Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
Advertisements

Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Co si mohu dovolit Finanční gramotnost I. stupeň
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_P8_26 Sada DUMPřírodopis 8 Předmět Přírodopis Název materiáluSmysly člověka 1. část Anotace Žáci pomocí prezentace.
VY_32_INOVACE_PSYM24860ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Státy J a JV Asie I. III2-Z7-II-12
Šelmy (Carnivora).
Řád šelmy - čeleď lasicovití
SAVCI - shrnutí Mgr. Helena Tlapáková.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Lasicovité šelmy.
Vypravování o prázdninách
VY_32_INOVACE_PSYPS12360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_495_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Savci lesa šelmy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s obdobím třetihor – přírodními podmínkami,
Medvědovité šelmy Mgr. Vlastimil Homolka Zkvalitnění výuky přírodovědných předmětů s cílem zvyšování motivace žáků ke vzdělávání v těchto oborech registrační.
Zaokrouhlování čísel na desítky
Zaokrouhlování čísel na stovky
VY_32_INOVACE_423, 22. sada, Prvouka
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_494_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
SAMOSTUDIUM TEST VLK OBECNÝ LIŠKA OBECNÁ FENEK BERBERSKÝ
VY_52_INOVACE_PŘ.7. 04_Kočkovité šelmy Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_492_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Předmět :Přírodopis Ročník.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
36.1 ŠELMY II. Kdo by vyhrál souboj mezi lvem a tygrem?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
VY_52_INOVACE_PŘ.8.07_Šelmy, test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis 8.ročník.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Čeleď: Šelmy lasicovité
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
VY_32_INOVACE_421, 22. sada, Prvouka
Řád šelmy - čeleď lasicovití
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Květ VY_52_INOVACE_B1 – 16 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Savci Volně žijící zvířata Svět kolem nás
OPYLENÍ a OPLOZENÍ VY_52_INOVACE_B1 – 20 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Zkvalitnění výuky přírodovědných předmětů s cílem zvyšování motivace
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní škola, školní.
VY_32_INOVACE_426, 22. sada, Prvouka
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Jsou všechny šelmy opravdovými šelmami?
Psovití RNDr. Václav Procházka.
VY_32_INOVACE_PSYPS13960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Tajga Jehličnatý les.
Lasicovití M.Filip. Členění Říše živočichové (Animalia) Kmen strunatci (Chordata) Podkmen obratlovci (Vertebrata) Třída savci (Mammalia) Řád šelmy (Carnivora)
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
ŠELMY LASICOVITÉ drobné (lasice kolčava), středně velké šelmy (jezevec, vydra)‏ nemají zatažitelné drápy proto kuny našlapují jen na prsty, aby jejich.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Anotace: LASICOVITÍ (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOPIS
SAVCI II 8. Řád: ŠELMY 1. Čeleď: Šelmy psovité vlk obecný.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autor: Mgr. Pavla Kofroňová Název: Šelmy VY_32_INOVACE_Př.5
Transkript prezentace:

rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/21.0987 Dětský domov, základní škola, školní družina a školní jídelna, Kostelec nad Orlicí, Pelclova 279

SAVCI 4. ŠELMY Romana Breklová, 19. 1. 2012, 8. ročník, přírodopis – čtení s porozuměním, orientace v textu

A/ šelmy kočkovité Mají zatažitelné ostré drápy. Pohybují se tiše, kořist uchvacují skokem z bezprostřední blízkosti. Zástupci: lev tygr levhart kočka divoká kočka domácí rys

LEV Samci mají hřívu. Samice loví ve smečkách (antilopy, pakoně, buvoli, zebry,..) Většinou nejdříve žerou samci a poté samice se lvíčaty.

TYGR Největší kočkovitá šelma. Výborně plave. Na lov vychází i za dne.

LEVHART Zdržuje často v korunách stromů, kam si vynáší kořist a ukrývá si ji zde před dalšími predátory (lvy a hyenami). Má velkou sílu –je schopný vytáhnout na strom kořist i 3× těžší, než je jeho hmotnost.

KOČKA DIVOKÁ KOČKA DOMÁCÍ

RYS OSTROVID Výskyt v České republice

B/ šelmy psovité Ze savců mají nejdokonalejší čich. Svou kořist uštvou. V horku vyplazují jazyk a prudce dýchají, aby se ochladili.

Žije v norách. Potrava: hraboši a myši

Vlk Postupná domestikace vedla ke vzniku psa domácího. V Čechách se vyskytuje jen na hranicích se Slovenskem

Nejstarším domácím zvířetem je pes. Chová se v mnoha plemenech. Německý ovčák

Pes divoký - dingo vznikl z domácích psů původních obyvatel Austrálie

C/ šelmy lasicovité Lasice kolčava Potrava: myši, hraboši, méně hmyz, obojživelníci, ptáci, někdy škodí na zajících a bažantech

Kuna lesní Své teritorium si značí trusem. Potrava: malí savci, žáby, hmyz, ptáci, ptačí vejce, různé plody, med i mršiny Výborný sluch i zrak.

Tchoř Své území si značkuje pomocí nepříjemných pachových stop a používají je také jako pachovou zbraň při napadení.

Hranostaj (lasice hranostaj) Zbarvení – v létě hnědý kožíšek s bílým bříškem - v zimě bílý s černou skvrnou na ocásku (= hermelín)

Norek U nás chován na kožešinových farmách.

D/ šelmy medvědovité Medvěd hnědý Vzácně se vyskytuje i na území ČR (Morava, Slezsko). Všežravec: - lesní plody, kořínky, houby - ryby, hmyz, malí a střední savci - med lesních včel - mršiny Na zimu upadá do nepravého zimního spánku.

Žije v Grónsku, v Severní Americe a v Asii. Medvěd lední (polární) Žije v Grónsku, v Severní Americe a v Asii. Na souši nemá nepřítele (kromě člověka), ve vodě je pro něj nebezpečný mrož a kosatka dravá. Nejčastěji se živí tuleni.

Medvěd grizzly Žije v Kanadě a na Aljašce. Ostré zuby a drápy. Dokáže běžet rychlostí až 48 km/hod. Výška ve stoje 2,5 m Hmotnost 500 – 800 kg.

E/jezevci Jezevec lesní Žije v norách. V zimě upadá do zimního spánku. Noční tvor.

Protáhlá bílá hlava s černými pruhy. Váha 10 – 20 kg.

F/ vydry Vydra říční K životu potřebuje vodu.

Přizpůsobena životu ve vodě – plovací blány mezi prsty - hustá srst

Výskyt vydry říční v České republice Zákonem chráněna Potrava: ryby, měkkýši, obojživelníci, drobní savci, vodní ptáci

PRO DNEŠEK TOHO BYLO DOST UŽ MĚ TO UNAVUJE, PRO DNEŠEK TOHO BYLO DOST

TAK DOBROU!

Lebka kočky domácí http://images. google. com/imgres Lev http://nd05.jxs.cz/839/614/82af435b04_78570793_o2.jpg Tygr http://gimik.borec.cz/obrazky/stazene/tygr.jpg Levhart http://weblog.clovicek.net/data/images/ostatni/levhart.jpg Kočka divoká http://img.blesk.cz/img/1/full/857274_kocka-divoka.jpg Kočka domácí http://data.mojezoo.cz/ir/mojezoo/images/Gallery2Module/CreatureModule/00/04/24/55/img_0086-003.igallery.image0000009--c340xc300--logo--server-micinycz.jpg Rys ostrovid http://nd01.jxs.cz/497/416/6a74793bb6_40983728_o2.jpg Mapa rozšíření rysa http://www.selmy.cz/old/images/rys/rys_rozs_cr.jpg Liška názvosloví http://ms-snezne.wbs.cz/zver/liska2.jpg Liška stopy http://ms-snezne.wbs.cz/zver/liska1.jpg Liška http://ekolist.cz/velkeobrazky/zivocichove/savci/liska04_z.jpg Pes dingo http://files.faunaaustralie.webnode.cz/system_preview_detail_200000004-b0dc0b1d62/dingo_514_600x450.jpg Vlčák http://www.dogbreedinfo.com/images10/Kunming%20Dog34reclining18mo.JPG Vlk http://skorka.bloguje.cz/img/vlk.jpg Vlk stopy http://www.vlci.info/images/stopa.gif Kuna lesní http://www.evropskeselmy.estranky.cz/img/mid/52/kuna-lesni.jpg Tchoř http://www.itsnature.org/wp-content/uploads/2010/07/polecat2DarinSm480.jpg Hranostaj http://www.svet-selem.cz/data/images/hranostaj.jpg Norek http://www.nature-photogallery.eu/cz/__userdata/photos/1294.jpg Jezevec popis http://ldf.mendelu.cz/myslivost/mammalia/carnivora/mustelidae/meles_meles/jezevec.jpg Jezevec stopy http://ms-snezne.wbs.cz/zver/jezevec2.jpg Jezevec http://www.nature-photogallery.eu/cz/__userdata/photos/1454.jpg Vydra http://www.maszskt.investtel.cz/casopisy/skolahrou/rocnik2/cis5/vydra.jpg Vydra – nora (kresba) http://www.ms-smilovice-reka.ic.cz/obr/article_toulky/vydra_nora.jpg Vydra s rybou http://polovnictvo.pluska.sk/images/gallery/polovnictvo-rybarstvo/lov-a- Vydra popis http://ldf.mendelu.cz/myslivost/mammalia/carnivora/mustelidae/lutra_lutra/vydra.jpg Vydra říční výskyt mapa http://www.biolib.cz/IMG/MAP/TXM/62.png Vydra spící http://img.pauzicka.zoznam.sk/pictures/vydra-riecna.jpg Vydra zívající http://www.e-planeta.cz/images/152.jpg Medvěd hnědý http://carnivore.e-blog.cz/wp-content/themes/carnivore/gallery/61/1.jpg Medvěd lední http://0.tqn.com/d/animals/1/0/m/q/shutterstock_1042287.jpg Medvěd grizzly http://www.concierge.com/images/destinations/destinationguide/usa+canada/usa/alaska/seeanddo/bearwatching Grizzly tlama http://k-wallpaper.cz/galleries/priroda/medved_grizzly.jpg Grizzly tlapa http://www.fery-borec.cz/wp-content/uploads/a-grizzly-bear-paw-thumb3269371.jpg