-30] – dostupný pod licencí Public domain na www http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rudolph_I_of_Germany_-_stained_glass_window.jpg Markéta Babenberská [cit. 2011-12-30] – dostupný pod licencí Public domain na www - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Margarete_von_Babenberg.JPG Pečeť Markéty Babenberské [cit. 2011-12-30] – dostupný pod licencí Public domain na www http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mark_babendb--1260.jpg Zbraslavský klášter [cit. 2011-12-30] – dostupný pod licencí Public domain na www - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zbraslav10.jpg Václav II. [cit. 2011-12-30] – dostupný pod licencí Public domain na www - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Waclav_2.jpg Pražský groš Václava II. [cit. 2011-12-30] – dostupný pod licencí Public domain na www - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Pr_gros_vaclav2.jpg Socha Václava III. [cit. 2011-12-30] – dostupný pod licencí Public domain na www http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wenceslaus_III_of_Bohemia_statue.jpg Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová