Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Advertisements

Autor výukového materiálu: Mgr. Kučírková Klára Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu: Září 2011 Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 17
Obrázky: zdroje Snímek 4 - cbkladno
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
VY_12_INOVACE_ČJL1.41 VY_12_INOVACE_ČJL1.41
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Souhvězdí.
Autor výukového materiálu:Monika Matoušková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu: Číslo klíčové.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“
VY_32_INOVACE_06 - Aktivačně-motivační vlastnosti
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
Autor výukového materiálu:Mgr. Kučírková Klára Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu:Září 2011 Číslo klíčové.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tsunami VY_32_INOVACE_ 10 Tsunami.
Nejstarší formy náboženství
Starověká Kréta 6. ročník.
Temná staletí Antické Řecko.
Starověké Řecko I. počátky.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
BOHOVÉ OLYMPU dějepis.
Barokní architektura VY_32_INOVACE_ 09 Barokní architektura.
Autor výukového materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky se základní sestavou PC a dalšími.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.02 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 02 Název materiálu:Fruit Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
VY_32_INOVACE_17 Asie - Čína - Velká čínská zeď
Autor výukového materiálu: Mgr. Klára Viznerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Únor 2013 Číslo.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.04 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 04 Název materiálu:Toys Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. L.Krivjanský Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Období antiky.
Autor výukového materiálu:Monika Matoušková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu: O12 Číslo klíčové.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Burgetová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Digitalizace výuky Příjemce
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Člověk a jeho svět Moje vlast, moje bydliště Opakujeme české pověsti VY_32_INOVACE_18 Sada 9 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
Starověké Řecko 6. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k opakování a procvičování slovní zásoby.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Papežová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Minojská Kréta Dagmar Zemanová
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
VY_12_INOVACE_Tru_I_30 Název Eduard Petiška, Staré řecké báje a pověsti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
MÝTUS, BÁJE Literatura 6. roč..
Starověké Řecko I. počátky.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): VY_32_INOVACE _10 Autor materiálu: Mgr. Lucie Plechatá Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Český jazyk, 7. ročník Téma: Báje II Anotace: Žáci si připomenou staré řecké báje, seznámí se s řeckými bohy a bájnými postavami. Materiál byl vytvořen (datum, období): 19. 12. 2011 Ověření ve výuce: 27. 3. 2012, 7. B, Mgr. Lucie Plechatá VY_32_INOVACE_10_Báje II

Báje starověkého Řecka Báje II Báje starověkého Řecka VY_32_INOVACE_10_Báje II

Odkaz Antického Řecka Do dnešních dnů nás obklopují antické řecké stavby a sochy. Součástí češtiny je mnoho řeckých slov (keramika,magnet,bajka, komedie, kolos,geometrie, muzeum, stadion,demokracie) Řekové vytvořili mnoho literárních děl, které posloužili jako inspirace jiným národům (např. Homérovy eposy) Řekové položili základy několika vědních oborů (filosofie). Do našeho podvědomí vstoupili řečtí bohové. VY_32_INOVACE_10_Báje II

Dokážeš správně doplnit tabulku? 12 olympských bohů Dokážeš správně doplnit tabulku? Bůh/bohyně charakteristika Nejvyšší bůh sídlící na Olympu Poseidon Vládce podsvětí Héra Bohyně rodinného krbu, ochránkyně obcí a států Athéna Bohyně zvěře a lovu, měsíce Afrodité Bůh zuřivé války Apollón Oheň a kovářství, zbrojíř bohů Hermés Vytisknout tabulky. VY_32_INOVACE_10_Báje II

Nejvyšší bůh sídlící na Olympu Poseidon Vládce vodstva, moří Hádes Bůh/bohyně charakteristika Zeus Nejvyšší bůh sídlící na Olympu Poseidon Vládce vodstva, moří Hádes Vládce podsvětí Héra Ochránkyně manželství a rodinného krbu Hestia Bohyně rodinného krbu, ochránkyně obcí a států Athéna Bohyně moudrosti, vítězné války, spravedlnosti, práva a umění Artemis Bohyně zvěře a lovu, měsíce Afrodité Bohyně lásky a krásy Áres Bůh zuřivé války Apollón Světla a umění, ochránce života a pořádku, neomylný střelec a věštec Hefaistos Oheň a kovářství, zbrojíř bohů Hermés Posel bohů, průvodce zemřelých, bůh poutníků, obchodníků, vynálezců, řečníků, cestovatelů, atlketů, zlodějů VY_32_INOVACE_10_Báje II

Poznáš, o kterou postavu z řeckých bájí se jedná? „Patřím k Titánům, pomohl jsem lidem získat oheň, Zeus mě nechal přikovat a každý den přicházím o své vnitřnosti.“ „Nechal jsem se unést závistí a zabil jsem svého příbuzného. Musel jsem prchnout na ostrov, kde jsem stvořil bludiště pro obávaného netvora. Z ostrova mi pomohl utéct další můj vynález, ale přišel jsem o nejbližšího člověka.“ „Stal jsem se pastýřem, soudcem, únoscem a manželem nejkrásnější ženy na světě. Způsobil jsem zkázu svému rodnému městu.“ „Byl jsem nejudatnějším bojovníkem řeckých achajských vojsk za války s Trójany. Díky mé matce jsem odolával všem nepřátelským střelám, dokud si jedna z nich nenašla mé zranitelné místo.“ Zapisují si své typy na papír. VY_32_INOVACE_10_Báje II

Poznáš, o kterou postavu z řeckých bájí se jedná? „Měla jsem být obětována poslednímu Titánovi, ale zachránil mě Diův levoboček, který se nebál postavit i jiným obludám. Po mně, mé matce i mém zachránci se dodnes jmenují souhvězdí.“ „Předstíral jsem šílenství, abych nemusel opustit rodinu. Bojoval jsem v 10 let trvající válce. Dalších 10 let mi trvalo, než jsem se přes různá úskalí vrátil a pobil nápadníky mé věrně čekající ženy.“ „Vychoval mě kentaur, plavil jsem se s Argonauty, abych získal drahocennou kůži berana, nedodržel jsem daný slib, proto jsem přišel o své děti.“ „Jsem královská dcera, kterou unesl nejvyšší z bohů v přestrojení za býka, stala jsem se matkou jeho levobočků vládnoucích na Krétě a dala jsem název kontinentu.“ Zapisují si své typy na papír. VY 32 INOVACE 10 Báje II VY_32_INOVACE_10_Báje II

Ukázka č. 1 – Prométheus Ukázka č. 2 - Daidalos Ukázka č. 3 - Paris Řešení Ukázka č. 1 – Prométheus Ukázka č. 2 - Daidalos Ukázka č. 3 - Paris Ukázka č. 4 – Achilles Ukázka č. A – Andromeda Ukázka č. B – Odysseus Ukázka č. C– Iásón Ukázka č. D - Európa VY_32_INOVACE_10_Báje II

Přiřaď k sobě bájné dvojice: Penelopé Perseus Přiřaď k sobě bájné dvojice: Héra Helena Théseus Paris Iásón Persefoné Odysseus Ariadné Zapisují si na papír. Červená srdce – muži, růžová ženy. Andromeda Zeus Hádes Médea VY_32_INOVACE_10_Báje II

Řešení Perseus Andromeda Paris Helena Ariadné Iásón Théseus Odysseus Médea Penelopé Hádes Zeus Persefoné Héra VY_32_INOVACE_10_Báje II

Zkus vysvětlit slovní obraty pocházející z řecké mytologie: Tantalova muka Pandořina skříňka Sisyfovská práce Augiášův chlév Mluvit jako Pýthie to byla odysea Achillova pata silný jako Herkules Štvaly ho jako Fúrie trojský kůň Paridův soud jablko sváru VY_32_INOVACE_10_Báje II

Skupinová práce V loňském roce jsme společně přečetli Staré řecké báje a pověsti od Eduarda Petišky. Připravte si výjev z kterékoli báje v podobě živého obrazu. Pomyslete na rekvizity i rozložení postav, aby spolužáci z ostatních skupin mohli uhádnout, o jakou scénu se jedná. Čím více skupin vaši ukázku správně pojmenuje, tím více získáváte bodů. Další body získáte po odhalení živých obrazů ostatních skupin. VY_32_INOVACE_10_Báje II

Použité zdroje: Obrázky. [cit. 2013-04-22]. Dostupné z: Truhla http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=truhla&ex=1#ai:MC900232933| Trójský kůň http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=k%C5%AF%C5%88&ex=1#ai:MC900412496|mt:1| VY_32_INOVACE_10_Báje II