Morfodynamika pseudomeadrujícího toku v mělčinové části štěrkovitého řečiště J. Bartholdy, P. Billi Geomorfology 42 (2002) 293-310.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Exogenní činitelé Činnost stojatých vod.
Advertisements

FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Modernizace výuky odborných předmětů
Ukládají se na níže položených místech
Činnost řek.
Exogenní procesy Činnost tekoucí vody.
ATMOSFÉRA Podnebí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
RF 5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů - Při interakci neutronu s nehybným jádrem může dojít pouze ke snížení energie neutronu. Díky tepelnému pohybu.
Člověk a příroda.
Činnost vody.
Tsunami Josef Matouš.
POVRCH ZEMĚ JAKO VÝSLEDEK PŮSOBENÍ PŘÍRODNÍCH ČINITELŮ
Eroze.
Teoretické přístupy ke studiu urbanizace
DTB Technologie obrábění Téma 4
Revitalizace Černého potoka v druhém úseku
Exogenní geologické děje
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Deformace pevného tělesa
Typy stratifikace jezero/nádrž:
Pohyb vody na Zemi.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
BUDUJE VODNÍ ELEKTRÁRNY?
POVRCH ZEMĚ SE MĚNÍ ZVĚTRÁVÁNÍ.
Využití energie přílivu
Vodní nádrže.
Modely popisu hydraulicko- morfologického chování toku.
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
Odezvy (reakce) Seiny a Sommy na tektonické pohyby, změny klimatu a kolísání hladiny moře Pierre Antoine, J. P. Lautridou, M. Laurent.
ÚTVARY VE DNĚ Interakce proudu a pohybu splavenin vede ke vzniku útvarů ve dně, jako např. vrásy, duny, antiduny, splaveninové lavice. Tyto útvary mohou.
Velké dřevní úlomky a říční geomorfologický vzor: příklady z JV Francie a J Anglie H. Piégay, A. M. Gurnell Renata SUŠENOVÁ 1 N-GK, Brno 2005.
FLUVIAL GEOMORFOLOGICAL ANALYSIS OF THE RECRUITMENT OF LARGE WOODY DEBRIS IN THE YALOBUSHA RIVER NETWORK CENTRAL MISSISSIPPI, USA FLUVIÁLNÍ A GEOMORFOLOGICKÁ.
Kvantifikace historické stržové eroze v severní Bavarii Zdeněk Hejkal.
Projekt – Sluneční soustava PLANETA MARS
SEVEROZÁPADNÍ ODTOK Z JEZERA AGASSIZ, IZOSTATICKÉ POHYBY A POHYB KONTINENTÁLNÍHO ROZVODÍ V KANADSKÉM SASKATCHEWANU Timothy G. Fisher & Catherine Souch.
Fluviální pochody Holubová, Hartová, Prokopová, Kučerová, Lázňovská, V5A.
ČINNOST TEKOUCÍ VODY Vítek Urban prima listopad 2004.
Vztahy mezi klimatem, antropogenní činností a erozí krajiny zaznamenané v přírodních archívech Strážnického Pomoraví Geofyzikální měření RNDr. Vojtěch.
Praktické příklady řešení odezvy říčního systému na antropogenní činnost v povodí.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
RIN Hydraulika koryt s pohyblivým dnem I
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
Charakteristiky a převládající faktory břehových strží ve dvou semiaridních oblastech L. Vandekerckhove et al
Nestabilita koryta v zalesněném povodí (Tim J. Cohen, Gary J. Brierley) - Jones Creek, East Gippsland, Austrálie - Petr Münster1.ročník, N-GK, PřF MU Brno.
Hydraulika podzemních vod
RIN Hydraulika koryt s pohyblivým dnem II
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
2.10 Goniometrické funkce ostrého úhlu ve slovních úlohách 2 GONIOMETRIE Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové, Komenského 234.
POČASÍ A VODSTVO. Vzdělávací cíleŽák je schopen porozumět synoptické mapy, vytvořit klimadiagram. Dokáže definovat a interpretovat hydrologické charakteristiky.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
STABILIZACE ŘÍČNÍHO DNA POMOCÍ VALOUNOVÝCH PŘEHRAD V SEVERNÍ ITÁLII
vnější přírodní činitelé
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ALTERNATIVNÍ INDIKÁTOROVÝ ZÁPLAVOVÝ MODEL (AIZM)
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Sladká voda na kontinentech
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Fluviální geomorfologie Lekce 4
Předmět: YRIM Vít Vavruška
Zhongyuan Chen Jiufa Li Huanting Shen Wang Zhanghua
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
LITOSFÉRA vnější přírodní činitelé
Hydrosféra – vodní obal země.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Morfodynamika pseudomeadrujícího toku v mělčinové části štěrkovitého řečiště J. Bartholdy, P. Billi Geomorfology 42 (2002)

Koncept práce Představení studie – stanovení cílů Vymezení studované oblasti Metodika výzkumu Studie sedimentů Vymezení pohybů mělčin a ústupu břehů Modelace dynamiky břehů Diskuze a závěrečné hodnocení Poděkování a seznam bibliografických odkazů

Cíle práce Pomocí zkoumané řeky charakterizovat pseudomeadrující toky severní části Apeninského poloostrova Analyzovat morfologii a texturu v posloupnosti peřej/jesepní břeh/jezírko Najít vztah mezi pozorovanou morfologií řečiště a sedimentárními procesy za různých vodních stavů.

Studovaná oblast Západní pobřeží severní Itálie Oblast jihovýchodně od Florence Úsek toku řeky Ceciny (viz obr. 1.) Území 100 x 300 m Obr.1. Vymezení studované oblasti

Studovaná oblast Obr.2. Výškový profil řeky Ceciny Obr.3. Velikost průtoků ve sledovaném období na řece Cecině Průměrné roční srážky – 900 mm Charakteristické bleskové povodně způsobené průtrží mračen (viz obr.3.) Maximální průtok nad normálem m 3 /s Výrazné změny krajiny po druhé světové válce (viz obr.4.)

Obr.4 a 5. Land use oblasti řeky Ceciny

Metodika výzkumu 18 měsíců trvající výzkum 15 detailních příčných řezů ve studovaném území Výškové poměry měřeny pomocí podrobné nivelace Vzdálenosti měřeny pomocí teodolitu V závěru výzkumu odebrány vzorky sedimentů podél podélného i příčného profilu Odebrání sedimentárních podpovrchových vzorků v 10 oblastech Analýza vzorků pomocí fotografií, chemického a fyzikálního měření

Studie sedimentů Rozložení vrstvy sedimentů je patrné z obr. 6. Obr.6. Rozložení sedimentů ve studované oblasti Obr.7. Pohled na studovanou oblast

Studie sedimentů Velikost sedimentů od mm (vrchol pravého břehu) do několika cm na břehu protějším Větší rozdíly ve velikosti zrn v příčném profilu než v podélném Většinou hrubozrnné sedimenty (štěrky, písky) Větší zrna na povrchu mělčiny než v hloubce V peřejích toku až několikacentimetrové valouny v závislosti na unášecí síle toku – dochází k selekci sedimentů

Studie sedimentů Nálezy biologických zbytků v sedimentech – důsledek opětovného zatravňování břehů po záplavách (viz. obr. 8) Změna rozložení sedimentů po povodních Obr.8. Změna okolí studované oblasti, pohled po proudu: A – rok 1997, B – rok 2002 – patrná bohatá vegetace a peřeje v toku, způsobené opětovným usazením větších sedimentů AB

Pohyb mělčin a ústup břehů Během výzkumu došlo ke transverzálnímu růstu mělčiny Současně docházelo k erodování její horní i dolní části a radius křivosti toku se zmenšil ze 170 na 110 m Mezi dubnem 1996 a říjnem 1997 došlo k přemístění cca. 3.9 x 10 3 m 3 materiálu samotné mělčiny Celkovou velikost přemístěného materiálu udává tab.1.

Pohyb mělčin a ústup břehů Ústup nárazového svahu je patrný z obr.9. Vytvoření klasického meandru však zabraňují zde se vyskytující velké povodně Rozšíření břehů za povodní zabraňuje malá rozloha zátopového území a „uvěznění“ povodňové vlny mezi alluviální naplaveniny a protilehlý břeh Obr.9. Ústup nárazového svahu řeky Ceciny Obr.10. Blokdiagram a množství transportovaného materiálu v místě studovaného území řeky Ceciny

Modelace dynamiky břehů Simulace pohybů mělčin a břehů v závislosti na velikosti průtoku Počítáno nové rozmístění sedimentů a hloubka toku Vzájemné porovnání dvou povodní (227 resp. 818 m 3 /s – 1,5 letá resp. dvacetiletá voda). Při modelaci brána různá křivost toku

Modelace dynamiky břehů - výsledky V současnosti příliš zaříznutý konkávní břeh Při 20-leté povodni možnost překročení smykového napětí v břehových sedimentech a může dojít k následné erozi (chute cutoff)  vytvoření nového koryta toku

Morfologie pseudomeadrujícího toku řeky Ceciny je výsledkem několika kombinujících se faktorů: Zářez toku v okolní krajině Soudržné boční svahy – masivní štěrkovité lavice Negativní bilance mezi přínosem a odnosem sedimentů Řežim průtoků – napřimování x zakřivování toku Bleskové povodně o různé velikosti Pohyb mělčin v závislosti na velikosti průtoků Závěrem

Celý proces „pseudomeadrování“ tedy můžeme dělit na dvě stádia –Vytváření klasického meandru při normální vodních stavech a malých povodní (Q 1,5 ) –Vytvoření „chute cutoff“ (proříznutý žlab) a napřímení toku při velkých povodních (Q 10 – Q 20 ) V závislosti na nerovnoměrném transportu a rozložení místních sedimentů je rozdíl ve velikosti průtoků hlavním činitelem pro vytváření pseudomeandrujícího toku

Děkuji za pozornost Karel Malík, V. KG