Bauhaus 1919 - 1933.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_DEK_52 B A U H A U S
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Anna Kostenko se narodila v roce 1975 v Kyjevě na Ukrajině, od roku 1991 žila
3. Moderna, inspirace pro bydlení dneška 3. 8
Alfons Mucha Název školy
Název Architektura 1. ½ 20. století. Moderna Předmět, ročník
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Baroko.
Funkcionalismus I. polovina 20. století.
VY_32_INOVACE_1C2 FUTURISMUS.
Keramické a sklářské tříleté učební obory
m a r e k t r i z u l j a k malíř, sochař, sklářský výtvarník narozen 1953 v Bratislavě Absolvent Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném.
Surrealismus, Čechy 20. století. Nejznámější představitelé Jindřich Štýrský Toyen – vl. Jménem Marie Černínová Václav Tikal a Václav Zykmund /Ra Mikuláš.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Kubismus I. Polovina 20. století.
NOVÁ FIGURACE SOUČASNÉHO UMĚNÍ
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
5. Nástin historického vývoje RD
Secese přelom 19. a 20. století.
Klasicismus Umění 19. století.
Období mezi dvěma válkami
Design.
Užité umění po 2. světové válce
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Secesní architektura v ostatních zemích Evropy a Ameriky
Umělecké směry 19. století
NOVÁ FIGURACE Jiří Salajka.
Dadaismus I. polovina 20. století.
3. Moderna, inspirace pro bydlení dneška 3.6. Walter Gropius
3. Moderna – inspirace pro bydlení dneška přelom století – počátek hledání „nové architektury Boj staré legitimní architektury s modernou P.Behrens –studium.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Malířství, sochařství GOTIKA
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
FUNKCIONALISMUS Jana Bobčíková.
BAUHAUS Jana Bobčíková.
SVĚTOVÁ ARCHITEKTURA 20. STOLETÍ 1
Karel TEIGE (1900 – 1951) ARCHITEKTURA JAKO VĚDA NEBO UMĚNÍ? Vlivný, průbojný teoretik a duchovní vůdce mladé generace Karel TEIGE byl toho názoru, že.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Klasicismus v Čechách Konec 18. století.
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
Umělecké směry 20. století
VY_32_INOVACE_FOTF10460ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
František Lydie GAHURA a Vladimír KARFÍK Architektura Zlína
Design tužkou a ve 3D Design nábytku Hana Děcká
CZ.1.07/1.1.10/ Design VV, 8.ročník Mgr. Zdenka Meškánová ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana.
ČESKÝ INFORMEL Jana Bobčíková.
Funkcionalismus v Liberci
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Design tužkou a ve 3D Design ve 20. století Hana Děcká
INFORMEL Jana Bobčíková.
Surrealismus.
Funkcionalismus v architektuře
Meziválečná doba Malíři.
SECESE.
Od 80. let 19. století.  Dějepis- Kultura v dějinách  Šablona : III/2  Pořadové číslo: 1.7  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová.
Moderní a současná architektura Číslo dum: VY_32_INOVACE_DVK_4_17 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název.
Registr uměleckých výsledků SEGMENT DESIGN Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze garant segmentu: prof. ak. arch. Jiří Pelcl.
Moderní a současná architektura Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_15 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ / Název.
Dějepis – Kultura v dějinách Šablona : III/2 Pořadové číslo : 1.5 ROKOKO Autor: Mgr. Soňa Blažková Škola: ZŠ Choltice Klíčová slova : baroko,
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Číslo dum: VY_32_INOVACE_DVK_4_10
Šimon Vohradský MT DESIGN.
Kultura meziválečného období
Transkript prezentace:

Bauhaus 1919 - 1933

Charakteristika založení 1919, Výmar, Německo Waltr Gropius – ředitel, architekt akademie + uměleckoprůmyslová škola centrum evropské meziválečné avantgardy cílem bylo vychovávat umělecko – průmyslové návrháře schopné vytvářet jednotné životní prostředí

studenti kolektivně zpracovávali různé materiály /keramika, textil, dřevo, sklo umělecko-průmyslová činnost představuje tvorbu krásných, levných a dostupných předmětů denní potřeby, vyráběných sériově v teorii i praxi je užitkovost na 1. místě/ funkcionalismus architektura pojímána jako završení studia

1925 přesídlil do Dessau /důvodem byly útoky nacistů nový název Vysoká škola Průmyslového tvarování kladen důraz na spojení tvorby s průmyslem výuka měla část praktickou a technicko-řemeslnou poznávání zákonitostí prostorových, barevných a kompozičních přednáší osobnosti z celé Evropy /Karel Teige – estetik, vůdčí představitel českého surrealismu, teoretik architektury

Menza , interiér školy

1932 se škola přestěhovala do Berlína formování stylu bydlení – souzněl s funkcionalistickou architekturou vzniká sedací nábytek z kovových trubek /M. Breuer, W. Gropius jednoduché, dokonale tvarově užitkové předměty z kovu, keramiky a dřeva 1933 nacisty škola uzavřena architekti odcházejí do USA

M. Breuer Olivetti

Malíři Bauhausu Wasilly Kandinsky v letech1922 – 1933 původem ruský malíř vyučoval základy designu pro začátečníky a vedl kursy malby Na Whitee II Golden Fish

německo – švýcarský malíř vyučoval v roce 1922 Paul Klee německo – švýcarský malíř vyučoval v roce 1922 Seneccio

Zdroje Kapitoly z dějin výtvarného umění, V. Prokop Encyklopedie, Dějiny světa, Knižní klub http://designmuseum.org/design/marcel-breuer http://en.wikipedia.org/wiki/Bauhaus