Když na rozhraní dvou prostředí dopadají dva paprsky různých barev (např. červený a fialový) pod stejnými úhly dopadu, budou úhly lomu obou paprsků různé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Elektromagnetické vlny (optika)
- podstata, veličiny, jednotky
Světelné jevy a jejich využití
Optika ČVUT FEL Sieger, 2012.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
O základních principech
Lom světla (Učebnice strana 172 – 174)
Světlo - - podstata, lom, odraz
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
Světelné jevy Optika II..
Světelné jevy a jejich využití
Zákon lomu a odrazu světla - opakování
LOM SVĚTLA Jaroslav Solfronk 2013 Příroda II.
Zobrazení rovinným zrcadlem
OPTIKA.
O duhových barvách na mýdlových bublinách
OPTIKA II.
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Světlo.
Paprsková optika hanah.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Jevy na rozhraní dvou prostředí
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Odraz světla Předmět: Fyzika.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Aneta Trkalová Petra Košárková
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Vypracoval: Karel Koudela
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Odraz a lom na rovinném rozhraní Změna fáze a vlnové délky na rozhraní
SVĚTELNÉ JEVY ROZKLAD SVĚTLA VY_32_INOVACE_16 - ROZKLAD SVĚTLA.
Rozklad světla optickým hranolem, barvy
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Rozklad světla optickým hranolem
Lom světla - nastává při dopadu svět. paprsku na rozhraní dvou průhledných prostředí různé hustoty - čím je prostředí hustší, tím se paprsek pohybuje menší.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_613_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Lom světla Oskar Takáč Stanislav Ječmínek. informace Lom neboli refrakce je přechod světla rozhraním dvou optických prostředí, při kterém se paprsek láme.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_612_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
OPTIKA 15. Šíření světla, příklady II.
LOM A ODRAZ VLNĚNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Rozklad světla optickým hranolem Číslo DUM: III/2/FY/2/3/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
Rozklad světla Investice do rozvoje vzdělávání.
VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV.
Příklady na zákon lomu Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Rozklad slunečního světla optickým hranolem.
Rozklad světla optickým hranolem
Rozklad světla Vypracoval: Lukáš Karlík
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EU_32_sada 2_07_PV_Počasí-koloběh vody_Duch
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osnova 1 Úvodní snímek 2 Fotogalerie 3 Barvy 4 Délka 5 Kdy vychází
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Třída 3.B 3. hodina.
Transkript prezentace:

Když na rozhraní dvou prostředí dopadají dva paprsky různých barev (např. červený a fialový) pod stejnými úhly dopadu, budou úhly lomu obou paprsků různé (úhel lomu fialového světla bude menší než úhel lomu červeného světla – viz obr. č. 1). To ale nutně znamená, že se světla různých barev různých barev šíří v látkových prostředích jinými rychlostmi, a protože se fialové světlo láme více než světlo červené, musí se červené světlo šířit větší rychlostí než světlo fialové. Tento jev označujeme jako normální disperzi světla. Při normální disperzi se rychlost světla s rostoucí frekvencí světla (resp. s klesající vlnovou délkou světla) zmenšuje. Jestliže se naopak rychlost světla s rostoucí frekvencí zvětšuje, mluvíme o tzv. anomální disperzi světla. Obr. 1: Lom červeného a fialového světla na rozhraní dvou prostředí

Rozklad bílého světla hranolem pozoroval už v 17. století český fyzik Jan Marek Marci a popsal jej v díle „De arcu coelesti“ v roce 1668, tedy 18 let před vydáním Newtonovy Optiky.Jan Marek Marci Už tedy víme, že při průchodu světla z jednoho prostředí do druhého se mění rychlost šíření světla. Kromě rychlosti se mění také vlnová délka světla, naproti tomu frekvence světla zůstává stejná. Ve vakuu platí: Jelikož se rovnají levé strany obou rovnic, musí se rovnat také jejich pravé strany: Odtud plyne, že vlnová délka v látkovém prostředí je n-krát kratší než ve vakuu:

Duha Krásným příkladem rozkladu bílého světla na jednotlivé barevné složky je v přírodě duha. Vzniká při dopadu slunečního světla na dešťovou kapku. Část světla projde dovnitř kapky odrazí se od vnitřního povrchu kapky a lomí se opět ven Duha vždy tvoří oblouk. Světlo, které ji tvoří, vychází z kapek, které leží přibližně 42° od směru určeného bodem ležícím z našeho pohledu přímo naproti Slunce. Pokud byste byli dostatečně vysoko (např. v letadle) a měli možnost pozorovat duhu, viděli byste celý duhový kroužek

Duhu můžeme spatřit třeba i ve tříšti kapek u vodopádů či fontán, na louce je pozorovatelná duha na rose, na rybníku s mastným povrchem (kapky rosy leží, aniž by se smíchaly s vodou), brzo ráno na jezeře nebo na moři (vzduch je chladný a voda ještě teplá, takže nad povrchem vody je lehký opar), na zamrzlém povrchu Velmi zřídka je možné vidět tzv. měsíční duhu – kdy svit Sluníčka nahradí světlo odražené od Měsíce

Na vzniku duhy se podílejí kapky v různých vzdálenostech od pozorovatele. Názorný přehled si lze udělat podle spodního obrázku. S třed kruhu duhy je vždy přesný bod oproti Slunci. Když Slunce stoupá, duha se také pohybuje výše a je stále na úrovni se Sluncem.

České Budějovice Znojmo