Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočty z rovnic II. CH-4 Chemické reakce a děje DUM č. 6
Advertisements

Obsazování orbitalů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup
Reakce organické chemie
REAKCE VÝROBY ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 3
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Dusíkaté deriváty, opakování
ISOPRENOIDY CH-2 Organická chemie, DUM č. 19 Mgr. Radovan Sloup
ISOPRENOIDY II. CH-2 Organická chemie, DUM č. 20 Mgr. Radovan Sloup
Sacharidy opakování CH-2 Organická chemie, DUM č. 9 Mgr. Radovan Sloup
Prvky symbolika Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Anorgaická.
Elektronová konfigurace
Excitovaný stav CH-1 Obecná chemie, DUM č. 11 Mgr. Radovan Sloup
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Kvantová čísla CH-1 Obecná chemie, DUM č. 7 Mgr. Radovan Sloup
Zkrácený elektronový zápis
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
Halogenderiváty Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Klasifikace hydroxyderivátů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2.
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
LIPIDY.
LIPIDY.
Reakce arenů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 14
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Reakce alkynů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 12
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Deriváty karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II.
Aminy, klasifikace a názvosloví
Hydroxyderiváty CH-2 Organická chemie, DUM č. 2 Mgr. Radovan Sloup
Klasifikace karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání.
Dopočítávání rovnic II.
Aminy, vznik, vlastnosti
CZ.1.07/1.1.10/
Aldehydy názvosloví CH-2 Organická chemie, DUM č. 6 Mgr. Radovan Sloup
alkalických zemin - cvičení
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Makromolekulární látky Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Elektrochemie, úvod Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Karboxylové kyseliny názvosloví
Chemická stavba tuků Mgr. Lenka Fasorová.
Chemická vazba, elektronová konfigurace
Elektrochemie, články CH-1 Obecná chemie, DUM č. 18 Mgr. Radovan Sloup
OPAKOVÁNÍ CHEMIE PRVKŮ BLOKU p CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 12
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Reakce alkanů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 8
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie, DUM č. 3 kvarta osmiletého studia

LIPIDY Lipidy (z řeckého lipos tj. tučný) jsou přírodní látky živočišného i rostlinného původu, složené hlavně z uhlíku, vodíku a kyslíku. Jsou to estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin (nasycených i nenasycených) a alkoholu, většinou glycerolu. Vznikají esterifikací, nejsou to makromolekulární látky. vyšší mastná karboxylová kyselina – kyselina palmitová více než 8 uhlíků v molekule další např.: kyselina olejová, stearová, linolová…

LIPIDY Esterifikace: reakce alkoholu a karboxylové kyseliny, při které vzniká ester a voda. R'-OH + R-COOH → R-COOR' + H 2 O C 2 H 5 -OH + CH 3 -COOH → CH 3 -COOC 2 H 5 +H 2 O podle vzoru nahoře zkuste doplnit produkty reakce: CH 2 -OH CH –OH + 3 RCOOH → CH 2 -OH CH 2 - COOR CH – COOR + 3H 2 O

vyber typické vlastnosti lipidů: jsou rozpustné ve vodě jsou rozpustné v organických rozpouštědlech jsou energeticky bohaté mají intenzívní zápach jsou bílé jsou pevné za pokojové teploty jsou elektricky vodivé jsou rozpouštědly některých organických látek

vyber funkce lipidů: jsou stavebními látkami organismů mají ochrannou funkci jsou rozpouštědly některých přírodních látek izolují proti vodě mají termoregulační funkci jsou zásobními látkami organismů nesou dědičnou informaci

Podle skupenství za pokojové teploty rozlišujeme pevné tukytuky, u nichž převažují zejména nasycené mastné kyseliny, a kapalné oleje, které obsahují větší množstvíoleje nenasycených mastných kyselin.LIPIDY

Tuky jsou živočišného původu. Přiřaďte zdroje ke konkrétnímu tuku: sádlo lůj másloLIPIDY vepřové maso hovězí maso jehněčí maso drůbeží maso mléko smetana

Oleje jsou rostlinného původu. Uveďte příklady rostlinných olejů:LIPIDY arašídový kokosový řepkový lněný olivový slunečnicový makový dýňový sezamový sojový palmový…

Vosky jsou estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů.LIPIDY Vosky jsou rostlinného i živočišného původu. včelí vosk lanolin vorvaňovina vosk na plodech rostlin (švestky, višně…) vosk na listech rostlin (kaktusy, voskovka…)

LIPIDY Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Radovan Sloup, Gymnázium Sušice Předmět: Chemie (organická chemie) Třída: kvarta osmiletého gymnázia Označení: VY_32_INOVACE_Ch-2_03 Vytvořeno: Anotace a metodické poznámky Prezentace slouží k prohloubení znalostí a shrnutí tématu „lipidy“. V úvodu jsou definovány reakce vzniku lipidů a výchozí látky. Předpokladem zadání cvičení v této prezentaci je předchozí práce žáků s libovolnou učebnicí (viz použité materiály). V příkladech lipidů je možné zmínit i jiné oleje nebo vosky. Pro správnou funkci odkazů je nutné připojení k internetu. Použité materiály: Beneš, P. a kol.; Základy chemie 2. Praha: Fortuna, 1995; ISBN Škoda, J.; Doulík, P.; Chemie 9. Plzeň: Fraus, 2007; ISBN Pečová, D. a kol.; Chemie II. Olomouc: Prodos, 1999; obrázky jsou materiálem autora prezentace Vše je vytvořeno pomocí nástrojů Power Point 2003, Word (WordArt) 2003, ChemSketch 11.1 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.