Výrok „Počítač je pouze tak inteligentní jako jeho uživatel.“ (Radek Lochman, dnes)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

ŘÍDÍCÍ STRUKTURY - PODMÍNKY
Operační systémy. OPERAČNÍ SYSTÉMY pomoc operátorovi, podpora vlastností reálného času, víceuživatelských a více úlohových systémů.
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
Procesory Filip Skulník.
Úvod. Základní úrovně: hardwarová (procesory, jádra) programová (procesy, vlákna) algoritmická (uf... ) Motivace: zvýšení výkonu redundance jiné cíle,
Zpracování programu programovatelným automatem. Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve.
Principy překladačů Architektury procesorů Jakub Yaghob.
Program Programátorský model procesoru Instrukční soubor
Instrukční soubor PIC16Fxxx osnova: Charakteristika instrukčního souboru Rozdělení instrukcí Časové průběhy (zpracování instrukcí)
Ř ADIČ RASTROVÝ, ELEKTROLUMINISCEN ČNÍ A VEKTOROVÝ.
Paměti RAM. 2 jsou určeny pro zápis i pro čtení dat. Jedná se o paměti, které jsou energeticky závislé. Z hlediska stavu informace v paměťové buňce jsou.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Modely konzistentnosti Ladislav Kotal PDS 2008Ladislav Kotal2 Konzistentnost Konzistentní = soudržný, neporušený, pevný Konzistenční model = dohoda.
PicoBlaze, MicroBlaze, PowerPC
Základy mikroprocesorové techniky
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Pokročilé architektury počítačů (PAP_02.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
TEP EEPROM č.8. EEPROM Téma EEPROM TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Adresy a adresování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloš Zatloukal.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Struktura počítače Klasické schéma počítače navrhnul v roce 1946 americký vědec maďarského původu John von Neumann ( )
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – dělení podle přístupu do paměti Ročník:3.
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Statické paměti RWM – RAM 1. část Ročník:3. Datum.
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Statické paměti RWM – RAM 2. část Ročník:3. Datum.
Real time jádro operačního systému Lukáš Hamáček.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Hardware osobních počítačů
Pokročilé architektury počítačů (PAP_03.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
Ondřej Šebesta. – Kapacita – přístupová doba – přístupová rychlost – Statičnost/dynamičnost – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Procesory.
Instrukce procesoru.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
Překladače Optimalizace © Milan Keršláger
Strojní programování. Uplatnění strojního programování: výroba složitějších součástí pomocí klasického programování se postupně stávala neefektivní a.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tabulkový procesor Použití nejběžnějších funkcí v Excelu, datové funkce, funkce uvnitř funkcí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Rozdělení počítačů. Počítače rozdělujeme podle mnoha kritérií z nichž některé dále probereme. Nejčastější rozdělení je na počítače typu :  CISC (Complex.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Stránkování MATĚJ JURIČIČ 2015/2016 EP1 SPŠ A VOŠ JANA PALACHA KLADNO.
Typy připojení k internetu
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
C# konzole – Podíl dvou čísel, podmínka IF
Jednočipové počítače – instrukční sada
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
(1) (Electronic Mail) je služba určená pro zasílání zpráv (pošty) mezi uživateli Každý uživatel, který chce přijímat poštu, musí mít zřízenou.
Transkript prezentace:

Výrok „Počítač je pouze tak inteligentní jako jeho uživatel.“ (Radek Lochman, dnes)

O co jde?  instrukce je rozdělena do několika stupňů  každý je vykonáván v rozdílném hodinovém cyklu  nejčastější je pětistupňová pipeline  stupně  1) výběr instrukce (čtení operačního znaku)  2) dekódování  3) výběr operandů  4) vykonávání (provedení operace)  5) zápis výsledku  některé pozdější procesory mají až desetistupňovou pipeline

Zpracování instrukce

Pipelining  po pěti hodinových cyklech je instrukce č. 1 hotová, instrukce 2 má jeden cyklus do dokončení... instrukce 5 proběhla prvním stupněm  takto je možné snadno vyřešit problém s nedostatečnou rychlostí elektronů a zvýšit tak frekvenci čipu  výsledný výpočetní výkon je totiž stejný bez ohledu na to, kolik stupňů pipeline má - vždy v jednom cyklu dojde k dokončení jedné instrukce

Popis zkratek  VI – výběr instrukce  DI – dekódování instrukce  VO – výběr operandu  PO – provedení operace  ZV – zápis výsledku

Rozdělení  existují tři možnosti zpracování instrukce :  1) bez použití pipeline (klasicky sekvenčně)  2) s předvýběrem instrukce  3) s plným použitím pipeline

Bez pipeline  každá instrukce začíná teprve až předchozí skončí  malá efektivnost

S předvýběrem instrukce  při dokončování předchozí instrukce se už vybírá ta následující  stále ne příliš efektivní

Plný pipeline  všech pět operací probíhá současně v pěti různých sekcích  během každého taktu je vždy čtena následující instrukce a také vytvořen nový výsledek  průměrná doba provedení jedné instrukce je 1 takt => efektivní!!!

Nevýhoda Pipelining má bohužel i stinné stránky :  datové závislosti instrukcí –jedna instrukce potřebuje data, která jsou výsledkem instrukce předchozí. –to může při pipelingovém způsobu zpracování trvat několik cyklů => zdržení  instrukce nezná adresu paměti, odkud má přečíst data –adresa je výsledkem předchozí instrukce  instrukce podmíněného skoku –narušení přednačítaných instrukcí => neví, která instrukce bude následovat  delší pipeline => víc takovýchto "příhod"  vznikají prázdná místa ("bublinky") => snížení výkonu

Řešení nevýhod pipeline  řešení datových závislostí  mezi datově závislé instrukce vložíme jednu nebo několik datově nezávislých  procesor bude stále využit => nedojde ke zdržení  řešení podmíněných skoků  musíme zajistit, aby se do fronty instrukcí zařazovaly ty instrukce, které se poté skutečně budou provádět a abychom nemuseli v případě špatného výběru frontu instrukcí mazat  existují tři řešení :  1) bit predikce skoku  2) zpoždění instrukce skoku  3) použití paměti skoku

Řešení podmíněných skoků  bit predikce skoku  v každé skokové instrukci je rezervován jeden bit, který definuje, zda podmínka bude či nebude splněna. Tento bit se nastavuje buď předem (kompilátor či programátor vyhodnotí, co bude pravděpodobnější) a nebo během programu (při prvním provedení se nastaví podle toho, zda skok byl či nebyl proveden)  vylepšením může být použití dvou bitů místo jednoho (odstraní jedno chybné rozpoznání)  zpoždění instrukce skoku  čtení instrukce z paměti je výrazně delší než z fronty instrukcí, proto se do fronty načte určitý počet instrukcí jak pro splněnou tak pro nesplněnou podmínku a teprve po vyhodnocení podmínky se provádí ta správná větev  použití paměti skoků  do této paměti se ukládají instrukce, na které v poslední době směřoval skok  paměť je typu FIFO, tedy zaplňuje se cyklicky stále novými instrukcemi při každém skoku, který ještě v paměti nebyl