Rozdělení (sebe)obrany

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žáci v bojových klubech Jak to někdy funguje? •Většina žáků odejde z klubu, ještě než vůbec něco dokáže •Velmi malé % něco dokáže jako závodníci, případně.
Advertisements

ŘÍZENÁ PRAXE STUDENTŮ STŘEDNÍ ODBORNÉ ŠKOLY OCHRANY OSOB A MAJETKU KARVINÁ U MĚSTSKÉ POLICIE OSTRAVA V ROCE 2013.
Závěrečná písemná práce cvičitel sebeobrany aj. Doporučené, vyzkoušené postupy, aneb tato práce je Vaše vizitka!
ROVERING co nabízí a přináší
Český červený kříž Oblastní spolek Chrudim
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
STRATEGIE KOMORY PODNIKŮ KOMERČNÍ BEZPEČNOSTI ČR 2014/2015.
Hodnoty a jejich systém Hodnota je uvědomovaná důležitost Hodnota je uvědomovaná důležitost Zatímco důležitost je podvědomě akceptovaná hodnota. Zatímco.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Soudní znalec …aneb, co je důležité…. Soudní znalec patří do kategorie expertů patří do kategorie expertů vidí detaily… vidí detaily… je perfekcionalista…
Technická, taktická a psychologická příprava
Národní soustava kvalifikací (NSK). Co je to NSK? Národní soustava kvalifikací (NSK) je pružný a praktický nástroj, který nabízí vedle školní docházky.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Rozdělení (sebe)obrany (sebe)obrana ProfesníBranněbezpečnostníVšeobecnáSystémová Mgr. Ing. Alois Konečný, psycholog a soudní znalec sebeobrana.
Ochota pomoci ve skupině Nic nechci raději vidět!
Představení klubu manažerů
Resort obrany Ideální prostředí pro outsourcing. Objektivní podmínky Profesionalizace armády –Specializace příslušníků ozbrojených sil –Zvýšené nároky.
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Univerzita třetího věku UJEP
Řízení sportovního tréninku
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
BELBOG s.r.o. BEZPEČNOSTNÍ AGENTURA PREZENTACE FIRMY.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
Plavecká výuka v návaznosti na výkonnostní plavání Mgr. Daniel Jurák 2015.
Didaktické metody Androdidaktika.
Praha bezpečně online projekty prevence elektronického násilí a kyberkriminality páchané na dětech a dětmi Modelový příklad pro II. videokonferenci.
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ – INVESTICE DO BUDOUCNOSTI PaedDr. LUDVÍK ZIMČÍK, ředitel ZŠ A MŠ BŘEZOVÁ (ŠKOLA NA KONCI SVĚTA)
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
OSTATNÍ FORMY CESTOVNÍHO RUCHU
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Meath Local Sports Partnership - Committed to the development of sport in Meath Místní sportovní partnerství Meath.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
kurzy tenisu pro děti z mateřských a základních škol
Organizační formy práce v tělesné výchově
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI
10 pilířů reformy Policie ČR
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
Didaktické metody Androdidaktika.
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Krajský metodický kabinet BEZPEČNOSTI A OCHRANY OSOB A MAJETKU
Studijní obory Speciální edukace bezpečnostních složek Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek.
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Co je program Mládež v akci?
Při technické univerzitě v Liberci
Kariérové poradenství a podnikavost
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

Rozdělení (sebe)obrany PhDr. Ing. Alois Konečný, psycholog a soudní znalec sebeobrana

(sebe)obrana profesní závodní stráž, vrátní, ostraha objektů pořadatelé sportovních akcí osobní strážci doručovatelé, kurýři, obchodní cestující civilní bezpečnostní služby (CBS) učitelé tělesné výchovy, cvičitelé sebeobrany… pokladní, směnárníci průvodčí revizoři exekutoři řidiči, vrchní vychovatelé ošetřovatelé teoretická báze, knihy, filmy, školení, konference, zákony, předpisy aj. Praktikování této (sebe)obrany je časově omezeno a vázáno na výkon profese Většina účastníků cvičit v žádném případě nechce…

(sebe)obrana branně bezpečnostní přesnější (právní) výrazy jsou zde služební obrana a služební zákroky Armáda ČR Policie státní ČR Bezpečnostní, informační služby Policie městská, obecní Vězeňská služba ČR Celníci Teoretická báze, knihy, filmy, školení, konference, zákony, předpisy, rozkazy aj. Pokud bychom zde hovořili o sebeobraně, znamená to, že se „něco“ při zákroku zásadně nezvládlo a příslušník chrání svůj holý život! To ovšem není prioritně jeho posláním…měl by chránit životy a majetek jiných. Celá tato služební obrana je omezena dobou služebního/pracovního poměru.

(sebe)obrana všeobecná trvale cvičící kluby, kroužky, oddíly, někdy je vedou nekvalifikovaní, nezodpovědní, netransparentní jedinci kurzy pro veřejnost (dlouhodobé, krátkodobé aj.) kurzy pro organizace, firmy (velmi vzácné…) kurzy pro jednotlivce branné prvky pro akce masového charakteru (výcvikové tábory, semináře aj.) Budo šou (dnes spíše pohybové šou bez náznaku reality) populární pro samouky (sám se toho nikdo mnoho nenaučil) výuka na ZŠ, SŠ, UŠ…(většinou se nekoná…) výuka na Univerzitách… teoretická báze, knihy, filmy, školení, konference, zákony, předpisy aj. Praktikování této (sebe)obrany je časově omezeno a vázáno na návštěvu toho kterého klubu, školy a také závisí na životnosti klubu

(sebe)obrana systémová Systémová jako komplexní cvičení a studium (od A do Z) Cvičí se techniky reálné, modelové, dále pro osobní rozvoj, pro veřejné prezentace, publikování, mediální propagace aj. Celoživotní program… Může zde být i systém KYU/DAN Studium života a řešení reálných situací, konfliktů Zásadní jsou zde znalosti a praxe: psychologie, taktiky, strategie, operace, etiky, práva, filosofie, somatologie, první pomoci aj. Doba praktikování může být několik desítek let, i celý život

Bájní samurajové se vydávali na cestu dó…život nebo smrt? Čest a služba pánovi jim bylo drahé nade vše Tyto pojmy dnes často mnohým „následovníkům“ nic neříkají… Pojmy (3xS)jako: sensei, samuraj a sebeobrana jsou dnes v bojových aktivitách a pohybových uměních jedny z nejzneužívanějších díky naprostému-záměrnému nepochopení podstaty…

Závěrem několik úvah: Je třeba přísně rozlišovat pojmy jako jsou: bojová umění, pohybová umění, sebeobrana, (sebe)obrana, služební obrana a zákroky, nutná obrana, útok, protiútok, sport, etika, dále kvalifikovaný cvičitel sebeobrany, trenér sportů aj…. Problematiku (sebe)obrany by bylo možno redukovat na jediný úder pěstí nebo seknutí obuškem. Byl by zde ovšem velký problém právní a také motivace cvičících z dlouhodobějšího hlediska není ničím pokrytá… Někteří cvičitelé, trenéři, zvláště ti nekvalifikovaní, přistupují k nácviku sebeobrany doslova jako k nevinné dětské hře nebo jen komerčně, realita ulice je ovšem velmi drsná…a následky tvrdé… Různým soutěžím pod názvem sebeobrana nefandíme. Mládež je jistě třeba motivovat, ale tyto aktivity by měly mít jiný, vhodnější název, aby nedocházelo k mylným desinterpretacím s rizikem až fatálních následků v realitě.

Provádíme školení cvičitelů sebeobrany a pracovníků CBS s akreditací Ministerstva školství ČR Autorizace MV zkoušky CBS PhDr. Ing. Alois Konečný soudní znalec sebeobrana Autorizovaná osoba Privátní psychologická poradna LOGOS Tento materiál můžete publikovat pouze s uvedením tohoto zdroje! alois.konecny@volny.cz www.volny.cz/alois.konecny