Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Mgr. Kamila Dědáková Zpracováno: 1. 4. 2013 Ročník (obor) septima, 3. A 79-41-K/81, 79-41-K/41, Gymnázium Tematická oblast Anatomie člověka Předmět Biologie Anotace: Prezentace, která by měla sloužit jako obrazová a textová podpora k výuce učiva o trávicí soustavě člověka. Materiál je zaměřen na funkci a stavbu orgánů trávicí soustavy - dutiny ústní, hltanu a jícnu. Šablona Číslo materiálu III/2-14 III/2-14-15
1. TRÁVICÍ SOUSTAVA http://bodybymitch.files.wordpress.com/2012/02/render05-dig.jpg
Vyjmenuj funkce trávicí soustavy: http://static.prozeny.cz/images/stories/100800489.jpg http://static2.hln.be/static/FOTO/pe/2/6/8/media_xl_2663498.jpg http://www.asistentka.cz/files/%C5%BEv%C3%BDk%C3%A1n%C3%AD.jpg http://prozdravi.usedmikrasek.cz/files/Ilustra%C4%8Dn%C3%AD%20obr%C3%A1zky/tr%C3%A1ven%C3%AD.JPG
mechanické a chemické zpracování potravy vstřebávání živin http://static2.hln.be/static/FOTO/pe/2/6/8/media_xl_2663498.jpg http://www.asistentka.cz/files/%C5%BEv%C3%BDk%C3%A1n%C3%AD.jpg http://prozdravi.usedmikrasek.cz/files/Ilustra%C4%8Dn%C3%AD%20obr%C3%A1zky/tr%C3%A1ven%C3%AD.JPG http://static.prozeny.cz/images/stories/100800489.jpg Funkce: příjem potravy mechanické a chemické zpracování potravy vstřebávání živin odstraňování nestravitelných zbytků a nadbytečných látek
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ trávicí trubice: otevřená: otvor ústní X řitní http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7c/Digestive_system_diagram_cs.svg/370px-Digestive_system_diagram_cs.svg.png trávicí trubice: otevřená: otvor ústní X řitní soustava dutých orgánů: dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo žlázové orgány: - slinné žlázy, slinivka břišní, játra
DUTINA ÚSTNÍ prostor ohraničený měkkým a tvrdým patrem, rty a tvářemi funkce: příjem a mechanické zpracování potravy http://img.mf.cz/133/496/a.jpg
svalnatý orgán připojený k jazylce papily s chuťovými pohárky JAZYK: svalnatý orgán připojený k jazylce papily s chuťovými pohárky funkce: zpracování potravy, řeč http://vyuka.zsjarose.cz/data/swic/lessons/793.jpg http://mladazena.maminka.cz/assets/mlada-zena-2/moje-zdravi/zdravi/zdravi/24_str_nka_b2_300.jpg
3 párové: příušní, podčelistní, podjazykové SLINNÉ ŽLÁZY: 3 párové: příušní, podčelistní, podjazykové produkují sliny fce: navlhčení a rozmělnění potravy bílkovina mucin tvořící hlen trávicí enzym amyláza (ptyalin) štěpící škrob na jednodušší cukry enzym lysozym s antibakteriálními účinky http://www.intelligentdental.com/wp-content/uploads/2012/04/ngiler.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Illu_quiz_hn_02.jpg/250px-Illu_quiz_hn_02.jpg
ZUBY: http://www.giobio.ic.cz/obrazky/clovek/clovek/zub.jpg
4 druhy zubů: řezáky, špičáky, zuby třenové a stoličky http://www.nechcikazy.cz/media/image/thumb/mandibula.jpg/w_200.h_240.jpg?hash=45574bdf53 definitivní chrup: dospělí, 28 zubů (32 s osmičkami) = 8 ř., 4 š., 8 t., 12 s. (8 + 4 zuby moudrosti) dočasný (mléčný) chrup: děti, 20 zubů (8 ř., 4 šp., 8 st.) http://skolajecna.cz/biologie/Images/Textbook/Big/0050000/00116.png
HLTAN trubice společná pro dýchací a trávicí soustavu - viz dýchací soustava http://www.drugs.com/health-guide/images/205299.jpg
JÍCEN svalovitá trubice spojující hltan a žaludek pohyb potravy peristaltickými pohyby umožněn stahy hladké svaloviny http://24.media.tumblr.com/tumblr_lvcnqqAONv1r2gn77o1_500.jpg
Použitá literatura a zdroje Jelínek, J. & Zicháček, V. (2007): Biologie pro gymnázia. Nakladatelství Olomouc, Olomouc, 575 s. Novotný, I. & Hruška, M. (2002): Biologie člověka pro gymnázia. Nakladatelství Fortuna, Praha, 240 s. Parker, S. (2007): Lidské tělo. Euromedia Group, Praha, 256 s. Vaněčková, I. et al. (2006): Přírodopis 8. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Fraus, Plzeň, 128 s. Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013-04-01]. http://bodybymitch.files.wordpress.com/2012/02/render05-dig.jpg http://static.prozeny.cz/images/stories/100800489.jpg http://static2.hln.be/static/FOTO/pe/2/6/8/media_xl_2663498.jpg http://www.asistentka.cz/files/%C5%BEv%C3%BDk%C3%A1n%C3%AD.jpg http://prozdravi.usedmikrasek.cz/files/Ilustra%C4%8Dn%C3%AD%20obr%C3%A1zky/tr%C3%A1ven%C3%AD.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7c/Digestive_system_diagram_cs.svg/370px-Digestive_system_diagram_cs.svg.png http://img.mf.cz/133/496/a.jpg http://mladazena.maminka.cz/assets/mlada-zena-2/moje-zdravi/zdravi/zdravi/24_str_nka_b2_300.jpg http://vyuka.zsjarose.cz/data/swic/lessons/793.jpg http://www.intelligentdental.com/wp-content/uploads/2012/04/ngiler.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Illu_quiz_hn_02.jpg/250px-Illu_quiz_hn_02.jpg http://www.giobio.ic.cz/obrazky/clovek/clovek/zub.jpg http://skolajecna.cz/biologie/Images/Textbook/Big/0050000/00116.png http://www.nechcikazy.cz/media/image/thumb/mandibula.jpg/w_200.h_240.jpg?hash=45574bdf53 http://www.drugs.com/health-guide/images/205299.jpg http://24.media.tumblr.com/tumblr_lvcnqqAONv1r2gn77o1_500.jpg