Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Počítačové sítě Přenosová média
Síťové karty, parametry
Metalické kabely.
Miroslav Sulír, Martin Sulír
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet V. - Thick-Ethernet Ročník:4.
Digitální učební materiál
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet VI. - Twisted-Pair-Ethernet.
PC SÍTĚ I.
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Co je počítačová síť? Počítačovou sítí se rozumí spojení dvou nebo více počítačů prostřednictvím kabelu, telefonní linky nebo optického vlákna (nebo jiným.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-10.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 Počítačové sítě Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Základy informatiky a výpočetní techniky.
Vysvětlit způsob zapojení sítě peer to peer a sítě klient–server - pojmy LAN a WAN - znát základní technické díly, nutné pro výstavbu sítě (síťová karta,
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Základy počítačových sítí Přenosová média
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
Lokální počítačové sítě
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Historie Ethernetu Ethernet (od slova ether) –1973 Xerox - Robert Metcalf - propojení stanic Alto - myšlenka vysílání ke všem existujícím uzlům - 2,94.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Síť peer-to-peer V překladu „rovný s rovným“
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-09.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
1 Počítačové sítě Přenosový systém Jednoduchý spoj Lokální síť Rozlehlá síť.
Přenosová média Jan Suchánek. koaxiální kabel nízké pořizovací náklady, odolné vůči elektromagnetickému rušení, snadné připojení další stanice, nízká.
CLIENT- TO- SERVER server = řídící počítač klienti = počítače zapojené do sítě PEER- TO- PEER všechny počítače jsou rovnocenné.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Industrial ethernet Zpracoval Dne Michal Dědek G461 Michal Dědek G461Podle: Průmyslová automatizace Doc. Ing. František Zezulka CSc. Vysoké učení.
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Topologie.
Síťové technologie Martin Galda. Síťovou technologii určuje Hardware Topologie Metoda přístupu.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Kabely.
TOPOLOGIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
Optický kabel (fiber optic cable)
Základní parametry kabelů
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ADRESACE SÍŤOVÝCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Základní pojmy Přenosová technologie Nezaručuje právo vysílat
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ učební texty pro deváté ročníky ZŠ
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Počítačové sítě 11. Ethernet © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● statický a dynamický.
Strukturovaná kabeláž. Strukturovaná kabeláž 1 Strukturovaná kabeláž je univerzální integrovaný kabelážní systém, který slouží pro potřeby přenosů dat.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Systémy moderních elektroinstalací
Topologie počítačových sítí
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Počítačové sítě.
P čítačové siete Lokálne počítačové siete (LAN)
Kroucená dvojlinka (1) 27/12/2018.
Síť ARCnet (1) ARCnet (Attached Resource Computer Net-work) je síťová architektura vyvinutá společ-ností Datapoint Corporation v roce 1982 Používá topologii:
Transkript prezentace:

Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde všichni slyší všechno a v každém okamžiku může vysílat jen jeden

Ethernet původní varianta s přenosovou rychlostí 10 Mbit/s a byla definována pro koaxiální kabel, kroucenou dvojlinku a optické vlákno. - používá přístupovou metodu CSMA/CD

CSMA/CD je protokol pro přístup k přenosovému médiu v počítačových sítích . Patří do třídy CSMA, tedy metod s vícenásobným přístupem a nasloucháním nosné. stanice při svém vysílání současně kontroluje přenosové médium, zda nezachytí jiné vysílání, které koliduje s jejím.

Ethernet:princip ethernet používal sběrnicovou topologii tedy sdílené médium, kde v každém okamžiku může vysílat jen jeden když stanice obdrží paket s jinou než vlastní adresou, zahodí jej. je však přepnout do režimu, kdy přijímají všechny pakety(monitorovaní sítě) Může se stát, že dvě stanice začnou vysílat ve stejný okamžik a jejich signály se navzájem ruší=>tzv. kolize

Ethernetové verze - Ethernet - Fast Ethernet - Gigabitový Ethernet - Desetigigabitový Ethernet

Ethernet původní varianta s přenosovou rychlostí 10 Mbit/s. byla definována pro koaxiální kabel, kroucenou dvojlinku a optické vlákno.

Fast Ethernet - rychlejší verze s přenosovou rychlostí 100 Mbit/s. - převzala maximum prvků z původního Ethernetu (formát rámce, algoritmus CSMA/CD.

Gigabitový Ethernet zvýšil přenosovou rychlost na 1 Gbit/s recykloval co nejvíce prvků z původního Ethernetu v podstate i algoritmus CSMA/CD Původně byl definován pouze pro optická vlákna, později pro kroucenou dvojlinku

Desetigigabitový Ethernet poslední standardizovaná verze Přenosová rychlost činí 10 Gbit/s jako médium zatím slouží výlučně optická vlákna. vyvíjí se jeho specifikace pro kroucenou dvojlinku.

Odrůdy ethernetu Tlustý Ethernet-10base5 používá se koaxiální kabel rychlost 10Mb/s topologie sběrnice omezen maximální dálkou kabelu 500m poloměr kabelu je velký(průměr 1 cm )

Odrůdy ethernetu Tenký Ethernet- 101base2 stejná přenosová rychlost jako u 10base5 = 10Mb/s -vznikl jako reakce na tlustý Ethernet Přenosové medium je tenký koaxiální kabel -průměr kabelu 0,49 cmzmenšíla se vzdálenost mezi stanicemi na pul metru

Odrůdy ethernetu 10baseT stromová a hvězdicová topologie kabeláž- kroucená dvoulinka(8 vodičů) 2 vodiče>< jeden tam a jeden zpátky rychlost 10 Gbit/s použití konektoru RJ45

Odrůdy ethernetu 10baseF liší se od 10baseT kabeláží jsou zde použity optické vlákna (kabely). rychlost 10 Gbit/s. používá se pro spojení na větší vzdálenost, nebo spojení mezi objekty, kde nelze použít kroucenou dvojlinku.

Odrůdy ethernetu Přechod mezi 10Mb/s na 100/Mb/s potřeba vyměnit síťové karty pokud sami neumožňují fungovat na obou dvou rychlostech Kabeláž: 10Mb/s-2 páry 100Mb/s- 4 páry - odlišeny barevně

Odrůdy ethernetu Fast Ethernet 100Base-TX rychlost 100Mb/s = 10x rychlejší kompatibilni s Ethernetem s rychlostí 10Mb/s použity 2 typy: 1,ponechat vše jak je jen 10x zrychlit 2,ponechat pouze výhodné vlastnosti a ostatní 10x zrychlit

Odrůdy ethernetu 100BaseT použitá podobná kabeláž jako u 10baseT => kroucená dvoulinka -vzdálenost zásuvky od datového rozvaděče nesmí překročit 90m. -maximálně 1024 stanic

Odrůdy ethernetu 100baseF jako přenosové medium je zde použita optická vlákna Používá 2 optická vlakna maximální vzdálenost 20km

Odrůdy ethernetu 100base TX vylepšená verze 100baseT prodloužila se vzdálenost kabelu

Odrůdy ethernetu Giga bit Ethernet 10x rychlejší než 100base rychlost 1Gb/s 1000baseT dosah přibližně 10m 4 páry vodičů použita kroucená dvoulinka

Odrůdy ethernetu 1000baseCX přenosové medium kabel SPD na bázi měděného vodiče pro krátké vzdálenosti učený pro propojování skupin zařízení

Odrůdy ethernetu 1000Base-SX použito mnohavidové optické vlákno je určen pro páteřní sítě do vzdáleností několik set metrů 1000Base-LX použivá jednovidové optické vlákno Určen pro větší vzdáleností až několika desítek kilometrů

Odrůdy ethernetu 10GBase-T - rychlost 10 Gbit/s, - je definován do vzdálenosti 100 metrů.