Štěpán Šípal. Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
03/04/2017 SIP trunking AASTRA 5000 R53.
Advertisements

IP adresy - cvičení.
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
Tomáš Lipovský. Peer-to-peer způsob sdílení Seed – uživatel s kompletním souborem Peer – uživatel bez kompletního souboru Leech – uživatel s nízkým UD.
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
Překlad síťových adres - NAT
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 6..
DNS. Komunikace Aplikace používají k identifikaci komunikujících uzlů IP adresu Pro člověka jsou číslice těžko zapamatovatelné, proto se používá místo.
Architektura Microsoft Windows
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Základy počítačových sítí Adresování v sítích s protokolem TCP/IP
Komunikační systém lokalit HN v ploše Ing. Stanislav Borecký 30. října 2006.
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Adresace v TCP/IP Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Addressing the Network – IPv4
Štěpán Šípal. Témata hodiny Vlastnosti IPv6 adresace Nový zápis adres uzlů a sítí Hierarchické přidělování adresního prostoru Nové technologie pod IPv6.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – adresace zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
ARP protokol Informační technologie - praxe SPŠE V úžlabině
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
IW3 – Cvičení 1 Martin Poisel 1.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Dynamic Host Configuration Protocol
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_051 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
1 © 2004, Cisco Systems, Inc. All rights reserved. CCNA 3 v3.1 Module 1 Introduction to Classless Routing.
Referenční model ISO/OSI
Adresování IP adresy –síťová vrstva –4B – 32 bitů – – – adres.
Dynamická konfigurace IPv6 klientů Barbora Chumlenová Projekt AVT LS 2014.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Firewally Network Adress Translation (NAT) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Internet.
Internet.
Úvod do počítačových sítí
Bezpečnost podnikové sítě EI4. Firewall 1 Firewall 2 Ochranná zeď Chrání síť před útoky zvenku Neovlivňuje samotný provoz uvnitř sítě Veškerá komunikace.
Seminář 4 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
1 Počítačové sítě IP multicasting IP multicast – mechanismus pro skupinovou komunikaci v IP vrstvě Zdroj vysílá jeden datagram, na multicast směrovačích.
Počítačové sítě - architektura TCP/IP
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 4 – Směrování v IPv6 Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Internet – pojmy, služby
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Návrh IP adres a tvorba podsítí
Seminář 5 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Struktura počítačové sítě
IP adresy Ing. Jiří Šilhán.
Elektronické instalace budov II
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Transkript prezentace:

Štěpán Šípal

Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování

Původní rozdělení sítí na třídy Třída A – 127 bloků s osmibitovým identifikátorem sítě: 1.*.*.* až 127.*.*.* Třída B – bloků s šestnáctibitovým identifikátorem sítě: *.* až *.* Třída C – přes 2 miliony bloků s 24bitovým identifikátorem sítě: * až *

Beztřídní adresování CIDR Classless interdomain routing Adresové bloky jsou přidělovány na míru Nebylo možné určit jaká část IP patří adrese sítě Připsal se tzv. prefix, neboli délka IP patřící k adrese sítě. Například /16 představuje prefix se šestnáctibitovým identifikátorem sítě. Musel se vyměnit SW ve směrovačích. CIDR zavedl také hierarchické přidělování IP adres Jeden světový registrátor (iana.org) Regionální registrátoři (Evropa, Afrika,...) Každý poskytovatel internetu.

Bloky adres pro privátní sítě Pro privátní sítě byly vyčleněny některé rozsahy IP adres / / /12 Tyto adresy nejsou předurčeny pro počítače připojené k internetu, ale pro „privátní internety“. Kdokoliv je může uvnitř organizace používat dle svého uvážení.

NAT Na rozhraní privátní sítě a internetu je tzv. „brána NAT“, která má přidělenu jednu (nebo více) IP adres a zajišťuje komunikaci počítačů v privátní síti s IP z privátního rozsahu s okolním internetem. Nahrazuje v paketech zpáteční adresu klienta (z privátního rozsahu) adresou svou. Umožňuje přidělit mnoha počítačům v různých sítích stejné IP adresy z privátního rozsahu.

NAT 2 Mimo jiného také umožňuje skrýt vnitřní architekturu sítě před okolním světem. Při překladu přidělí stanici na své IP číslo portu, to si uloží do paměti a po příchodu požadavku na tento port jej přepošle dané stanici.