Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie, DUM č. 3 kvarta osmiletého studia
LIPIDY Lipidy (z řeckého lipos tj. tučný) jsou přírodní látky živočišného i rostlinného původu, složené hlavně z uhlíku, vodíku a kyslíku. Jsou to estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin (nasycených i nenasycených) a alkoholu, většinou glycerolu. Vznikají esterifikací, nejsou to makromolekulární látky. vyšší mastná karboxylová kyselina – kyselina palmitová více než 8 uhlíků v molekule další např.: kyselina olejová, stearová, linolová…
LIPIDY Esterifikace: reakce alkoholu a karboxylové kyseliny, při které vzniká ester a voda. R'-OH + R-COOH → R-COOR' + H 2 O C 2 H 5 -OH + CH 3 -COOH → CH 3 -COOC 2 H 5 +H 2 O podle vzoru nahoře zkuste doplnit produkty reakce: CH 2 -OH CH –OH + 3 RCOOH → CH 2 -OH CH 2 - COOR CH – COOR + 3H 2 O
vyber typické vlastnosti lipidů: jsou rozpustné ve vodě jsou rozpustné v organických rozpouštědlech jsou energeticky bohaté mají intenzívní zápach jsou bílé jsou pevné za pokojové teploty jsou elektricky vodivé jsou rozpouštědly některých organických látek
vyber funkce lipidů: jsou stavebními látkami organismů mají ochrannou funkci jsou rozpouštědly některých přírodních látek izolují proti vodě mají termoregulační funkci jsou zásobními látkami organismů nesou dědičnou informaci
Podle skupenství za pokojové teploty rozlišujeme pevné tukytuky, u nichž převažují zejména nasycené mastné kyseliny, a kapalné oleje, které obsahují větší množstvíoleje nenasycených mastných kyselin.LIPIDY
Tuky jsou živočišného původu. Přiřaďte zdroje ke konkrétnímu tuku: sádlo lůj másloLIPIDY vepřové maso hovězí maso jehněčí maso drůbeží maso mléko smetana
Oleje jsou rostlinného původu. Uveďte příklady rostlinných olejů:LIPIDY arašídový kokosový řepkový lněný olivový slunečnicový makový dýňový sezamový sojový palmový…
Vosky jsou estery vyšších mastných kyselin a vyšších jednosytných alkoholů.LIPIDY Vosky jsou rostlinného i živočišného původu. včelí vosk lanolin vorvaňovina vosk na plodech rostlin (švestky, višně…) vosk na listech rostlin (kaktusy, voskovka…)
LIPIDY Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Radovan Sloup, Gymnázium Sušice Předmět: Chemie (organická chemie) Třída: kvarta osmiletého gymnázia Označení: VY_32_INOVACE_Ch-2_03 Vytvořeno: Anotace a metodické poznámky Prezentace slouží k prohloubení znalostí a shrnutí tématu „lipidy“. V úvodu jsou definovány reakce vzniku lipidů a výchozí látky. Předpokladem zadání cvičení v této prezentaci je předchozí práce žáků s libovolnou učebnicí (viz použité materiály). V příkladech lipidů je možné zmínit i jiné oleje nebo vosky. Pro správnou funkci odkazů je nutné připojení k internetu. Použité materiály: Beneš, P. a kol.; Základy chemie 2. Praha: Fortuna, 1995; ISBN Škoda, J.; Doulík, P.; Chemie 9. Plzeň: Fraus, 2007; ISBN Pečová, D. a kol.; Chemie II. Olomouc: Prodos, 1999; obrázky jsou materiálem autora prezentace Vše je vytvořeno pomocí nástrojů Power Point 2003, Word (WordArt) 2003, ChemSketch 11.1 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.