Plyny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti kapalin a plynů
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
Atmosférický tlak a jeho měření
Evangelista Torricelli
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
VY_32_INOVACE_19 - ATMOSFERICKÝ TLAK
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Mechanické vlastnosti plynů.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti Plynů
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
8. Hydrostatika.
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Mechanické vlastnosti plynů
JAN EVANGELISTA TORRICELLI
Tlak plynu v uzavřené nádobě
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vztlaková síla v tekutinách
- jsou obsaženy v atmosféře
Atmosférický tlak a jeho měření
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 3: Barometrické měření výšek.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Měření atmosférického tlaku
Mechanické vlastnosti plynů
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Hydromechanika.
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Mechanika kapalin a plynů
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Tlak.
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
F Atmosférický tlak Magdeburské polokoule, Torricelliho pokus, přístroje k měření atmosférického tlaku.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
PLYNY Vlastnosti látek plynných Tlak vzduchu Torricelliho pokus
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Atmosférický tlak Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
Archimédův zákon pro plyny
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Přípravný kurz Jan Zeman
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Atmosférický tlak a jeho měření
Atmosférický tlak a jeho měření.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Vzduch.
Transkript prezentace:

Plyny

Jakmůžeme pozorovat plyn Plyn,který nás všude obklopuje je vzduch. Je stejně jako voda nutnou podmínkou života na ZEMI. Vzduch je bezbarvý plyn, nejčastěji vnímáme jeho proud. Vzduch , který dýcháme je tvořen: kyslíkem, dusíkem, oxidem uhličitým, párou a vzácnými plyny.

Vlastnosti plynů -stlačitelný -rozpíná se -tvar podle nádoby -plyn nemá stálý tvar nebo objem

Atmosferický tlak Je způsoben vlastní tíhou vzduchu pa =100 000 Pa Mění se s výškou, časem, místem. Atmosferický tlak- tlak, kterým působí zemská atmosféra v daném místě. Na střední hladině moře kolísá v mezích 89 kPa-107 kPa, průměrná hodnota je 101,33 kPa.

Měření atmosferického tlaku Aneroid

Mechanika plynů Pascalův a Archimedův zákon platí také pro plyny. Plynný obal země se nazývá atmosféra. Litr vzduchu váží 1,3g. Tíha vzduchu je příčinou atmosferického tlaku. V meterologii se atmosferický tlak udával v barech(bar) a milibarech(mbar), přičemž platí : 1bar=100 000Pa-1mbar=100Pa

Archimédův zákon pro plyn Těleso ponořené ve vzduchu je nadlehčováno vztlakovou silou, která má velikost Fvz = VT.ρK.g

Turricelliho pokus Torricelli naplnil skleněnou trubici dlouhou asi 1 m zcela rtutí. Trubici ponořil do nádoby se rtutí. Rtuť v trubici se ustálila ve výšce asi 75 cm. Nad rtutí vzniklo vzduchoprázdno. Atmosferický tlak nad volnou hladinou rtuti se rovná hydrostatickému tlaku rtuťového sloupce p = h . ρ . g = 0,76 . 13500 . 10 = 102 600 Pa

Tlak v plynech Tlak v otevřených nádobách=hydrostatický tlak(ph)= ro.h.g Tlak v uzavřených nádobách=Pascalův zákon:Tlak vyvolaný vnější silou, která působí na plyn v uzavřené nádobě je ve všech místech plynu stejný - F1/S1=F2/S2

Podtlak a přetlak Podtlak – Tlak v nádobě menší jak atmosferický Přetlak – Tlak v nádobě větší jak atmosferický

Něco navíc vzácné plyny Inertní plyny - skupinový název pro chemické prvky helium, neon, argon, krypton, xenon, radon. Jsou to jednoatomové plyny. Vyznačují se stabilním elektronovým obalem, který způsobuje jejich značnou chemickou netečnost. Vyskytují se v malém množství ve vzduchu. Lze je zkapalnit pouze za velmi nízkých teplot, dalším ochlazením tuhnou. V tuhém stavu jsou atomy vzácných plynů uspořádány v krychlové, plošněstředné struktuře.

Skupina ,,C" Roman Mrkvička- kapitán, prezentace, informace Nicola Hršelová- informace, příprava pokusů, čtení Martin Soukup- pokusy, informace Alena Macháčková- příprava pokusů, informace