Diskuse pořádaná časopisem Marathon

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
Hodnotová orientace svobodné generace
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Nejbližší úkoly III (Do prázdnin a na prázniny) Radim Valenčík VŠFS květen 2010.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Metodologie historického výzkumu volného času
Pedagogika volného času (VČ)
Bibliografická a rešeršní činnost
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Kulturní vzorce na příkladu ekonomických struktur vlastnické vztahy v období pozdní normalizace.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Registrace podle EMAS III
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
ZÁKLADY SOCIOLOGIE Co je sociologie Předmět sociologie
Západočeská univerzita v Plzni Partner pro SOČ v Plzeňském kraji? Irena Vlachynská, Karel Jedlička Seminář pro autory SOČ, , Plzeň.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
1 Ekonomický růst a trh práce (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, prosinec 2004.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Nejbližší úkoly IV (Do prázdnin a na prázniny) Radim Valenčík VŠFS květen 2010.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Stát a ekonomika Petr Machala. ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Úvod do učiva občanské výchovy
Psychologie trhu Úvod.
122 - Katedra ekonomiky a řízení ve stavebnictví Teorie řízení.
Nashova rovnováha v elementárním redistribučním systému
„Proč se zhoršují výsledky českého školství? (A co s tím?)“ (A opravdu se zhoršuje?) Fontes Rerum Radim Valenčík VŠFS.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Nové v Teorii redistribučních systémů (Něco jako Vorrede k vystoupení J. Miholy) Radim Valenčík VŠFS
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Postavení pedagogiky mezi vědami
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 4: Marketingové řízení MSP.
TEZE KOREFERÁTU NA ZÁVĚREČNÉ KONFERENCI PROJEKTU V.I.P. INOVACE – ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Realizátor projektu: BIC Brno,s.r.o. Vedoucí týmu vědecko- pedagogických.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Pedagogické disciplíny
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.12
Základní filozofické otázky
Výměna dobré praxe v rámci projektu „Domovník-preventista“
Transkript prezentace:

Diskuse pořádaná časopisem Marathon Sebereflexe naší společenské reality Diskuse pořádaná časopisem Marathon Radim Valenčík VŠFS 8. 12. 2010

_________________________________________ Filozofie, ekonomie, politologie, sociologie, psychologie, historiografie MARATHON   Zvláštní číslo/2010 číslo 99 _________________________________________ Teoretický časopis věnovaný otázkám postavení člověka ve světě, ve společnosti, v současném dění Internet: http://www.valencik.cz/marathon Vydává: Radim Valenčík jménem Otevřené společnosti příznivců časopisu MARATHON Vychází od listopadu 1996 Registrační značka: MK ČR 7785 ISSN 1211-8591 Redigují: Vladimír Prorok e-mail: prorok@vse.cz Pavel Sirůček e-mail: sirucek@vse.cz Radim Valenčík (224933149) e-mail: valencik@cbox.cz Redakce a administrace: Radim Valenčík, Ostrovní 16 110 00 Praha 1 tel.: 224933149

Obsah: 1. ÚVODNÍ POZNÁMKA 2 2. HLAVNÍ MATERIÁL 3 PODMÍNKY A PŘEDPOKLADY, ZA KTERÝCH SE VYPLATÍ SPOLUPRÁCE (PETR WAWROSZ) 3 Několik poznámek k podmínkám a předpokladům, za kterých se vyplatí spolupráce (Radim Valenčík) 14

Připomínáme, že se blíží vydání 100. (. ) čísla našeho časopisu Připomínáme, že se blíží vydání 100. (!) čísla našeho časopisu. Podle propočtu by se mělo současně jednat o první číslo roku 2011, které bude vydáno 15. ledna 2011 a jehož uzávěrka bude měsíc před tím, tj. 15. prosince 2010. Jako vhodné téma se nám zdá Sebereflexe naší společenské reality v několika aspektech – z hlediska civilizace (kam jsme došli a co dál), z hlediska smyslu, z hlediska toho, o co jde apod. Uvítáme příspěvky na dané téma, které vždy v úvodní poznámce stručně představíme (formou prezentace hlavní myšlenky) a pak nejlepší z nich do kulatého čísla zařadíme, ostatní, které projdou recenzním řízením) budeme publikovat průběžně v dalších číslech.

Otázky: 1. Kam jsme došli a co dál? 2. Jaký je smysl bytí a žití? 3. O co v současné době jde? 4. Na čem založit seberflexi současného dění ve výše uvedených kontextech?

Ad 1.: Kam jsme došli a co dál? Stojíme na prahu konstituování vzdělanostní společnosti, což je změna srovnatelná s průmyslovou revolucí. Problémem je hlavně nutnost zlomu setrvačných trendů, což má i zájmový kontext.

Ad 2.: Jaký je smysl bytí a žití? Smysl jako vztažení k „přesahu“. Co je „přesahem všech přesahů“, tím, co dává všemu smysl? Vize kvalitativně neomezené vývoje, který chápeme vždy jen v rámci setrvačných schémat.

Ad 3.: O co v současné době jde? Poprvé je v dějinách vytvořena možnost toho, aby „svobodný rozvoj každého byl podmínkou rozvoje všech a svobodný rozvoj všech podmínkou rozvoje každého“. Produktivní charakter toho, co člověku přináší uspokojení, pocit štěstí či radosti. Efektivnost nikoli jen úspory v sociální oblasti, ale též zvýšení produktivity sektoru sociálních služeb, tj. jejich zpětného vlivu na ekonomiku.

Ad 4. Na čem založit seberflexi současného dění ve výše uvedených kontextech? Teorie her jako „nastavení zrcadla“ nám samotným: - Jaký hry hrajeme a do jakých her jsme vtahováni. - Jak v těchto hrách obstát. - Jaké role přijímáme, jsou nám vnucovány či necháme si vnutit. (Konfrontace naší člověčí namyšlenosti s exaktním popisem slabostí, kterým můžeme podléhat.)

Děkuji za pozornost valencik@seznam.cz www.vsfs.cz – výzkum – Teoretický seminář EPS www.vsfs.cz/?id=1046 ACTA VŠFS www.vsfs.cz/?id=1042 www.valencik.cz (Marathon)