Arthur Schopenhauer „Člověk, balamucen nadějemi, tancuje do náruče smrti.“ Aneta Jelínková C4A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O lásce a milování Až se mě jednou zeptáš, jestli mám raději Tebe nebo svůj život, já Ti odpovím, že svůj život. A Ty odejdeš …. aniž bys věděla, že můj.
Advertisements

Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
POTŘEBY, HODNOTY, ZÁJMY Mgr. Michal Oblouk.
Automatické otáčení Osude lidí, jak podobáš se větru.
Člověk - tvor společenský
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Friedrich Nietzsche Kamil Závorka C4B.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
6. Je dobro dáno povinností?
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Friedrich Schelling Martin Mudruňka 7.AG.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Simona Belanová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.03/Be.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
O smutku a smrti.
Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ.
na psí život si většinou stěžují jen Ti ,
Emoce: Jak víme, že zvířata mohou cítit?
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Filosofická antropologie Konrad Lorenz
Husserlova teorie přirozeného světa
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Iracionalismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Filosofie úvod do problému....
Epikurejská a stoická etika
Veronika Řeháková C3B, PSY Datum vypracování:
Albert Camus Barbora Vaňková.
Jan Patočka Adam Neckář, C4A.
PORUCHA OSOBNOSTI NARCISMUS
 Tomáš Pešl C4B  Martin Heidegger  Život  Díla  Otázky  Zdroje.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
VY_32_INOVACE_PSYPS12160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Charakter Pavel Šuranský.
DOBRO A ZLO – etické kategorie
Kantova etika EVŽEN POUR, C4A. Kantova etika  1785 – Základy metafysiky mravů  Podmínky mravního života  Hypotetický imperativ – podmíněný z vnějšku.
D OBRO A ZLO Jakub Novák, C4A. D OBRO X Z LO Nekonečná rivalita protipólů Nikdy nepoznáme dobro bez zla Nekonečná bitva Nejvyšší a nejobecnější kategorie.
Přednáška K čemu je právní filosofie
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_326.FIL.34 Arthur Schopenhauer.
SPOLEČENSKÉ A HISTORICKÉ POZADÍ konec 19. století ve znamení ve znamení velkých změn vede ke katastrofickým představám, chaos, dezorientaci rychlé životní.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Na psí život si většinou stěžují jen Ti, kteří psa nikdy neměli …
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
„Barokní filosofie“ Racionalismus.
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Socializace Kejřová.
Arthur Schopenhauer narozen v Gdaňsku
Láska Martina Zachrlová
Arthur Schopenhauer narodil se v Gdaňsku
Dějiny evropského myšlení
Transkript prezentace:

Arthur Schopenhauer „Člověk, balamucen nadějemi, tancuje do náruče smrti.“ Aneta Jelínková C4A

Život 1788-1860 Německý filosof Pesimistická a iracionální filosofie, voluntarismus Ve Výmaru kontakt s Goethem Konkurence Hegel v Berlíně O vidění a barvách (1816), Svět jako vůle a představa Návaznost na Kanta v iracionalismu (svět jevů x skutečnost)

Poznání intuitivní – bezprostřední, dominantní abstraktní (reflexivní) – poznávání rozumem, submisivní

Pesimistická filosofie slast je zdánlivá, štěstí je dočasná absence chtění a potřeb celý život strast, bolest, marné snažení > řešení rezignace, agónie „Podstatou bytí je smrt.“ smrt vykoupení z vědomí, uvědomující si strasti života nemožnost dosáhnout dlouhodobého štěstí, protože na jedno splněné přání je 10 nesplněných spokojenost až po rezignaci na měnění světa (odtržení od vůle)

Schopenhauerovo pojetí vůle představa člověka o sobě samém základní princip světa (svět je představa) slepý pud k životu není závislá na vnějších okolnostech zlo pramení z vnitřních rozporů vůle tělo=prostředník vůle, intelekt= prostředník vůle k racionalizaci pudů nedá se ovládat, kontrolovat, racionalizovat, je všemocná

Mezilidské vztahy člověk se nemění-vrozené neměnné vzorce chování přirozený egoismus, závist Láska: iluze k zachování rodu každý miluje to, co mu chybí kontraproduktivní šidítko za strast, ale přináší ještě 2x větší soucit a laskavost kontroverzní vztah k ženám-respektoval je, ale jen na kuchyňské úrovni

Arthurovy myšlenky „Teprve až vnikne do lidí ona prostá, nad všechnu pochybnost povznesená pravda, že zvířata jsou v podstatě totéž, co my, přestanou být zvířata bez práv a nebudou vydána ukrutnosti každého kluka... Soucit se zvířaty souvisí tak těsně s dobrou povahou, že lze bezpečně tvrdit, že ten, kdo je ke zvířatům krutý, nemůže být dobrý.“ „S ženami je to jako s husami. Všechno na nich můžeš užít - brků, chmýří i masa. Kam hmátneš, vše je hezké a dobré, jen zobák je k ničemu, u hus i u žen.“ „Velcí duchové pobývají jako orlové ve výškách sami.“

„Družnost patří k nebezpečným, ba zhoubným zálibám, poněvadž nás přivádí ve styk s bytostmi, jejichž většina je morálně špatná a intelektuálně tupá nebo zvrácená. Nespolečenský je ten, kdo je nepotřebuje.“ „Všechno na světě můžete chtít, jenom nemůžete chtít, aby se vám chtělo.“ „Morálkou nemůže být navozena pravá ctnost, ta musí vznikat vždy z intuitivního poznání, jež uznává v cizím individuu tutéž bytost jako ve vlastním.“ „Oženit se znamená zdvojnásobit své povinnosti a napůl omezit svá práva.“

Zdroje http://citaty.net/autori/arthur-schopenhauer/?page=3 22.1.2015 http://citaty.net/autori/arthur-schopenhauer/?page=3 22.1.2015 http://cs.wikipedia.org/wiki/Arthur_Schopenhauer 22.1.2015 http://cs.wikipedia.org/wiki/Voluntarismus 22.1.2015 http://www.studuj-jinak.cz/referaty/nahled/filosofie-schopenhauera- kierkegaarda-a-nietzscheho 22.1.2015 http://www.sfiles.host.sk/work/schopenhauer.html 22.1.2015