Chemická vazba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
HALOGENY.
Chemické reakce III. díl
Jak se atomy spojují.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
 A, A  B, Z  C, X  A, v matematicko-fyzikálních tabulkách  B, v tabulce PSP u každého prvku  C, musíme je znát zpaměti.
KYSELINY.
Chemická vazba v látkách II
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Chemická vazba.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických prvcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák rozlišuje chemické.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
CHEMICKÁ VAZBA.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba a výpočty
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
POLOKOVY.
KOVY.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě AutorIng. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák chápe důležitost vody pro.
Skupenství látek.
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_28.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Elektronegativita VY_32_INOVACE_G1 - 15
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Ionty.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Porovná vlastnosti a použití.
KYSLÍK.
HALOGENIDY.
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Směsi.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
VY_32_INOVACE_15_IONTY Anotace Vznik iontů Autor Mgr. Květuše Horáková
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
VODÍK.
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
VZDUCH.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Křížovka – příbuzenské vztahy
Draw a monster Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Téma: CELÁ ČÍSLA – PROCVIČENÍ 1
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Chemická vazba 8.ročník.
Typy vazeb.
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Vznik chemické vazby.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589-
Stavba atomu VY_32_INOVACE_12_227
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Transkript prezentace:

Chemická vazba

Autor: Mgr. Magdaléna Čížková

Anotace : Prezentace shrnuje učivo chemické vazby pro žáky 8. třídy. Materiál lze použít v přímé výuce, pro opakování učiva a k procvičení. Autor : Mgr. Magdaléna Čížková Jazyk: Čeština Datum vytvoření: říjen 2011 Očekávaný výstup: žák určí, jakou chemickou vazbu mezi sebou vytvářejí atomy Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: chemická vazba, ionty, kationty, anionty Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity : doplňování textu Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání - druhý stupeň Typická věková skupina: 13 - 15 let

Chemická vazba Chemická vazba vzniká utvořením vazebného elektronového páru mezi dvěma valenčními elektrony. Schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár se nazývá elektronegativita. Vazebný pár přitahuje atom, který má větší elektronegativitu. Podle rozdílu hodnot elektronegativit atomů prvků, které tvoří vazbu, rozlišujeme několik druhů chemických vazeb.

Druhy chemických vazeb Polární chemická vazba Nepolární chemická vazba Iontová vazba

Polární chemická vazba Polární vazba vzniká mezi atomy, jejichž rozdíl elektronegativit je menší než 1,7. Sloučeniny s touto vazbou se nazývají polární sloučeniny.

Nepolární chemická vazba Nepolární vazba vzniká mezi atomy se stejným protonovým číslem. Jejich rozdíl elektronegativit je nulový. Sloučeniny s touto vazbou se nazývají nepolární sloučeniny.

Iontová chemická vazba Iontová vazba vzniká mezi atomy, jejichž rozdíl elektronegativit je větší než 1,7. Při iontové vazbě vznikají ionty. Sloučeniny s touto vazbou se nazývají iontové sloučeniny.

Ionty Ionty dělíme na kladně nabité kationty a záporně nabité anionty.

Doplňte text Mezi atomy s rozdílem elektronegativit menším než 1,7 vzniká _____________________ vazba. Mezi atomy s rozdílem elektronegativit větším než 1,7 vzniká ____________________ vazba. Mezi atomy s nulovým rozdílem elektronegativit vzniká __________________ vazba. Kladně nabité ionty se nazývají _________________ . Záporně nabité ionty se nazývají ________________ .

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magdaléna Čížková