SPECT/CT skeletu páteře u FBSS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Advertisements

Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Srovnání biochemických markerů tkáňového poškození mezi miniinvazivními a klasickými operacemi pro bederní diskopatie Linzer P, Filip M, Kremr J, Šámal.
IV.Žilinské neurochirurgické dni Přednosta: MUDr.Moichal Filip, PhD.
Léčba karcinomu štítné žlázy u pacienta v chronickém dialyzačním programu a monitorování hladiny TSH po aplikaci Thyrogenu. Lenka Kristenová Pavel Širůček.
OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE O PACIENTA S OSTEOPOROTICKOU ZLOMENINOU
Druhotné deformity chodidla u Morbus Charcot-Marie-Tooth, možnosti ortopedického léčení Smetana Pavel Ortopedická klinika dětí a dospělých UK-2. LF a.
Test z fyzikálních základů nukleární medicíny
Individuální náhrady skeletálních defektů
1.
(MNOHOČETNÝ) MYELOM.
ŠRÁMEK MARTIN, TOMEK ALEŠ Neurologická klinika UK 2
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
Diferenciální diagnostika bolesti na hrudi kardiálního a vaskulárního původu J. Čech Kardiologické oddělení, KJIP, Komplexní kardiovaskulární centrum.
stanovená 99mTcMIBI scintigrafií.
SPECT/CT v diagnostice kostních lézí
PET/CT – kdy je nejpřínosnější?
Polytraumatizovaný pacient v péči traumacentra KNTB Zlín
porovnání výsledků CTA srdce a perfúzní scintigrafie myokardu
Vítáme Vás v Osteologickém centru Kraje Vysočina
Diferenciální diagnostika závratí
SPECT/CT sentinelových uzlin
Diagnostika infekce cévní protézy
ÚZKOPÁSMÉ ZOBRAZENÍ = NBI (Narrow band imaging)
Krční páteř Degenerativní změny
Porovnání miniinvazivních fixačních instrumentarií při PLIF
A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský
Mimokloubní revmatismus
BOLESTIVÉ RAMENO Jana PASECKÁ - RRA KRAJSKÁ NEMOCNICE
Efektivní hemostáza v neurochirurgii
Šaňák D, Vlachová I, Hubáček P
M. Šimánek ONM Nemocnice Pelhřimov
Spondylolisthesa soubor vyšetření pro neurochirurga
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Chrobáková Petra, Švarcpiková Eva
Radionuklidové metody v onkologii
Resekční výkony u tumorů pankreatu
XLVII. Dny nukleární medicíny
Ambulance léčby bolesti
ORTOPEDICKÉ ODDĚLENÍ přednosta MUDr. Zdeněk Košťál.
Jiří Ferda, Eva Ferdová, Jan Záhlava, Alexander Malán
Prognostický význam gated SPECT myokardu a koronárního kalciového skóre u pacientů s diabetem resp. ledvinným selháním      Kamínek M, Metelková I, Budíková.
Patologická anatomie jatečných zvířat
XXXVII. ČRK DIAGNOSTICKÝ KVÍZ
Péče o nemocného s appendicitis
Akutní purulentní mediastinitis – optimální diagnostická a léčebná opatření na chirurgické klinice FN v Plzni Klečka J. 1, Vodička J. 1,Špidlen.
Hemoroidy – konzervativní nebo chirurgický přístup?
ALGICKÝ SYNDROM OLGA BÜRGEROVÁ
Zlomeniny pánve a acetabula
Úvod do měkkých technik
Klinicko-patologický seminář
Infekční „ortopedická“ onemocnění
MUDr.Kateřina Táborská KNME UK 2.LF a FN MOTOL Praha
PACS Picture Archiving and Communication System
Míšní komprese u nádorů a úrazů páteře Chaloupka, R., Grosman, R., Repko, M., Tichý, V. Ortopedická klinika, FN Brno, Jihlavská 20, Ortopedická.
Stillova choroba MUDr. Andrea Janoušková Dětské oddělení, Nemocnice Pelhřimov p.o.
Příspěvek low-dose CT k upřesnění nálezu na scintigrafii plicní perfuze u pacientů s podezřením na embolii do plicnice - kazuistiky. Lang O, Kuníková I.
Reinkeho edém Jak na něj ???
TRAUMATOLOGIE PÁTEŘE M. Krbec, M. Repko, M. Rouchal,
Laparoskopické řešení ložiska ve slezině u pacienta po perkutánní gastrostomii Vladimír Procházka Chirurgická klinika FN a LF MU Brno Bohunice.
Fulín P., Pokorný D., Štefan J., Sosna A. 1.Ortopedická klinika 1.LF UK a FN Motol ORTOPEDIE PRO REVMATOLOGY A REVMATOLOGIE PRO ORTOPEDY Velké Bílovice.
NEUROCHIRURGIE Mgr.Kamila Slabáková.
Operační a protetické možnosti léčení kostní nádorové bolesti
MSIS kritéria diagnostiky infekce TEP
Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM)
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
Martin Repko, Richard Chaloupka
Bolestivé stavy pohybového aparátu
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
Syndrom „prázdné“ selly
Transkript prezentace:

SPECT/CT skeletu páteře u FBSS MUDr.Jiří Hrbáč Oddělení nukleární medicíny a Radiodiagnostické oddělení Slezské nemocnice v Opavě ve spolupráci s Neurochirurgickou klinikou FN Ostrava a ambulancí chirurgie páteře Karvinské hornické nemocnice

Diagnostic Imaging Nuclear medicine Morton - Clark Failed back surgery syndrome (FBSS ) Definice : přetrvávající nebo recidivující bolest po operacích páteře pro bolest nebo neurologické příznaky Výskyt : FBSS je pozorován u 10-40% pacientů po chirurgickém řešení MR : vyloučí neurologickou příčinu obtíží nebo alteraci měkkých tkání. SPECT- nejlépe s fúzí CT nebo NMR určí místa abnormální remodelace kosti, je udávána vysoká korelace ve zlepšení terapie následující po provedení kostního SPECTu.

Na ONM Opava provádíme vyšetření hybridní gamakamerou SPECT/CT Precedence 6

Scintigrafie skeletu - 99m Tc HDP u FBSS celotělová scintigrafie - jako přehledné vyšetření SPECT/CT - na hybridní gamakameře u jakýchkoliv vertebrogenních syndromů SPECT– vždy !!!!!!!! i při normálním celotělovém scintigramu !!!!!!! SPECT zlepšuje kontrast a zobrazí abnormality na planárním scintigramu nerozlišitelné alternativou do budoucna může být 18 F NaF na PET/CT, 18 FDG PET/CT je rovněž schopen zachytit místa zánětu, aktivní kostní remodelace, metastáz - CENA

45letý muž s chronickými lumbalgiemi, rehabilitace a konzervativní th 45letý muž s chronickými lumbalgiemi, rehabilitace a konzervativní th. bez efektu MR – opakovaně degenerace disku L4/L5 a L5/S1 2007 Dynesys operace, stav přechodně zlepšen, recidiva bolesti zad kolísavé intenzity. SPECT/CT 11/09 - scintigraficky je okolí po stabilizaci bez zvýšeného metabol. obratu, sporně lehce vyšší na kontuře levého SI skloubení. CT - incip. degener. Změny při dolním okraji levého SI skloubení, degeneraci disku L5/S1. Pacient léčen konzervativně, na stavu i podíl neurotizace.

55letá žena s chronickým LBP sy s nekořenovou propagací do DKK. MR v r. 2003 degenerace disku L5/S1 Provedena přední discectomie s aplikací funkční náhrady ploténky Prodisc L, úleva ¾ roku, recidiva bolesti. MR 2008 st.p. spondylodiscitídě L2/L3 SPECT/CT 9/2009 scintigraficky vysoký metabol. obrat na rozhraní L2/L3, na L5/S1 ložiskový defekt odpovídá st.p. náhradě disku v klidu. CT – výrazná degenerace disku L2/L3 s reaktivní sklerózou, mírné spondylarthrotické změny. Provedena aplikace analgetika do pravé části intervert. prostoru L2/L3 s částečnou regresí bolesti Zvažována stabilizace L2/L3

49ti letá žena, chronický LBP sy MR – degenerace disku L4/L5 s cirkul. protruzí s kontaktem na durální vak Provedena Dynesys operace 6/2008, úleva přechodná. SPECT/CT – 10/2009 - CT - st.p. fixaci L4/L5, navíc lehké degener. změny. scintigraficky – vysoký metabol. obrat mezi trny L3/L4 v.s. v rámci Baastrupovy nemoci, dále je vyšší na levém intervert. skloubení L4/L5 Po tomto vyšetření obstřik interspinózního prostoru L3/L4 s částečnou úlevou.

37letá žena s chronickým LBP sy , degenerací disku L4/L5 Discectomie L5/S1, bez úlevy Dynesys operace L4/S1, 6 měsíců úleva, pak recidiva obtíží SPECT/CT 9/2009 –scintigraficky –vysoký metabol. obrat v lokalizaci pravého šroubu S 1 CT - st.p. stabilizaci L4/S1, degener. změny na meziobratl. kloubech L4/S1, v okolí uvedeného šroubu bez CT patologických změn Revmatologem hodnoceno jako HLA B 27 pozitivní spondylarthritida

36letá žena s chronickým LBP sy , Přední discectomie a fúze L5/S1 - 04/2008 přetrvávající palpační bolestivostí mezi trny L5 a S1, vyšetření na ONM 03/2010 SPECTvysoký metabol. obrat v obou SI skloubeních, výrazněji vpravo CT - st.p. stabilizaci L5/S1, postavení dobré, bez patolog. reaktivních změn, při obou SI kloubech výrazný sklerotický lem, kloubní štěrbina nerovná, s náznakem usurací –v.s. sacroileitis

53letý muž – přetrvávající bolesti LS páteře, chůze možná jen v předklonu, šouravého charakteru, St.p. stabilizaci L4/L5 Dynesys 9/2008 RTG i MRI postavení dobré, bez útlaku nervových struktur, meziobratlové prostory nesnížené, incip. spondylosa SPECT - 02/2010 lehce vyšší metabol. obrat na intervert. kloubech L5/S1, okolí šroubů bez abnormit. CT - st.p. stabilizaci L5/S1, postavení dobré, bez patolog. reaktivních změn, lehká protruze disků L4/S1.Zá – bez významnější patologie

vznikem pseudoarthrózy při mechanické nestabilitě Vysoká metabolická aktivita osteoblastů v rámci remodelace kosti po stabilizaci může být způsobena : velmi časné zobrazení po výkonu – v rámci fyziologické remodelace kosti po výkonu vznikem pseudoarthrózy při mechanické nestabilitě materiál používaný k fixaci může působit jako cizorodé těleso těžká zánětlivá reakce uvolnění šroubu fraktura

Výhody hybridního zobrazování u FBSS vyšetření pacienta v jednom sezení cíleně na místa vysoké metabolické aktivity osteoblastů, která zpravidla souvisí s operačním výkonem, ale i mimo tyto oblasti vyšetření ve stejné poloze, tím umožní optimální fúzování obrazů ideální stav – úzká spolupráce RTG i NM jeden popis, jeden diagnostický závěr.

Výhody hybridního zobrazování u FBSS Před i po neurochirurgických výkonech jsou rutinně prováděny MR, CT, RTG – je však pooperačně limitováno použitým fixačním kovovým materiálem Domníváme se, že scintigrafie skeletu v případě nemocí páteře by měla být součástí i předoperačních vyšetřovacích metod, protože se nezaměřuje pouze na operovanou oblast – 2 SPECTy páteře prověří metabolický stav celé páteře. Určí místa remodelace kosti, která se mohou výkonem nebo jinou zátěží páteře po operaci pak později měnit nebo objevovat nová. Možnost v některých případech cílené aplikace analgetika dovoluje pak přesněji „ otestovat“ místo, které je spouštěčem bolesti.