Matematické úlohy 20.02.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PKML.
Advertisements

IV. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
1) Řešte rovnici a proveďte zkoušku: 3
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Přijímací zkoušky na SŠ MATEMATIKA Připravil PhDr. Ivo Horáček, PhD.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
AUTOR Mgr.Moravcová Daniela ŠKOLA ZŠ TGM Kutná Hora Datum Ročník DRUHÝ
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
SINOVÁ VĚTA PRO III. ROČNÍK SOU Poznámky pro žáky se SPU DOC PDF
9 CELÁ ČÍSLA
Hra je určená pro dvě družstva nebo dva žáky – červené x modré Po kliknutí na tlačítko s číslicí se zobrazí otázka, s otázkou se zároveň zobrazí napovídající.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Kdo chce být milionářem ?
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
PŘEVODY JEDNOTEK DÉLKY, OBSAHU, OBJEMU, HMOTNOSTI A ČASU
VI. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
IV. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Povrch hranolu S = 2.Sp + Spl Spl = op.v
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
70.1 Porovnávání desetinných čísel
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Počítání s řemesly II. MALÍŘKA LÉKAŘKA ZDRAVOTNÍ SESTŘIČKA PRODAVAČKA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Elektronická učebnice - I
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Očísluj dopisy násobky čísla 2
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
V. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
ZVÍŘATA AUSTRÁLIE (1) - PROCVIČUJEME SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 100
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Očísluj dopisy násobky čísla 2
EU – OP – VK Matematika – 8.B Mgr. Václav Calábek.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Kvádr Síť, povrch, objem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Únorové počítání.
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
VY_42_INOVACE_379_ROVNICE Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM prosinec 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika.
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Matematika a její aplikace
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
73.1 Zaokrouhlování desetinných čísel
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
DĚLITELNOST Prvočísla Dělitel Násobek Znaky dělitelnosti Čísla složená.
Objem a povrch ve slovních úlohách
Povrch a objem krychle a kvádru (příklady)
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 6. ročník (7. – 12. úloha) VII. označení digitálního učebního materiálu:
76.1 Násobení a dělení desetinných čísel přirozeným číslem
Přednost početních operací
POMĚR Prezentace je zaměřená na výklad a procvičení slovních úloh na poměr. Autor: Mgr. Věra Benáková, 2. ZŠ Dobříš 7 : 4 1 : : :
Nejprve provedeme výpočet v závorce
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Doplň tabulku: SDJ Doplň tabulku: SDJ
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚLITELNOST PŘIROZENÝCH ČÍSEL
Řešení úloh v testech Scio z matematiky zadaných ve školním roce 2011/2012 pro 9. ročník (25. – 30. úloha) X. označení digitálního učebního materiálu:
SLOVNÍ ÚLOHY řešené pomocí lineární rovnice MATEMATIKA 8.ročník Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova 1289 Ostrov Klíčová slova: s lovní úloha, rovnice, řešení,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

Matematické úlohy 20.02.2012

Otázka č. 1 Čtyři kamarádi: Bedřich, Emil, Oldřich a Petr Příjmení: Blanický, Dušek, Fousek a Kučera Dovolená: chata, u známých, zájezd a doma Víme: Bedřich Dušek nebude doma ani u známých. Oldřich, který se nejmenuje Blanický, se nechystá ke známým. Emil, který se nejmenuje Kučera ani Blanický, jede na zájezd. Ke jménům doplňte příjmení a dovolenou.

Otázka č. 1 - řešení Bedřich Dušek chata Emil Fousek zájezd Čtyři kamarádi: Bedřich, Emil, Oldřich a Petr Příjmení: Blanický, Dušek, Fousek a Kučera Dovolená: chata, u známých, zájezd a doma Víme: Bedřich Dušek nebude doma ani u známých. Oldřich, který se nejmenuje Blanický, se nechystá ke známým. Emil, který se nejmenuje Kučera ani Blanický, jede na zájezd. Ke jménům doplňte příjmení a dovolenou. Bedřich Dušek chata Emil Fousek zájezd Oldřich Kučera doma Petr Blanický u známých

Otázka č. 2 V bonboniéře bylo 60 bonbonů. Víme, že oříškových bylo o deset víc než višňových a mléčných třikrát víc než višnových. Kolik višňových bonbonů bylo v bonboniéře?

Otázka č. 2 - řešení Správná odpověď: 10 bonbonů višňových bonbonů x V bonboniéře bylo 60 bonbonů. Víme, že oříškových bylo o deset víc než višňových a mléčných třikrát víc než višnových. Kolik višňových bonbonů bylo v bonboniéře? Správná odpověď: 10 bonbonů višňových bonbonů x oříškových x+10 mléčných 3.x x + x + 10 + 3 . x = 60, tedy 5.x = 50, x = 10

Otázka č. 3 Vypočítejte: 8 . 7 + 4 . 9 – 25 : 5 – 8 . 9 = 6 . 7 - 3 . 9 – 72 : 8 – 4 . 7 = 46 : 2 + 5 . 8 – 3 =

Otázka č. 3 - řešení 8 . 7 + 4 . 9 – 25 : 5 – 8 . 9 = 56 + 36 – 5 – 72 = 87 – 72 = 15 6 . 7 - 3 . 9 – 72 : 8 – 4 . 7 = = 42 – 27 – 9 – 28 = 42 – 64 = - 22 46 : 2 + 5 . 8 – 3 = 23 + 40 – 3 = 60

Otázka č. 4 Víme, že cihla váží kilo a půl cihly. Kolik kg váží cihla?

Otázka č. 4 - řešení Správná odpověď: 2 kg Víme, že cihla váží kilo a půl cihly. Kolik kg váží cihla? Správná odpověď: 2 kg Cihla váží kilo a půl cihly, jinými slovy, cihlu jsme si rozdělili na dvě poloviny, kilo váží právě jedna polovina cihly, tedy obě poloviny dohromady váží 2 kg.

Otázka č. 5 Bílou krychli o straně 5 x 5 cm ponořili do modré barvy. Pak usušili a rozřezali po centimetru na 125 krychliček (tj. 5 x 25 krychliček). Kolik z nich nemá obarvenou ani jednu stěnu?

Otázka č. 5 - řešení Správná odpověď: 27 krychliček Bílou krychli o straně 5 x 5 cm ponořili do modré barvy. Pak usušili a rozřezali po centimetru na 125 krychliček (tj. 5 x 25 krychliček). Kolik z nich nemá obarvenou ani jednu stěnu? Správná odpověď: 27 krychliček Vezmeme to po řezech: celá přední strana je obarvená obarvené jsou kostičky po obvodu, 9 krychliček uvnitř ne pro třetí a čtvrtý řez platí to samé co pro druhý řez poslední řez stejně jako první řez.. Neobarveno 9 + 9 + 9 = 27 krychliček

Otázka č. 6 Je možné, aby se jedněm rodičům narodila dvě děvčata ve stejný rok, měsíc i den, a přesto to nebyla dvojčata? Pokud ano, tak vysvětlete...

Otázka č. 6 - řešení Je možné, aby se jedněm rodičům narodila dvě děvčata ve stejný rok, měsíc i den, a přesto to nebyla dvojčata? Správná odpověď: Ano Mohla to být např. trojčata – dvě holčičky a jeden chlapec

Otázka č. 7 V nádrži jsou 4l vody. Každý den přitečou 4 další litry a v noci 3 litry odtečou. Kdy se 10l nádrž naplní po okraj? (tj. kdy tam poprvé bude 10 l?)

Otázka č. 7 - řešení Správná odpověď: třetí (3.) den V nádrži jsou 4l vody. Každý den přitečou 4 další litry a v noci 3 litry odtečou. Kdy se 10l nádrž naplní po okraj? (tj. kdy tam poprvé bude 20l?) Správná odpověď: třetí (3.) den Po prvním dnu přibude 1l, tedy v nádrži bude 5l (přes den 4l přitekly a 3 odtekly), po druhém 6l, třetí den přitečou 4 litry a hladina tak poprvé dosáhne hladiny 10l (to, že v noci zas 3 l odtečou nás už nezajímá...)

Otázka č. 8 Na dvůr přiletělo 35holubů. Najednou se vylekali, vzlétli a rozdělili se na 2 hejna. První si sedlo na topol, druhé na střechu. Pak 5 holubů přeletělo z topolu na střechu a ze střechy odletělo 5 holubů. Nakonec bylo na topolu dvakrát víc holubů než na střeše. Kolik holubů si sedlo na topol na začátku?

Otázka č. 8 - řešení Na dvůr přiletělo 35holubů. Najednou se vylekali, vzlétli a rozdělili se na 2 hejna. První si sedlo na topol, druhé na střechu. Pak 5 holubů přeletělo z topolu na střechu a ze střechy odletělo 5 holubů. Nakonec bylo na topolu dvakrát víc holubů než na střeše. Kolik holubí si sedlo na topol na začátku? Správná odpověď: 25 holubů na topol na Topol T holubů, na střechu S holubů T – 5, S + 5 – 5 pak T – 5 = 2 . S (T= 2 . S + 5) T + S = 35, tedy 2 . S + 5 + S = 35, tedy 3 . S = 30 S = 10, tedy T = 2 . 10 + 5 = 25

Otázka č. 9 Před dvěma lety bylo mně a mým dvěma dětem dohromady 55let. Rozdíl věku mých dětí je přesně 3 roky, dcera je starší a narodila se v létě rok před koncem druhého tisíciletí. Kdy jsem se narodila? Poznámka: počet let je bráno přesně k datu 20.2.2010, tedy kolik celých let dceři bylo v únoru (nikoliv kolik by jí bylo v létě 2010, kdy má narozeniny).

Otázka č. 9 - řešení J + M + V = 55 M = V – 3 Před dvěma lety bylo mně a mým dvěma dětem dohromady 55let. Rozdíl věku mých dětí je přesně 3 roky, dcera je starší a narodila se v létě rok před koncem druhého tisíciletí. Datum narození? J + M + V = 55 M = V – 3 V se narodila 1999, tedy 20.2.2010 jí bylo 10 let (až v létě 11) M bylo 20.2.2010 tedy 10 – 3 = 7 let tedy J + 7 + 10 = 55, tedy J = 55 – 17 = 38 V roce 2010 38 let, letos o 2 více, tedy 40. Správná odpověď: 20.2.1972

Konec