BYTOVÉ DIVADLO VLASTY CHRAMOSTOVÉ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sloupcová sazba a oddíly
Advertisements

Alfons Mucha Název školy
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Divadelní inscenace jako kolektivní dílo I Dramatická výchova a umění Obr. 1.
Styly Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Internet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Zemětřesení Název školy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.06 Název pro školu:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Je schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Základní typy monarchií
DIVADLA MALÝCH FOREM Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Energiequellen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
KABARET ČERVENÁ SEDMA Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Rok 1989 – sametová revoluce
DIVADLO NA ZÁBRADLÍ Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Jugend auf Reisen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Monzuny Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Lidské rasy Název školy
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Podpovrchová voda Název školy
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Topologie počítačových sítí
Ukládání čísel v počítači 1
Postimpresionismus - Gogh Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Objektová tvorba - asambláž
Zelená revoluce Název školy
Práce nutné ke vzniku mapy
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Národy světa Název školy
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Socioekonomická geografie
Ich und mein Computer Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Body art - ruce Název školy
Antika I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Periferní oblasti V Asie
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
DIVADLO HUSA NA PROVÁZKU
Východoasijská náboženství
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Etapy českého národního obrození
Eduard Manet Název školy
Kámen Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
DIVADLO ZA BRANOU Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Symbolismus Název školy
Jak pracuje počítač Název školy
DIVADLO SKLEP Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Socioekonomická geografie - opakování
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Funkcionalistický Zlín
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Surrealismus Název školy
Matyáš Bernard Braun Název školy
Geometrická abstrakce
Pravěk I Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Postimpresionismus – Cézanne, Gauguin Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Totalitní vláda komunistické strany
Transkript prezentace:

BYTOVÉ DIVADLO VLASTY CHRAMOSTOVÉ Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Bytové divadlo Vlasty Chramostové Označení DUM VY_32_INOVACE_01_2_17 Autor Mgr. Radek Šipula Datum 19. 5. 2013 Vzdělávací oblast Člověk a umění Vzdělávací obor Jazyk český Tematický okruh Divadlo Ročník 4. ročník, oktáva

SPOLEČENSKÝ KONTEXT: české dramatické umění bylo NORMALIZACÍ zasaženo opravdu velmi tvrdě mnozí umělci nesměli v tomto období vykonávat svou uměleckou činnost ani vystupovat na veřejnosti některé z kulturních akcí tak mohly být provozovány pouze v soukromí a za přítomnosti malé skupinky diváků do takové skupiny řadíme i BYTOVÉ DIVADLO herečky Vlasty CHRAMOSTOVÉ nebo soukromé inscenace na HRÁDEČKU u manželů HAVLOVÝCH

HRADEČEK MANŽELŮ HAVLOVÝCH: 1]

OTÁZKA NA ÚVOD: Vysvětlete pojem NORMALIZACE. Současně zařaďte NORMALIZACI na časovou osu 20. století.

VYSVĚTLENÍ: NORMALIZACÍ bývá označováno 20 let po srpnu 68 je to tedy doba mezi okupací Československa vojsky VARŠAVSKÉ SMLOUVY a SAMETOVOU REVOLUCÍ v listopadu 1989) tehdejší společnost se podle vládnoucí strany měla vrátit tzv. do “NORMÁLU“, tj. zpět do totalitního komunistického režimu

BYTOVÉ DIVADLO: mezi československými disidenty a chartisty působilo mnoho umělců, kterým bylo v době NORMALIZACE zakázáno veřejně vystupovat pro většinu z nich však bylo umění důležitou součástí jejich životů, a proto hledali způsob, jak se i nadále realizovat specifickou formou uvádění divadelních her v období NORMALIZACE se tak stalo tzv. BYTOVÉ DIVADLO, které mělo v repertoáru jak klasiku, tak hry autorů, kteří byli normalizačním režimem vykázáni z oficiálních scén proslulým se brzy stalo BYTOVÉ DIVADLO, u jehož zrodu stála herečka Vlasta CHRAMOSTOVÁ a její manžel, kameraman Stanislav MILOTA hereckými protagonisty byli vedle Vlasty CHRAMOSTOVÉ také herec Pavel LANDOVSKÝ či písničkář Vlasta TŘEŠŇÁK, režijně se uplatnil dramatik Pavel KOHOUT

FOTODOKUMENTACE: Vlasta CHRAMOSTOVÁ a Stanislav MILOTA: fotografie Vlasta CHRAMOSTOVÁ fotografie Stanislav MILOTA 1 fotografie Stanislav MILOTA 2

FOTODOKUMENTACE: fotografie BYTOVÉ DIVADLO (Vlasta TŘEŠŇÁK, Pavel LANDOVSKÝ a Pavel KOHOUT) fotografie DIVÁCI fotografie REŽISÉR REŽÍRUJE

BYTOVÉ DIVADLO: činnost BYTOVÉHO DIVADLA se započala roku 1976 v bytě Vlasty CHRAMOSTOVÉ a Stanislava MILOTY, kde se odehrálo první a dnes již legendární představení jednalo se o večer sestavený z textů Jaroslava SEIFERTA Jaroslav SEIFERT měl tehdy slavit kulatých 75 let a skupina disidentů předpokládala, že komunisté mu k výročí blahopřát určitě nebudou, rozhodli se tedy, že na jeho narozeniny upozorní sami básník osobní účast na oslavách sice odmítl, ale věnoval Vlastě CHRAMOSTOVÉ úplně novou sbírku svých básní s názvem VŠECKY KRÁSY SVĚTA

V. CHRAMOSTOVÁ A J. SEIFERT: fotografie 1 fotografie 2

FOTODOKUMENTACE: fotografie BYTOVÉ DIVADLO - diváci 1

KONEC BYTOVÉHO DIVADLA: po sedmnácti reprízách byla činnost divadla násilně přerušena STÁTNÍ TAJNOU BEZPEČNOSTÍ do domu, kde bydlela Vlasta CHRAMOSTOVÁ, totiž mohli po kontrole STB vstoupit pouze obyvatelé, kteří tam bydleli poslední premiérou se tak stalo v prosinci 1979 monodrama Františka PAVLÍČKA DÁVNO, DÁVNO JIŽ TOMU ANEB ZPRÁVA O POHŘBÍVÁNÍ V ČECHÁCH, které bylo založeno na fiktivních rozhovorech Boženy NĚMCOVÉ toto představení se hrálo necelé dva měsíce, neboť i v tomto případě zasáhla STB poté se hlavní aktéři BYTOVÉHO DIVADLA rozhodli ve své činnosti nepokračovat, protože represe STB se obrátily proti divákům před bytem Vlasty CHRAMOSTOVÉ a jejího manžela byla navíc umístěna nepřetržitá hlídka STB Vlasta CHRAMOSTOVÁ se vrátila k profesi herečky až po listopadu 89

ZAJÍMAVOST: z poslední inscenace o životě Boženě NĚMCOVÉ pochází unikátní záběry fotografa Ivana KYNCLA, které nafotil pár dnů před svojí emigrací Vlasta CHRAMOSTOVÁ hrála tehdy pouze pro něho na základě zkušenosti s BYTOVÝM DIVADLEM se Ivan KYNCL rozhodl po své emigraci do VELKÉ BRITÁNIE věnovat pouze divadlu, a stal se z něho jeden z nejlepších britských divadelních fotografů článek a fotografie

NĚCO K ZAMYŠLENÍ: Objasněte, co je BYTOVÉ DIVADLO? Pokuste se vysvětlit, jaké byly důvody jeho vzniku. Jak se jmenovala hlavní představitelka BYTOVÉHO DIVADLA? Dokázali byste říci, proč nehrála v „klasickém“ kamenném divadle?

ODPOVĚDI NA OTÁZKY: Některé z kulturních akcí mohly být provozovány pouze v soukromí a za přítomnosti malé skupinky diváků - v bytě - BYTOVÉ DIVADLO. Mnozí umělci nesměli v tomto období vykonávat svou uměleckou činnost ani vystupovat na veřejnosti - byla to jedinámožnost. Vlasta CHRAMOSTOVÁ V. CHRAMOSTOVÁ patřila k umělcům, kterým komunistický režim zakázal vykonávat uměleckou činnost, nesměla vystupovat ani na veřejnosti.

ZDROJE A POUŽITÁ LITERATURA: 1] - NEUVEDEN. 800px-Hrádeček_-_Václav_Havel_country_home_P1011339kk commons.wikimedia.org [online]. [cit. 19.5.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hrádeček_-_Václav_Havel_country_home_P1011339kk.JPG JUST, Vladimír: Divadlo v totalitním systému. 1. vydání. Praha: Academia, 2012. 679 s. ISBN 978-80-200-1720-8 ČERNÝ, František: Kapitoly z dějin českého divadla. 1. vydání. Praha: Academia, 2000. 410 s. ISBN 80-200-0782-2 KOLEKTIV, MENCLOVÁ, Věra a VANĚK, Václav: Slovník českých spisovatelů. 2., rozšířené vydání. Praha: Libri, 2005. 832 s. ISBN 80-7277-179-5 KARPATSKÝ, Dušan: Malý labyrint literatury. 4. vydání. Praha: Albatros, 2008. 600 s. ISBN 978-80-00-02154-6 JUST, Vladimír: Z dílny malých scén. 1. vydání. Praha: Mladá fronta, 1989. 316 s. ISBN 80-204-0037-0