POŠVATKY (Plecoptera)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hmyz s proměnou dokonalou
Advertisements

Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
ROHÁČ OBECNÝ.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Hmyz Motýli.
Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz
Diptera Kristýna Machyánová
Blechy Michala Doskočilová.
Třásněnky říše živočichové kmen členovci třída hmyz podtřída křídlatí
Střechatky (megaloptera)
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Chrostíci Andrea Vopálenská.
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.10 Anotace: Prezentace zařazuje hmyz do oblastí, odpoví na otázky, řeší úlohy. Charakterizuje hmyz s proměnou nedokonalou. Vzdělávací.
Řád: Rovnokřídlí Podřád: Saranče
DVOUKŘÍDLÍ.
ŠVÁBI Řád: švábi (Blattodea) Kmen: členovci (Arthropoda)
Motýli Barbora Žáková
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
SÍŤOKŘÍDLÍ.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
zdroj obrázku: www. hmyz.info
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
VÁŽKY Chrystyna Syňuková 2.B.
ROVNOKŘÍDLÍ.
ŠVÁBI.
PLOŠTICE Jana Koucká.
VÝVIN HMYZU Autor: Bronislav Šenkeřík
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
Říše: živočichové Třída: hmyz Kmen: členovci
ČLENOVCI HMYZ.
Lepidoptera (Motýli) Smrčková Eva.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Hmyz Přírodopis VY_32_INOVACE_209, 11. sada, Př 4
podkmen:HEXAPODA třída: Insecta - hmyz
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
JEPICE Autor: Daniel Ďásek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními poznatky o třídě korýšů.
Hmyz s proměnou nedokonalou
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Šupinušky (Zygentoma)
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
Stavba těla hmyzu Učebnice str. 76/77.
Hmyz s proměnou nedokonalou
Kudlanky a strašilky Autor: Mgr. Diana Mücksteinová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor
podkmen: VZDUŠNICOVCI (TRACHEATA)
Název projektu: Živá příroda ve škole
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 6 Autor: Mgr. Iveta Votápková Hmyz s proměnou nedokonalou Pětilístek: vážka
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky podkmene žabernatí klíčová slova : korýši, rak říční autor: Kamila Černá zpracováno:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Prezentace – David Schröpfer
než začnete prohlížet prezentaci ...
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Identifikátor školy: Šablona VY_32_INOVACE_38_Hmyz.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
BROUCI.
VY_32_INOVACE_39_Hmyz s proměnou nedokonalou
Obecná charakteristika třídy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Dana Tvrzníková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_PŘ6_VÁŽKY TÉMA: VÁŽKY DATUM: duben 2012.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
Vážky Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

POŠVATKY (Plecoptera) Autor: Jakub Vlk, 2.A

Charakteristika Velikost se pohybuje mezi 5-65 milimetry. V larválním stadiu žijí čtyři roky, jako dospělci zhruba týden. Počet známých druhů je 2 000. Jsou nejnižší skupinou létajícího hmyzu. Mají mnoho společných rysů se šváby. Říše: Živočichové (Animalia) Kmen: Členovci (Arthropoda) Třída: hmyz (Insecta) Řád: pošvatky (Plecoptera)

Typické znaky Mají ploché, měkké tělo, jsou nenápadně zabarvení. Typická je pro ně kombinace hnědé či šedé barvy. Zadeček je normálně vyvinut, bez anomálií, je zakončen dvěma dlouhými přívěsky. Na hrudi jsou umístěny tři páry nohou, které mohou být dlouhé a štíhlé nebo krátké a silné. Chodidla jsou vždy tříčlánková, články jsou stejné. Mají dva páry křídel, která jsou stejně dlouhá, zadní pár je však širší. Samečci mohou mít oproti samičkám křídla různě zkrácena. Křídla pošvatky skládají na plocho přes zadeček. Ústní ústrojí je kousací, přičemž kusadla mají prvotní tvar. Ústa jsou doplněna pětičlennými čelistními makadly a tříčlennými pyskovými makadly. Tykadla jsou dlouhá, nitkovitá.

Rozmnožování a vývoj Pošvatky mají zajímavý způsob namlouvání, samci tlučou zadečkem do země a samičky jim na to odpovídají. Tento tlukot vnímají pomocí smyslových orgánů, které jsou umístěny v nohách. Samičky po oplodnění shromáždí vajíčka na zadečku a nakladou je do vody. Z těch se vylíhnou nymfy. Vylíhlé larvy jsou pak prakticky stejní jako dospělí jedinci, rozdíly jsou v pozdějších stadiích nepatrné. Tyto rozdíly spočívají nejčastěji v jiném způsobu dýchání a obživy. Z toho pramení rozdíly ve vyvinutí kusadel. Jediným opravdu podstatným rozdílem jsou nevyvinutá křídla. Larvální stadium trvá až čtyři roky a během něho se larva 35krát svléká. Proměna je nedokonalá. Larvy žijí celý svůj život ve vodě, většina larev dýchá pouze povrchem těla, pouze větší druhy mají na spodní straně hrudi, zadečku nebo nohách žaberní chvosty. V posledním larválním stadiu larvy opustí vodu a vylezou na břeh, kde proběhne poslední svlečení a tím i přeměna v dospělce.

POTRAVA Larvy jsou zpravidla masožravci, méně často býložravci a výjimečně všežravci. Dospělci nejčastěji pouze pijí, jinak nepřijímají potravu vůbec, v takovém případě žijí ze zásob.

Zajímavost Zajímavým jevem je velmi malý rozvoj nervové soustavy, která je potlačena velmi rozvinutou pohlavní soustavou. Anatomickou zvláštností je fakt, že žaludek není sací, ale svalnatý. Pohlavní soustava je velmi rozvinuta, její uspořádání je podobné stonožkám a ukazuje na příbuznost se šváby.

Zástupci Pošvatka rybářice (Perla burmeisteriana)